Eleccions municipals

Ayuso abona la tesi de la "tupinada" del PSOE aquest 28-M

El PP vol la majoria absoluta a Madrid i recuperar el País Valencià

3 min
Alberto Núñez Feijóo, Isabel Díaz Ayuso i José Luis Martínez-Almeida, en l'acte de tancament de campanya del PP de Madrid

MadridIsabel Díaz Ayuso ho té tot de cara per tornar a guanyar les eleccions a Madrid. L'única incògnita que li queda per resoldre és si tindrà majoria absoluta. Què passa si no l'aconsegueix? Que haurà de pactar amb Vox i aquesta és sempre una motxilla incòmoda. La presidenta madrilenya, però, prepara el terreny de les excuses abonant la tesi de la possible "tupinada" d'aquestes eleccions, aprofitant els casos de presumpte frau que s'han anat destapant, independentment que el PP també estigui assenyalat en alguns d'ells. El de Melilla és el de més abast, però el fet que la majoria se circumscriguin a alguns pobles repartits per la geografia espanyola no ha impedit que el dit d'Ayuso hagi assenyalat directament el PSOE i el president espanyol. "Sánchez se n'anirà com va arribar, amb una tupinada", ha afirmat en el seu últim míting de la campanya, acompanyada pel líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, i també per l'alcalde de la capital espanyola, José Luis Martínez-Almeida. Una imatge de força i unitat hores abans que obrin els col·legis electorals.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ayuso s'ha aferrat al seu discurs més trumpista, posant en dubte la legitimitat del procés electoral, per intentar esgarrapar els últims vots. "Una setmana més i no hi ha un delicte en el Codi Penal que no protagonitzi un candidat de l'esquerra", ha afirmat, per després acusar els socialistes de canviar "paperetes per paperines" i de "comprar el vot a immigrants i toxicòmans". Presumptes irregularitats que, seguint la seva teoria, el PSOE ha propiciat per mantenir-se en el poder. La tesi la comparteix Feijóo, però ha evitat subscriure la dialèctica de la presidenta madrilenya. El líder popular ha acusat el "sanchisme" d'intentar "embrutar-ho tot" i aquest matí fins i tot ha ironitzat comparant-ho amb una mascletà valenciana. Un cop més, han aflorat les diferents ànimes del partit que Feijóo ha intentat normalitzar: "El partit està ordenat internament perquè tothom tingui el seu paper".

Els populars van començar la campanya apel·lant a ETA i l'acaben amb les acusacions de frau. Aquest divendres de la boca d'Ayuso encara en sortien reminiscències del primer tram de la campanya, tot i que de manera menys efusiva, acusant el govern espanyol de fer perillar l'estat de dret "davant d'etarres, violadors i colpistes". El discurs ha estat a l'uníson entre Ayuso i Feijóo, que també ha titllat "d'indignes" els pactes amb EH Bildu. Una unitat, però, que no s'ha vist durant la campanya, perquè el líder popular ha evitat subscriure el discurs de la seva líder madrilenya sobre el fantasma d'ETA. "Ayuso ha fet la campanya amb els missatges que ha considerat procedents", ha justificat Feijóo, que ha assegurat que al PP es "debat lliurement".

Madrid i el País Valencià

Entre les files del PP regna l'optimisme. Sobretot en el cas de Madrid, però també perquè aspiren a recuperar una altra de les seves places clau: el País Valencià. Feijóo, de fet, s'hi ha bolcat per complet. Va començar-hi la campanya, va tornar-hi diumenge passat per omplir una altra vegada la icònica plaça de bous de València i ha participat en actes tant aquest dijous com divendres. "Tot sembla indicar que el PP guanyarà les eleccions en el conjunt d'ajuntaments i comunitats autònomes. Tornarem a ser la primera força política d'Espanya", ha pronosticat aquest migdia Feijóo des d'Albacete. Precisament, Castella-la Manxa és un altre dels territoris que volen prendre al PSOE.

Les paraules del líder popular il·lustren una sensació que comparteixen més quadres del partit, sobretot quan se'ls pregunta per les expectatives al País Valencià. Els populars no només veuen factible que no sumi un tercer pacte del Botànic i que el PP recuperi la Generalitat Valenciana de la mà del seu candidat, Carlos Mazón, sinó també recuperar l'Ajuntament de València i que María José Catalá en sigui l'alcaldessa. Ara bé, en tots dos casos, el PP necessitaria el suport de Vox, perquè encara que els conservadors aconsegueixin ser primers en vots, res fa preveure que puguin repetir una majoria absoluta com la de Juanma Moreno a Andalusia.

De fet, probablement acabaran fracassant en l'objectiu de concentrar el vot entorn del PP que tant ha reclamat Feijóo en tots els actes electorals d'aquestes dues setmanes. Les aliances amb Vox seran la clau de volta per a aquest gir que pretén materialitzar el PP com una avantsala de les eleccions generals.

stats