Eleccions 23-J

Victòria insuficient: les urnes frenen les expectatives de Feijóo

El líder popular obté 136 escons i recupera la primera posició en territoris com Madrid, però es queda a les portes de la Moncloa

3 min
Alberto Núñez Feijóo i altres membres de la direcció del PP al balcó de la seu del carrer Génova

MadridVictòria insuficient. Les urnes han frenat en sec les expectatives que el PP tenia dipositades en aquestes eleccions, i el canvi de cicle que els populars van augurar després de les eleccions autonòmiques i municipals del 28-M queda en paper mullat. Alberto Núñez Feijóo va guanyar les eleccions, sí, però es va quedar lluny dels números que li havien de permetre obrir les portes de la Moncloa: els populars van obtenir 136 diputats i el 32% dels vots –al tancament d’aquesta edició–, això són 47 escons més que el 2019 i 12 punts més en percentatge de vot. Unes xifres, però, insuficients per arribar a governar l’Estat, perquè el pacte amb Vox no suma i només podrien arribar a la Moncloa si el PSOE s’absté, un escenari improbable. Tanmateix, Feijóo no es va donar per vençut i aquest diumenge a la nit ja va anunciar que iniciarà diàleg per formar govern i va demanar al PSOE que no bloquegi la seva investidura.

Feijóo: "El PP ha tornat a guanyar les eleccions generals i iniciaré el diàleg per formar govern"

El partit d’Alberto Núñez Feijóo s’ha passat la campanya explicant als periodistes que les enquestes internes que tenien els donaven més de 150 diputats, en algunes fins i tot arribaven als 160. La realitat ha acabat desmentint la demoscòpia, però al PP consideren que la seva victòria els legitima per demanar l’abstenció del PSOE. “El PP puja més de 45 escons i la coalició de govern en perd 5. Per tant, Feijóo reivindicarà el seu dret a formar govern i demanarà a la resta de partits que, com és habitual en democràcia, permetin la investidura del candidat que ha guanyat les eleccions”, apuntaven aquest diumenge a la nit fonts del PP, que posaven d’exemple el “compromís” de Feijóo a Vitòria, on els populars van pactar amb el PSE per evitar que EH Bildu governés la ciutat tot i haver estat la llista més votada. Per tant, en aquest cas van evitar que governés el partit que va guanyar les eleccions, tal com reclamen ara al PSOE, perquè els abertzales no arribessin al poder –ara EH Bildu seria un dels partits decisius per a la governabilitat de l’Estat.

Al llarg de tota la campanya, Feijóo no s’ha cansat d’exigir al PSOE que es comprometés a fer que governi la llista més votada. “No ha passat mai en unes eleccions generals a Espanya”, ha repetit diverses vegades. Fins i tot va proposar al candidat socialista, Pedro Sánchez, que firmés aquest compromís per escrit en el debat cara a cara. Per això, ahir a Génova insistien: “No entendríem una decisió que no fos en aquesta direcció i recordem que mai en aquest país s’ha fet president qui havia perdut les eleccions”.

Alberto Núñez Feijóo ha gairebé igualat els 137 escons que l’expresident Mariano Rajoy va obtenir en la repetició electoral del juny del 2016. De fet, el líder popular ha posat l’exemple de Rajoy diverses vegades per exigir l’abstenció del PSOE, així com també el de l’any 1996, quan José María Aznar va guanyar les eleccions sense majoria absoluta i Felipe González no va intentar un pacte alternatiu. Ara bé, Aznar va guanyar amb 156 diputats, gairebé 20 més que els obtinguts per Feijóo.

Crits de "Que te vote Txapote" i "Ayuso, Ayuso, Ayuso" a la seu de PP

Victòria en 12 comunitats

El PP va tocar fons el 2019, amb Pablo Casado de candidat, quan només va aconseguir retenir la primera posició en cinc comunitats autònomes. Quatre anys després, els conservadors han aconseguit guanyar en dotze: ha recuperat territoris com Madrid, el País Valencià, Castella-la Manxa o les Illes Balears, mentre que ha perdut a Navarra. Galícia, la comunitat natal de Feijóo, li ha continuat sent fidel.

Fa poc més d’un any que Alberto Núñez Feijóo va assumir el lideratge del PP després de més de 13 anys capitanejant la Xunta de Galícia i de dos intents fallits de fer el salt a l’Estat i dirigir el partit. Era, doncs, l’última oportunitat del conservador per arribar a la presidència del govern espanyol. Però l’última setmana de campanya ha estat un llast: va mentir sobre la pujada de les pensions i es va enredar amb les explicacions sobre la seva relació amb el narcotraficant Marcial Dorado. Tot i la victòria incompleta, ahir Feijóo va sortir al balcó de les grans ocasions per saludar els fidels que s’hi havien aplegat. El partit reuneix aquest dilluns a la tarda la seva junta directiva per valorar els resultats. Caldrà veure si el PP tanca files amb Feijóo.

Més informació del 23-J

stats