Eleccions generals

Els votants independentistes de Sánchez: "Mai havia votat el PSOE"

La por a una victòria del PP i Vox i el desencís amb el Procés disparen el vot útil als socialistes

5 min
Pedro Sánchez i Salvador Illa, en el míting central del PSC a Barcelona

BarcelonaCom el 2019, el candidat del PSOE, Pedro Sánchez, torna a necessitar el suport de l’independentisme per poder ser investit. A diferència de fa quatre anys, però, molts independentistes han optat en aquests comicis per votar el president espanyol en funcions. Segons les estimacions, més de 150.000 antics electors d'Esquerra, 35.000 de Junts i 24.000 de la CUP han disposat ara la seva confiança en el líder socialista. Però què ha mogut aquests més de 200.000 votants independentistes a no votar cap d’aquestes tres formacions i fer-ho pel PSOE? L’ARA ha parlat amb alguns d’ells per saber els motius que els han empès a prendre aquesta decisió.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La Mercè és una d'elles. Aquesta rubinenca de 67 anys, independentista des que té ús de raó, revela que és el primer cop que vota socialista: "Mai havia votat el PSOE, però vaig donar suport a Sánchez per assegurar la majoria absoluta, perquè ja es veu què estan fent el PP i Vox a les autonomies on governen, com ara prohibir obres de teatre o concerts. Si guanya la dreta, hi perdem tots", assenyala, després de deixar clar que a les municipals o catalanes no votaria mai el PSC.

No ha estat l'única de la seva família que ha canviat el groc d'ERC pel vermell del PSOE. El seu germà i la seva cunyada també ho han fet, tot i ser independentistes com ella. De fet, només a Rubí, els republicans van perdre la meitat dels vots (3.000) i el PSC en va guanyar més de 5.000. Admet que també és un vot de càstig als partits independentistes. "Fins ara votava Esquerra, però els partits independentistes no s'entenen, i em fa enfadar perquè l’1-O ens van apallissar i per personalismes i egos no aconsegueixen posar-se d'acord". Això ha fet que no hagi votat els republicans, tot i refiar-se que investiran el líder socialista. A Junts no li perdonaria que no ho fes. "Sembla que els és igual que ens mani l'extrema dreta i, si anem a noves eleccions, la dreta té més opcions de guanyar", lamenta davant dels recels dels de Puigdemont. En les negociacions, considera que Junts ha de posar "condicions raonables", perquè no es pot demanar "la Lluna de cop".  

La Laura, que viu al Vallès Oriental i ronda la quarantena, també ha passat d’ERC al PSOE. “Reconec que he votat amb por, amb la por real que la ultradreta arribés al poder, perquè estava clar que el PP pactaria amb Vox”. Argumenta que ha prioritzat altres aspectes que l’autodeterminació en aquests comicis. “Abans de la independència, per a mi hi ha la nostra cultura i la nostra llengua, que cal conservar, i la dreta vol reprimir la nostra identitat”. La desunió de l’independentisme també ha pesat en la seva decisió. “L’independentisme està barallat i no fa pinya, no hi ha una unitat estratègica ni un horitzó on aferrar-nos”, lamenta.

Però si ERC apostava, com s’ha vist, per investir Sánchez, per què no ha seguit votant ERC? Per algunes declaracions del candidat d’ERC, Gabriel Rufián, que diu que tampoc és sant de la seva devoció. Es refereix a les declaracions que va fer abans de la campanya, quan va dir que apujaria el preu de la investidura o que li feia més por Yolanda Díaz que el cap de llista de Vox, Santiago Abascal. “No les tenia totes que ERC acabés donant suport al PSOE i per por vaig acabar votant Sánchez”, assenyala.

"Hi haurà més vot útil al PSOE si hi ha noves eleccions"

En aquest sentit, està convençuda que si l’independentisme no acaba donant suport a Sánchez, més independentistes votaran el candidat socialista. “Crec que anirem a unes noves eleccions, però s’equivocaran, perquè encara hi haurà més vot útil cap al PSOE veient que la cosa està tan ajustada amb el PP”. “La cagaran, perquè si guanya Feijóo de l’amnistia ja ens en podem oblidar, i encara hi haurà menys diàleg”, conclou, després de reconèixer que Sumar ha ajudat a “suavitzar” el PSOE.

També hi ha votants de Junts que s'han decantat per votar els socialistes. Ho han fet davant la negativa inicial del partit de Carles Puigdemont a avalar la investidura de Sánchez. "Si votava Junts, com he fet sempre, no era segur que l'investissin i he optat pel vot útil", assenyala el Marc, un jove de 22 anys de Berga. No s'ha quedat sol. A la capital del Berguedà, un dels bastions de la CUP, el PSC ha tornat a guanyar unes generals quinze anys després de fer-ho per última vegada (2008). A banda de Berga, els socialistes han guanyat en sis poblacions més de la comarca i a Gisclareny, el municipi més petit de Catalunya, han passat de no sumar cap vot el 2019 a obtenir-ne 4 i convertir-se en la segona força.

El Marc discrepa del sector més unilateralista dels juntaires. "Si haguessin presentat l'exconseller Giró de candidat potser sí que els hauria votat, però el sector radical de Junts no m'agrada, ni la Borràs ni la Nogueras". Així, diu que el seu també és un vot de càstig a Junts per haver sortit del Govern i no buscar ponts d’entesa amb els altres partits independentistes. I investir Sánchez, per què? “Ja s’han vist les polítiques dels governs autonòmics de la dreta, que atien el discurs de l’odi i fan que augmentin les agressions homòfobes”. La possible pèrdua de drets del col·lectiu LGTBI per les pressions de Vox al PP ha fet que altres independentistes hagin apostat per votar Sumar però que alguns d’ells també ho hagin fet pel PSC. “No ens podem arriscar a anar enrere i he votat els socialistes perquè no estava segur que l’independentisme avalés un govern progressista a l’Estat”, diu la Cristina, que fins ara havia votat Junts. “Soc Puigdemontista, però a l’Estat cal triar el mal menor”, afegeix.

De la CUP també hi ha hagut fugues cap al PSC. Com és el cas del Dani, que no entén com la formació anticapitalista apostés per bloquejar la governabilitat de l'Estat en un escenari en què la dreta i l'extrema dreta podien governar: "No som al 2019 i com a antifeixista i internacionalista no puc entendre l'equidistància de la CUP". "He votat el PSOE amb una pinça al nas com la via més ràpida per evitar que guanyi la dreta", diu aquest barceloní de 35 anys, que també s'ha estrenat amb la papereta socialista. El Javi ha desertat de la CUP en desacord amb la seva tasca al Parlament: “La CUP és un ninot, no fa res a la Generalitat per pressionar ERC, que sembla la nova Convergència, per impulsar polítiques d’esquerres”. Aquest tarragoní de 49 anys considera que la formació anticapitalista no hauria d’haver presentat batalla a Madrid: “No s’havia d’haver ficat en política estatal, no té infraestructura per estar al Congrés perquè no la té ni a Tarragona”. A les municipals es va abstenir, però ara a les generals ha votat Sánchez per mostrar el seu aval a les mesures aprovades pel govern espanyol com la pujada de les pensions o la limitació del preu del gas. “Ho he fet per frenar la dreta, no l’extrema dreta”, sentencia. 

stats