Protagonista col·lateral

Víctor Gutiérrez: el waterpolista que fa el salt al Congrés per defensar el col·lectiu LGTBI

És el primer jugador en actiu d'un combinat espanyol que és diputat

2 min
Víctor Gutiérrez, exwaterpolista

BarcelonaDesprés de les renúncies a les actes de diputat de la vicepresidenta quarta Teresa Rivera i dels ministres Margarita Robles i José Manuel Albares, tots candidats per Madrid, Víctor Gutiérrez agafava dilluns el seu escó al Congrés com a número 13 de la llista del PSOE a la capital espanyola. El prestigiós waterpolista (Madrid, 1991) és el primer jugador en actiu d'un combinat espanyol que fa el salt al Congrés.

Nascut al barri de la Latina, on va començar a jugar a waterpolo amb 8 anys, amb 18 anys fitxaria pel Canoe, en el qual seria el capità des del 2015 fins a la seva sortida el 2019. Es va convertir en el màxim golejador de la lliga les tres últimes temporades i en una peça clau de la selecció espanyola. El 2016 va fer pública la seva homosexualitat en una entrevista a la revista Shangay i va esdevenir el segon esportista olímpic espanyol que ho feia després del patinador Javier Raya.

Sortia de l'armari perquè sentia la responsabilitat de donar la cara com a esportista gai i després de diverses agressions homòfobes a Madrid. Ell també patiria la intolerància. L'abril de 2021, ja a les files del CN Terrassa en què jugaria tres anys, va acusar públicament el jugador del CN Sabadell, l'etern rival dels egarencs, Nemanja Ubovic, d'haver-li proferit insults homòfobs en el derbi. La Federació Espanyola de Natació li va donar la raó i va sancionar amb quatre partits i 200 euros de multa el waterpolista serbi, que va ser el primer esportista professional sancionat a l'Estat per homofòbia.

L'any passat va tornar a Madrid per reincorporar-se al Canoe, però sobretot per començar la seva carrera política després que a finals del 2021 fos nomenat secretari de Polítiques LGTBI del PSOE. Format com a educador en Esport i Diversitat, ha impartit conferències i ha assessorat ajuntaments, federacions esportives i empreses en aquesta matèria i s'ha convertit en un referent del col·lectiu. Premiat diverses vegades pel seu activisme, des del 2016 ha estat inclòs ininterrompudament a la llista de les 100 persones LGTBI més influents d'Espanya.

El 2022 va publicar el seu primer llibre en el qual relata les seves vivències com a esportista homosexual a l'elit. Caldrà veure si d'aquí a quatre anys en fa un del seu pas pel Congrés, on haurà de nedar en les aigües turbulentes d'una cambra on l'extrema dreta lluita per acabar amb els avenços que gent com ell ha aconseguit.

stats