Camí del 28-M

Colau: "Els meus avis no s'haurien pogut imaginar que seria alcaldessa"

BComú reivindica el 15-M i la "gent comuna" per aglutinar el vot progressista el 28-M

3 min
Ada Colau, en el míting de la plaça Catalunya

BarcelonaSi fa quatre anys l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, es plantava a la plaça Catalunya en l'acte central de campanya per apel·lar a l'esperit de la "gent comuna" i demanar concentrar en ella el vot progressista per evitar que el PSC o ERC poguessin pactar amb Junts o fins i tot... amb Manuel Valls, avui es podia haver repetit guió. Però amb canvi de protagonistes. Des de la mateixa plaça Catalunya, Colau hauria demanat a la gent progressista de la ciutat que li faci confiança per garantir que el govern de Barcelona no acabi virant a la dreta. Ara l'amenaça ja no seria Manuel Valls, sinó Xavier Trias (Junts) i, sobretot, un possible pacte entre Trias i el seu exsoci Jaume Collboni (PSC), que és el que més amoïna els comuns. Però en el míting central de campanya Colau ha tirat de referents personals (dels orígens) i ha elogiat "l'energia de la gent comuna". Ha evitat, de fet, les referències a adversaris electorals. Avui no. Ni Trias ni Collboni. Avui les consignes polítiques les han donat el número dos i la número tres: Jordi Martí i Janet Sanz.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

I Colau ha parlat dels seus avis paterns, Ramon i Maria, que ho van passar "molt malament" a la postguerra i van venir d'Osca a Barcelona perquè passaven gana i a servir a casa de "gent rica" per donar estudis als fills. "No s'haurien imaginat mai que la seva neta podria ser alcaldessa de Barcelona. Es mereixien veure això", ha remarcat, i ha afegit que també li hauria agradat que coneguessin els seus fills (també per a ells ha tingut paraules d'agraïment). I avui també ha parlat de les persones que el 15 de maig del 2011 van omplir d'indignació la plaça Catalunya: "Llavors el PP, amb la seva arrogància característica, ens deia que si volíem canviar les coses ens presentéssim a les eleccions. I aquí estem".

Colau ha pujat a l'escenari, davant d'unes 2.000 persones i fent-se acompanyar per tots els membres de la llista, per dir que està convençuda que diumenge guanyaran. "Mai més tindrem por ni farem un pas enrere", ha dit en referència a l'avenç de l'extrema dreta i en "honor a la memòria" dels avis. I ha remarcat que, tot i les crítiques que generen algunes de les seves polítiques, l'objectiu és implantar-ne de més "ambicioses" i que "mai més es pugui fer Barcelona d'esquena de la seva gent".

Com han repetit durant les dues setmanes que portem de campanya, els comuns han fet bandera dels canvis que ja tenen en marxa, aquells que diuen que ja es poden tocar, com les pacificacions de l'Eixample i les noves àrees de joc. I han defensat que el 28-M el que està en joc és continuar amb aquesta transformació o aturar-la. "Que Barcelona torni a ser part del problema o que continuï construint la solució", en paraules de Janet Sanz, número tres de la llista.

Protesta i fum rosa

Qui sí que ha fet referència als rivals ha sigut Jordi Martí, que és el número dos de la formació, i que ha reivindicat els comuns com el vot útil per a l'esquerra, perquè votar Collboni, ha dit, és un "vot llençat". "Hem de dir a la gent d'esquerres que avui el socialisme el representen els comuns i Ada Colau", ha reivindicat, mentre a la plaça irrompia la protesta de l'Antiga Massana, que demana la cessió de l'espai que ocupa, i que ha omplert la plaça de fum rosa. Martí també ha criticat Xavier Trias, de Junts, a qui ha definit com el "candidat desastre, perquè només diu que tot és un desastre".

La protesta de l'Antiga Massana

L'acte l'han presentat l'ex primer tinent d'alcaldia i ara diputat Gerardo Pisarello, que ha fet un al·legat antiborbònic per defensar el caràcter republicà dels comuns, i Laura Pérez, que després de vuit anys deixa d'anar a la llista de Colau. I ha comptat amb les actuacions de Nacho Vegas, Marina Rossell, Maria Arnal, El Niño de la Hipoteca i el Cor Rebel.

stats