Eleccions municipals

La croada d’Ayuso contra Sánchez relega el debat sobre Madrid

Monopolitza la seva campanya amb l'espantall d'ETA, mentre l'esquerra li recrimina que no parla de sanitat ni d'habitatge

4 min
Isabel Díaz Ayuso aquest divendres en un acte al municipi madrileny de Parla

MadridNomés cal fer una ullada ràpida al perfil de Twitter d'Isabel Díaz Ayuso o escoltar un dels seus discursos per constatar que hi ha un tema que monopolitza la seva campanya i que, curiosament, no està relacionat amb Madrid, la comunitat per a la qual es presenta al 28-M. Es tracta d'EH Bildu i la tàctica d'agitar l'espantall d'ETA. Aprofitant la campanya, la presidenta madrilenya ha intensificat la seva estratègia d'exercir de contrapès al govern espanyol i al seu president, Pedro Sánchez, i la gestió per la qual l'han de votar els madrilenys ha quedat fora del focus polític i mediàtic. De fet, no fa gaire deia en una entrevista a El Mundo que el seu autèntic rival era Sánchez. Però en la croada per erigir-se en ariet contra una ETA que fa dotze anys que es va dissoldre, també evidencia que, com ja va fer amb Pablo Casado, si cal pot tornar a passar per sobre del president del seu partit, ara Alberto Núñez Feijóo.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ayuso deia aquest divendres en una entrevista a RNE que es veia "obligada" a defensar el discurs que promou sobre la ja dissolta ETA –assegura que l'organització està viva i dins d'EH Bildu– perquè va ser el motiu principal pel qual es va afiliar al PP. Que EH Bildu hagi inclòs condemnats d'ETA a les seves llistes ha servit a la líder dels populars madrilenys per abonar el relat que els abertzales estan vinculats a l'organització terrorista. Una tesi, d'altra banda, que ja havia defensat anteriorment i que, a més, li va servir per arrencar la campanya. "Tinc una cosa clara i és que a ETA li convé aquest govern", va dir en el seu primer acte. No l'ha fet recular que la presidenta de l'Associació de Víctimes del Terrorisme (Covite), Consuelo Ordóñez, li hagi demanat respecte a les víctimes. "No sé si té problemes personals amb el PP des de fa anys", li ha respost Ayuso.

El seu relat no és ben bé el de la direcció d'Alberto Núñez Feijóo. El gallec i la madrilenya coincideixen en censurar els pactes del govern espanyol amb el partit d'Arnaldo Otegi, però no en presentar ETA com una organització que encara opera. Contradeia Ayuso dijous el portaveu de campanya del PP, el basc Borja Sémper, quan recordava que ETA havia estat derrotada per la democràcia. La cúpula popular tampoc coincideix amb Ayuso amb el fet que s'hagi d'esperonar la il·legalització d'EH Bildu, però la presidenta madrilenya ha repetit aquesta tesi durant tota la setmana. "Bildu és ETA", va arribar a dir dijous en un esmorzar informatiu d'Europa Press.

De fet, el pes d'Euskadi en la campanya de Madrid s'observa també en les llistes dels populars als municipis del País Basc. Fins a 79 dels 135 candidats del PP a l'Assemblea de Madrid formen part també simbòlicament de candidatures en pobles d'Euskadi. La mateixa Ayuso va a la llista del PP de Bilbao, on es desplaçarà aquest dissabte, i el seu cap de gabinet, Miguel Ángel Rodríguez, va a la del PP de Durango. ¿Beneficia Ayuso situar el focus de la seva campanya en aquesta qüestió? El seu equip respon veladament que sí. Fonts del seu entorn asseguren que "influirà en negatiu" a qui tingui com a soci EH Bildu, és a dir, el PSOE. L'estratègia també li serveix per esgarrapar vots a Vox i presentar-se com la persona que, divergint de la línia oficial del PP, defensa les seves tesis. Ayuso vol governar sense haver de dependre de l'extrema dreta.

La sanitat i l'habitatge en un segon pla

¿Ayuso no parla de Madrid, doncs, en els seus actes? Sí, però ho posa tot en un mateix pla. Parla d'EH Bildu i al mateix temps reivindica, per exemple, el territori madrileny com un espai de "llibertat" i posa especial èmfasi en la seva política de fiscalitat baixa per atraure inversions. És aquí on aprofita un cop més per contraposar el seu model de liberalisme econòmic amb el del govern de coalició estatal. Evita, això sí, parlar de conflictes com el de la sanitat pública o el problema que Madrid també té amb l'habitatge. I l'esquerra no se'n surt en el seu intent de portar-la cap a aquests debats.

Fins fa pocs mesos, els professionals de l'atenció primària estaven en peu de guerra per millorar les seves condicions laborals i van mantenir la vaga i les mobilitzacions durant setmanes. Ayuso va parlar des de l'inici de "vaga política". Ara són els metges no fixos que treballen als hospitals de Madrid els que estan en vaga. L'esquerra també li recorda la seva gestió sanitària de la pandèmia i les morts de centenars d'avis a les residències. "Sabíem que la presidenta Ayuso no parlaria de Madrid perquè no vol, ni sap, ni pot. No se sent orgullosa de res del que ha fet. I utilitza una cortina de fum mesquina: parlar d'ETA i dir que continua existint. Nosaltres seguirem parlant de Madrid", deia aquest divendres la candidata de Més Madrid, Mónica García. Des del PSOE, el seu candidat, Juan Lobato, insistia en la mateixa línia, i fonts socialistes subratllen l'ús electoralista que està fent Ayuso del tema de les llistes d'EH Bildu.

També la candidata d'Unides Podem, Alejandra Jacinto, censura que Ayuso parli "permanentment d'altres coses perquè no pot parlar de Madrid". I en aquest sentit, li retreu les seves polítiques d'habitatge, que considera que no aturen la pujada dels preus del lloguer, per exemple. L'esquerra, de fet, ha posat el focus en aquesta problemàtica i carrega contra la presidenta madrilenya per no haver construït ni un habitatge públic en els quatre anys de mandat. El govern madrileny va posar en marxa el 2021 el Plan Vive, que havia de posar al mercat de lloguer 25.000 habitatges públics durant els següents vuit anys, dels quals 15.000 es van comprometre que estarien a punt aquesta legislatura. Res més lluny de la realitat. La legislatura ha acabat i encara no se n'ha construït ni un a tota la comunitat.

Ayuso ha decidit jugar fort la carta d'EH Bildu per aconseguir la majoria absoluta que se li va resistir fa dos anys. El candidat a l'alcaldia de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, ho tindrà més difícil, tot i que al seu equip són optimistes i asseguren tenir enquestes a l'alça. L'actual alcalde madrileny també ha criticat els pactes del govern espanyol amb EH Bildu, però no és una qüestió que monopolitzi el seu discurs. De fet, al seu equip no creuen que pugui influir en la seva campanya. La nit del 28-M reflectirà fins a quin punt ha servit a Ayuso haver espremut fins al final la carta de fer reviure ETA que l'exlíder del PP, Pablo Casado, ja va recuperar al final de la campanya a Castella i Lleó quan les enquestes els auguraven una patacada. El resultat no va ser la remuntada.

stats