En directe
Eleccions municipals
14/05/2023

L'última hora de les eleccions

T'expliquem com avança la campanya dels diferents candidats amb els comentaris de la secció de Política de l'ARA

Adeu lectors, us esperem demà!

El primer diumenge de campanya electoral, superat. Us esperem demà, lectors, en aquest minut a minut sobre les eleccions municipals. Demà, més!

Moltes gràcies i bona nit!

Crònica

Vox apel·la a l'esperit de la plaça Artós

La plaça Artós de Barcelona com a "símbol de la resistència al separatisme". La plaça Artós com a símbol de Vox. Les referències a la plaça del districte de Sarrià-Sant Gervasi han estat contínues durant l’acte d’aquest diumenge de l'extrema dreta a la ciutat. El 2019, mentre l’independentisme prenia la ciutat i convertia la plaça Urquinaona en centre neuràlgic del seu relat, centenars de joves amb banderes espanyoles van reunir-se a la plaça Artós per travessar la Diagonal i fer una demostració de força. Un grup d’ells, radicals neonazis, van acabar perseguint independentistes amb barres de ferro pel centre de la ciutat i agredint un jove antifeixista. "És un orgull tornar a Artós, des d’on un grup de joves valents van encendre la metxa, la reacció històrica contra el cop separatista", ha exclamat aquest diumenge el líder del partit ultra a Catalunya, Ignacio Garriga".

Llegeix la crònica sobre la presència de Santiago Abascal aquest diumenge a Barcelona

14 May 2023

Sánchez: electoralisme elevat a la màxima potència

David Miró
Crònica

Sánchez fa dels mítings del PSOE l'avantsala del consell de ministres

Se sap que s'acosten unes eleccions no només perquè ho publica el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), sinó també perquè comença una època més intensa d'anuncis i promeses dels partits polítics. En el cas de les eleccions del 28-M, qui està fent gala d'això és el mateix president del govern espanyol i alhora secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, que aquest diumenge ha anunciat una nova mesura del consell de ministres, de nou, enmig d'un míting del PSOE: entrades de cinema a dos euros els dimarts per a persones més grans de 65 anys.

Segueix llegint si vols saber més... aquí

14 May 2023

D'àrbitre a ser alcalde de dos pobles

Xavi Tedó
A fons

El duel Rufián-Parlon com a símbol de la batalla metropolitana entre ERC i el PSC

L'àrea metropolitana és un dels camps de batalla d'aquestes eleccions municipals, on Esquerra vol intentar esgarrapar vots i fer la competència als socialistes, que, de moment, tenen l'hegemonia a grans ciutats com Santa Coloma de Gramenet i l'Hospitalet de Llobregat. En aquest article posem la lupa en la pugna entre el PSC i els republicans.

Llegeix-lo aquí

14 May 2023

Els cinturons són de luxe

Javier Pérez Andújar

'L'Homo APM' fitxa per ERC

L'actor Manel Piñero va entrar a moltes cases a través del seu paper d''Homo APM' en el programa 'Alguna Pregunta Més' de TV3. És difícil oblidar el seu personatge d'entrevistador irònic i impertinent. En aquesta campanya de les municipals ERC l'ha fitxat per fer un paper similar. Micròfon en mà, reprodueix algunes de les frases cèlebres que han dit els candidats i després demana a la gent del carrer que endevini si l'autoria correspon a Colau, Collboni, Maragall o Trias. No és difícil endevinar que l'ha fitxat Esquerra i no cap altre partit. Totes les frases deixen en mal lloc als seus autors... menys la de Maragall.

Sirera es compromet a fer "tot el que sigui" per recuperar votants de Cs: "No haurien d'haver marxat mai del PP"

 El candidat del PP a l'alcaldia de Barcelona, Daniel Sirera, s'ha compromès a fer "tot el que sigui" per captar votants de Ciutadans de cara a les eleccions municipals. "Asseguro que en els pròxims dies farem el que sigui perquè els antics votants de Cs vinguin al PP, d'on no haurien d'haver marxat mai", ha assegurat en una atenció a mitjans. Sirera també s'ha referit a l'enquesta publicada pel Grup Godó aquest diumenge, que assenyala que els populars obtindrien 3 regidors, mentre que Vox els superaria amb 4. "Barcelona no necessita populismes ni d'esquerres ni de dretes, ni separatistes", ha dit Sirera, que ha insistit que el PP és "l'únic vot útil" per al centredreta.

El candidat dels populars ha fet aquestes declaracions en una atenció a mitjans a plaça Sant Jaume, coincidint amb una concentració convocada pels sindicats de policia JUCIL, JUPOL i JUSAPOL. Una trentena de persones s'ha manifestat per reclamar que es reconegui Catalunya com una Zona d'Especial Singularitat perquè els agents que vinguin al territori puguin rebre una millora salarial. Sirera els ha donat suport en la demanda i ha afegit que a Catalunya han canviat les condicions arran del procés independentista.

Verge critica Alsina per haver titllat el feminisme "d'un pèl dogmàtic": "Qui no sàpiga aportar que s'aparti"

Les paraules de la número 4 de Xavier Trias i exconsellera, Victòria Alsina, no han agradat a la titular de Feminismes, Tània Verge. Després que Alsina hagi definit el feminisme "imperant" com un "pèl dogmàtic" el feminisme i l'hagi vinculat a l'"esquerra populista", Tània Verge ha assegurat que les declaracions són d'una "supèrbia colossal". "Qui no sàpiga aportar que s'aparti", ha asseverat en una piulada contra Alsina, amb qui havia compartit també cadira al consell executiu.

La CUP denuncia que el país funciona com la Renfe “tard i mal gestionat”

La CUP ha denunciat la manca de solucions en la xarxa ferroviària en un acte des de Figueres on la mobilitat ha estat l'àmbit a abordar. El diputat, Carles Riera, ha assegurat que el país “va com la Renfe” perquè ha dit “arriba tard a tot arreu i està mal gestionat”. Per altra banda, la diputada, Montserrat Vinyets, ha denunciat el desgavell amb els trens: “Ja n’hi ha prou de perdre hores i hores a l’andana d'aquest país perquè el servei de Rodalies cau a trossos. Exigim que ADIF deixi de tenir segrestades les infraestructures” i ha acusat Esquerra de “sobreactuar”. “Si estan tan enfadats amb ADIF perquè llavors hi volen fer obres? Per allargar els tractes amb ells. Que hi deixin de parlar.”, ha conclòs la diputada.

Els cupaires també han posat èmfasi en clau nacional assegurant que les altres forces independentistes han renunciat a l’autodeterminació. “Junts hi ha renunciat pel negoci i els calés i ERC perquè fa tant temps dialogant i negociant amb l’estat que ara els agrada”, ha dit Riera. El diputat també ha criticat els republicans pels seus pactes amb l’Estat: “Per negociar grans infraestructures com el Quart Cinturó han tingut pressa, però no per resoldre una qüestió fonamental com és el transport públic”.

14 May 2023
Eleccions municipals

Sánchez fa dels mítings del PSOE l'avantsala del consell de ministres

Núria Rius Montaner

Page (PSOE), davant de Pedro Sánchez: "Jo amb els assassins d'ETA no vaig ni a la cantonada"

Javier Lambán, Guillermo Fernández Vara i avui Emiliano García-Page. Els tres barons socialistes no han dubtat ni un moment en reaccionar a la decisió d'EH Bildu d'incorporar 44 persones condemnades per terrorisme d'ETA, set d'elles per assassinat. L'últim ha estat el president socialista de Castella la Manxa, Emiliano García-Page, que aquest diumenge, en un míting del partit a Castella la Manxa i davant el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha afirmat que "jo amb els assassins d'ETA no vaig ni a la cantonada".

García-Page ha defensat que en les seves opinions exercici "la llibertat de consciència". "A mi em veureu sempre en la lluita contra tota mena de privilegis", ha destacat, i ha afegit que ell "sempre aixecarà la veu" quan "els independentistes busquin (...) que la resta no tinguem menjar". "I si aquells independentistes, a més, en algun moment han utilitzat una pistola, amb més motiu", ha asseverat.

De fet, és sabut que l'àmplia majoria que el president espanyol Pedro Sánchez ha aconseguit amb formacions com EH Bildu o ERC ha tingut un cost intern dins el seu partit: la unitat. Els barons sempre s'han declarat preocupats pel paper de la formació abertzale com a soci.

Alguns barons del partit destaquen per posar línies a l'executiva del PSOE. "Amb mi no hi ha ni trampa ni cartó. Sempre he posat, poso i posaré els interessos de Castella la Manxa per sobre del meu partit i de tothom", ha sentenciat Page.

Vox apel·la a l'esperit de la plaça Artós: "Aquí un grup de joves valents va encendre la metxa"

En un acte a la plaça d'Artós de Barcelona amb més de mig miler de persones, el líder de Vox, Santiago Abascal, ha carregat contra el PP i Cs i ha defensat la seva formació com la "primera força política nacional a Catalunya". Abascal també ha tingut temps per atacar Pedro Sánchez i Ada Colau, a qui ha titllat de "comunista psicòpata perillosa". Abans, el secretari general del partit a Catalunya, Ignacio Garriga, ha apel·lat a l'esperit de la plaça Artós per traslladar-lo a les eleccions municipals del dia 28. Després de la sentència del Procés l'any 2019, Artós va ser el punt de partida de centenars de persones contràries a la independència que van fer una marxa. Un grup de radicals d'extrema dreta va acabar perseguint independentistes i agredint unjove. “És emotiu tornar a la plaça Artós, on un grup de joves valents va encendre la metxa, una reacció històrica contra el cop separatista”, ha dit Garriga, acompanyat del candidat a Barcelona, Gonzalo de Oro.

ERC intenta fer-se forta davant les enquestes adverses a Barcelona: "El vot depèn de la gent"

No és cap secret que les enquestes que surten sobre Barcelona no són les que voldria Esquerra, sobretot si es parteix del fet que el 2019 els republicans van guanyar a la ciutat. L'últim exemple és el sondeig d'aquest diumenge de La Vanguardia. Malgrat tot, el partit s'intenta fer fort davant d'aquest context. El president del partit, Oriol Junqueras, ha atribuït aquests sondejos a "l'aliança conservadora que s'ha repartit el país durant 40 anys" i que "intenta condicionar l'opinió dels ciutadans a través de les seves enquestes". "Nosaltres tenim una aliança més poderosa que és amb els ciutadans i estem convençuts que ho podem fer, només depèn del vot de la gent", ha reblat. Fonts del partit asseguren que els seus números interns són diferents: és veritat que potser no lideren la cursa com voldrien, però asseguren que ni molt menys estan despenjats. El veredicte, el 28-M.

Junts eleva el to contra Esquerra per Rodalies: "Cada tren que ha arribat tard ho ha fet amb el vot d'ERC"

Els retrets entre Esquerra i Junts, ara que no governen la Generalitat conjuntament, es fan més visibles que mai. Va començar la campanya amb Oriol Junqueras acusant membres de la candidatura de Xavier Trias d'haver "abandonat el poble" l'1-O mentre que JxCat retreu per activa i per passiva als republicans el suport del PSOE a Madrid. Aquest diumenge ho ha fet el portaveu al Senat, Josep Lluís Cleries, elevant el to contra els de Junqueras per haver donat suport als pressupostos espanyols i ara reclamar una millora de Rodalies: "Cada tren que ha arribat tard ho ha fet amb el vot d'ERC. Cada persona que ha arribat tard a treballar ho ha fet amb el vot d'ERC i cada estudiant que ha arribat tard a l'institut ho ha fet amb el vot d'ERC", ha asseverat en un acte a Castelldedels per presentar el candidat, Xavier Amate.

Aragonès apel·la a la mobilització per desallotjar les grans alcaldies socialistes

És la seva primera campanya com a president de la Generalitat i Pere Aragonès ha decidit esprémer aquesta condició a cada míting. En primer lloc, per defensar la seva obra de govern. I en segon, i encara més important, per intentar animar les tropes republicanes en aquells llocs on els alcaldes socialistes semblen invencibles. La seva fórmula és simple: recordar que fa ben poc semblava impossible que ERC pogués tenir la presidència d'una Generalitat i això va canviar el 2021. "També ens deien que era impossible que presidíssim la Generalitat", ha dit. Així, des de Mataró el president ha apel·lat a la mobilització per desallotjar les grans alcaldies socialistes: "Que ningú es quedi a casa".

Municipals

Collboni assegura que té la victòria a prop: "Els nostres competidors estan nerviosos"

El ministre de Cultura i Esport, Miquel Iceta, ha preparat en el míting de Nou Barris el terreny a Jaume Collboni: "Anem guanyant... Ho diu La Vanguardia!". Collboni, que ha recitat tots els barris del districte, ha defensat que "el PSC guanyarà les eleccions del 28-M i tornarem a tenir un alcalde socialista". I ha assegurat que els seus "competidors" estan "nerviosos", com "es visibilitza en aquesta vena de tots contra Collboni, contra el PSC", ja que ahir la resta de partits van ser crítics amb le candidat.

En la mateixa línia que ahir, ha anunciat noves ajudes per als joves si governa, en aquest cas facilitar les pràctiques professionals dels joves menors de 30 anys que hagin acabat els seus estudis universitaris.

Un Puigdemont a Castelldefels

El recorregut de la campanya de Junts ha passat aquest diumenge per Castelldefels, on ha fet acte de presència la presidenta del partit, Laura Borràs, per donar suport a l'alcadable de la ciutat, Xavier Amate. Borràs ha començat la seva intervenció saludant a tothom: al candidat de Castelldefels; al defensor de l'afiliat de Junts, Marcel Padrós; al portaveu del Senat, Josep Lluís Cleries; la diputada a Madrid Pilar Calvo, o el diputat del Parlament Francesc de Dalmases. Però Borràs s'ha aturat un moment per fer una "salutació especial": "Avui tenim amb nosaltres el germà de president Puigdemont, l'Enric Puigdemont, hi som tots, ens fem costat, gràcies per acompanyar-nos". "Junts defensa el mateix des de Castelldefels fins al cor d'Europa", ha proclamat Borràs.

Pedro Sánchez anuncia una rebaixa del cinema a dos euros els dimarts per a les persones majors de 65 anys

El president del govern espanyol i secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha anunciat que rebaixarà les entrades del cinema a dos euros als majors de 65 anys. La rebaixa s'aplicarà els dimarts i la intenció del govern espanyol és aprovar la mesura en el Consell de Ministres d'aquesta setmana. Sánchez ha fet aquest anunci en el marc d'un míting de campanya del PSOE a Castella la Manxa, en concret a la ciutat de Puertollano.

Fonts socialistes asseguren que la mesura té com a intenció "donar suport a un sector molt important de la indústria cultural". La mesura afectarà 9,5 milions de persones que a partir d'ara, els dimarts només pagaran dos euros per anar al cine. La mesura suposarà una inversió de fins a 10 milions d'euros i pretén ser un baló d'oxigen per a les sales de cinema. Des del PSOE asseguren que es tracta d'una "mesura pionera" malgrat que algunes administracions autonòmiques ja l'han aprovat en algun moment.