En directe
Eleccions municipals
29/05/2023

Resultats de les eleccions municipals 2023 a Girona: victòria de Sílvia Paneque gairebé empatada amb Lluc Salellas

Segueix la jornada electoral del 28-M minut a minut

Posem punt final al directe sobre les eleccions municipals a Girona. Moltes gràcies per seguir l'actualitat amb nosaltres!

El resum de la nit electoral: Girona canvia de color amb un empat històric

Dotze anys després de la històrica victòria de Carles Puigdemont, que va trencar l’hegemonia socialista, Girona ciutat torna a ser un feu del PSC. Però per la mínima. La capital gironina va viure ahir un recompte d’infart que va desembocar en un empat històric de regidors. Vuit per al PSC de Sílvia Paneque, l’única regidora que el 2014 va aguantar quan el partit va fer aigües. I vuit per a la candidatura de Guanyem, la suma de la CUP i d’altres formacions encapçalada per Lluc Salellas.

Junts passa així de ser la primera força a la tercera. L’exconsellera Gemma Geis, que pretenia donar un nou impuls a la formació després de l’adeu de la fins ara alcaldessa, Marta Madrenas, va ser la gran derrotada de la nit. Juntament amb Esquerra, que no va beneficiar-se d’haver entrat a governar els darrers dos anys i ha perdut un regidor. Ara, amb tres, ja no té la paella pel mànec per ajudar a formar govern, com sí que la té Junts. Ara bé, ERC manté el lideratge a l’àrea urbana: Salt, Sarrià de Ter, Sant Julià i Vilablareix.

Per la part de la dreta espanyolista, Girona ciutat ja no pot treure pit de ser l’única capital de demarcació sense ultradreta. Ciutadans desapareix i ocupa el seu espai un regidor del PP i un de Vox. Ara comença una etapa vital per als pactes. Qui liderarà el canvi a Girona? Paneque va reivindicar ahir la “diferència important de vots” respecte a Guanyem - el 2019 va ser de 198 vots a favor de la candidatura municipalista, que va fer-la cap de l’oposició-. Salellas, al seu torn, va reivindicar que la ciutat ha votat canvi i que hi ha una majoria independentista per liderar-lo, però que ha de ser de progrés.

On Junts sí que va viure ahir una gran nit és a Figueres. Després del pacte a quatre per desbancar-los del poder l’anterior legislatura, Jordi Masquef tornarà a ser alcalde i amb una majoria absoluta molt àmplia. A Banyoles també es referma la majoria absoluta amb Miquel Noguer, mentre que Junts la perd a Olot, on fins i tot podria perdre l’alcaldia si hi hagués un pacte entre les tres forces d’esquerres, on la CUP es converteix en segona força.

Una de les sorpreses ha saltat a Ripoll, on la formació d’extrema dreta catalanista de Sílvia Orriols, Aliança Catalana, s’ha convertit en primera força amb sis regidors i només una suma de la resta podria desbancar-la d’aconseguir l’alcaldia amb el seu discurs xenòfob. L’extrema dreta de Vox creix a la demarcació de Girona, on passa de tres regidors a 17, un dels quals el guanya a Salt, on amb quatre regidors es consolida com a quarta força per sobre de la CUP. Els anticapitalistes mantenen el feu de Verges i sumen majoria absoluta a Celrà.

Girona

El PSC goleja Junts a Lloret de Mar

L'alcaldable Adrià Lamelas, del PSC, s'estrena amb una àmplia victòria a Lloret de Mar, amb vuit regidors, doblant el resultat de Junts, que queda segon, seguit de Tots per Lloret, la marca vinculada al PDCat, que ha obtingut tres regidors. Albert Fernández al capdavant d'ERC ha aconseguit poc més del 10% dels vots i dos representants, els mateixos que Sumem. El consistori també tindrà un representant de Vox i un altre dels comuns.

Esquerra empata amb el PSC a la capital del Baix Empordà

Esquerra ha tornat a ser la força més votada a la Bisbal d'Empordà, però ha perdut força respecte als anteriors comicis, retrocedint dels 6 regidors als 4 actuals, els mateixos que el PSC, que millora els resultats. El tercer lloc ha quedat per a la CUP, que manté estables els tres regidors, igual que Junts.

Consistori de 9 colors amb victòria socialista a Blanes

El PSC ha guanyat les eleccions municipals a Blanes amb sis regidors. El candidat socialista a l'alcaldia de la capital de la Selva marítima, Jordi Hernández, s'ha estrenat imposant-se en unes eleccions que deixen un consistori molt fragmentat, amb fins a nou formacions representades. L'actual alcalde, Àngel Canosa, d'Esquerra, ha quedat segon amb quatre regidors. El segueixen Junts i Blanes en Comú, empatats a tres, i Vox, Grup Blanes, la CUP i Blanes Sí, tots ells amb un regidor. En total, fins a nou formacions ocupen un ple municipal molt fragmentat, en què serà difícil formar govern, sobretot tenint en compte que l'anterior legislatura, que també va requerir pactes, ha acabat amb abandonaments i trencaments a mig mandat.

Girona

Junts 7 - Esquerra 4 a Amer, el poble de Puigdemont

Majoria absoluta de Junts amb 7 dels 11 regidors a Amer (Garrotxa), el poble natal de Carles Puigdemont. Històricament, Convergència sempre hi havia tret bons resultats, però des del salt del seu fill polític a la presidència de la Generalitat, la majoria juntaires'ha consolidat al petit poble garrotxí. Incondicional a la causa de Puigdemont, fins fa poc el poble encara tenia a la plaça de la vila una pancarta gegant amb la cara del president a l'exili i el clam de "No Surrender". Ara, en els comicis d'aquest diumenge, Junts ha reeditat una nova victòria; això sí, perdent un regidor en favor de la candidatura associada a Esquerra Republicana.

Girona

"Ses nenes" de Junts, perden les eleccions de Cadaqués

La llista electoral de Junts a Cadaqués va canviar la flexió de l'adjectiu que dona nom al partit perquè la candidatura està formada únicament per dones. Una llista de 15 dones encapçalada per Ester Martín Faixo que aspirava a guanyar l'alcaldia a l'actual batlessa Maria Pia Serinyana, de Fem Cadaqués - Independents de Catalunya. Juntes per Cadaqués, però, s'han mantingut amb 4 regidors i quedaran a l'oposició davant de la victòria aclaparadora de Serinyana, que suma majoria absoluta amb 7 cadires.

Girona

Celebració a Girona: Paneque reclama liderar el canvi i Salellas vol un alcalde independentista

La nit serà llarga a Girona per a les dues formacions que han tret més bons resultats: el PSC i Guanyem, que han pujat dos regidors respecte al 2019 i han empatat com a primera força amb 8. La formació de Sílvia Paneque, que ha quedat per davant del grup que encapçala Lluc Salellas per 700 vots de diferència, reclama el dret a "liderar al canvi a la ciutat", després de tres legislatures convergents amb Carles Puigdemont i Marta Madrenes. La intenció de la candidata socialista és clara i a la seu del partit gironí, després dels agraïments, s'han sentit crits d'"alcaldessa, alcaldessa!" entre els simpatitzants. Per a Guanyem, formació vinculada a la unitat cupaire, els resultats són històrics. Lluc Salellas ha donat tancada l'etapa de Junts i demana encapçalar el nou govern municipal, perquè "Girona ha votat un alcalde independentista".

Girona

La CUP consolida els feus gironins de Verges i Celrà

La CUP governa a pocs municipis, però un cop entra a liderar projectes locals costa que els contrincants polítics aconsegueixin desbancar-los. És el cas de Verges (Baix Empordà) i Celrà (Gironès) on la formació anticapitalista ha revalidat la majoria absoluta. A Celrà, l'actual alcalde cupaire, David Planas, actor de professió que va ocupar al càrrec després de la renúncia de Dani Cornellà quan va fer el salt a la política autonòmica, es presentava per primera vegada com a cap de llista i ha mantingut la majoria absoluta; això sí, passant de 8 a 7 regidors. I a Verges, on el 2019 els cupaires van ser l'únic partit en concórrer els comicis, l'alcaldable Diana Canals ha obtingut 5 dels 9 regidors i ni Esquerra ni Junts han pogut desbancar-la.

Girona

El discurs antiimmigració de Vox arrela a Salt, el poble on un terç de la població no pot votar

A Salt, una de les poblacions més multiculturals de Catalunya, amb un alt percentatge de població d'origen migrant, Vox torna a treure molts bons resultats. En les passades eleccions, el partit va irrompre amb força amb tres regidors de cop i, ara, després de quatre anys al consistori, la formació d'extrema-dreta, que repeteix amb Sergi Fabra Llavero com a candidat, suma un nou regidor i es consolida com a quart força, per davant de la CUP. Vox no ha tingut cap paper rellevant en la presa de decisions de la política municipal durant la legislatura, perquè la resta de la resta de partits del consistori li han girat l'esquena, però el seu discurs, que projecta rebuig, por i inseguretat contra la immigració ha arrelat entre la població saltenca.

A Salt un terç de la població, com que no té els papers regularitzats, tot i que fa molts anys que viu al municipi, no està convocada a les urnes. Certament és fer política ficció preveure a quina candidatura donarien suport si tinguessin dret a vot, però sembla difícil creure que la seva opció preferida fos el partit d'extrema-dreta, partidari de les deportacions en calent i de restringir la immigració il·legal.

Girona

Minuts d'infart a Girona: Guanyem i el PSC empaten a 8 regidors a l'últim minut

Frec a frec ajustadíssim a Girona fins a l'últim minut. Sílvia Paneque, del PSC, que fins ara encapçalava l'hemicicle amb 9 regidors passa finalment a 8, i Guanyem, a qui el sondeig de TV3 atorgava 4 regidors, doble l'aposta i empata a regidors amb els socialistes. Paneque queda davant de Salellas per una diferència aproximada de 650 vots. I Junts, que fins fa pocs minuts mantenia un frec a frec amb el partit de Lluc Salelles pel segon lloc, retrocedeix a 6 regidors i perd l'alcaldia gironina que Carles Puigdemont va arrabassar a l'hegemonia socialista el 2011. Amb aquest doble empat històric entre Paneque i Salelles, que el 2019 ja es van disputar pels pels ser la segona força més votada, queda tot obert a la capital gironina a l'hora de formar govern.

Junts es referma a Banyoles amb majoria absoluta

Des del 2003 que Junts (o l'antiga Convergència) guanya les eleccions municipals de Banyoles de manera consecutiva. I aquest diumenge ho ha tornat a aconseguir, millorant, a més, els últims resultats. En aquests comicis la candidatura juntaires'ha enfilat fins als 11 regidors que marca la majoria absoluta. L'alcaldable Miquel Noguer, amb una llarga trajectòria municipal al Pla de l'Estany i des del 2018 també conegut a Girona com a president de la Diputació, podrà governar en solitari. La marca aconseguida és la màxima fita històrica del partit a la ciutat.

Girona

L'escrutini gironí s'encamina cap a una victoria del PSC

Falta poc més d'un 6% per escrutar i tot apunta a una victòria del PSC a la ciutat de Girona amb 9 regidors. Si es confirmen els resultats, Sívlia Paneque, que ha apostat per una llista de personalitats amb molts independents del món de la cultura i la universitat, però sense amagar mai les sigles del partit, podria retornar l'alcaldia gironina als socialistes després de tres legislatures de domini convergent. Això sí, sembla que caldrà pactar i la formació vermella podria trobar els suports a Guanyem, que és segona força amb 7 regidors o a Esquerra, que perd un regidor respecte al 2019. I Junts, que en el sondeig de TV3 situava com a primera força, cau fins al tercer lloc i es fa difícil que pugui arribar a formar govern. També és notícia l'entrada de Vox, que s'estrenaria a la capital gironina amb un regidor.

Canvi de govern a Figueres: Junts escombra el tripartit d'esquerres

Els ciutadans de Figueres han castigat amb duresa a les urnes el pacte a quatre que fins ara governava la capital alt-empordanesa. Junts ja va guanyar les eleccions del 2019 amb 8 regidors, però Esquerra, el PSC, Guanyem i Canviem Figueres van unir forces per governar la ciutat i enviar la candidatura guanyadora a l'oposició. Quatre anys de mandat encapçalat pels republicans, però, no han ajudat a guanyar vots a cap de les formacions del govern, sinó tot el contrari: les queixes ciutadanes per la percepció d'inseguretat al centre de la ciutat han passat factura. Esquerra i el PSC perden un regidor (de 4 a 3), la CUP es manté en 1 i Canviem desapareix. En canvi, l'alcaldable de Junts, Jordi Masquefa, que ja va ser alcalde entre el 2018 i el 2019 ha pujat dels 8 als 13 i podrà governar en solitari.

Confirmat: l'extrema dreta independentista arrasa a Ripoll

100 % escrutat i salta la notícia a Ripoll. Aliança.cat, el partit d'extrema dreta independentista que encapçala Sílvia Orriols, és primera força amb 6 regidors. Orriols va entrar com a regidora única del Front Nacional Català fa quatre anys, i, amb els resultats d'avui, queda clar que, durant aquesta legislatura, el seu discurs extremista, que vincula la inseguretat amb la immigració i acusa els musulmans de voler islamitzar Catalunya, ha arrelat entre la ciutadania ripollesa. Tot i la victòria històrica a la ciutat, però, sembla difícil que la candidata d'extrema-dreta ocupi l'alcaldia, perquè fins ara no ha tingut cap suport al consistori. Caldrà veure si Junts (3), Esquerra (2), PSC (2), la CUP (2) i IDR-IDC (1) pacten per evitar que la ideologia radical d'Aliança.cat governi a la capital del Ripollès. La candidata ha celebrat la victòria amb una imatge de la tomba de Guifré el Pilós, enterrat al monestir de Ripoll i la frase: "Aquí va començar tot".

La Garrotxa

Junts no revalida la victòria a les Planes d'Hostoles, tot i el suport efímer de Carla Simón

El suport efímer de la cineasta Carla Simón a la llista de Junts, liderada per Pablo Odell, a les Planes d'Hostoles no ha estat suficient perquè aquesta llista revalidés la majoria a aquest poble garrotxí. La candidatura de Marc Puig, Estimem les Planes, s'ha convertit en primera força amb set regidors i governarà al municipi, amb el 100% dels resultats escrutats. Si el 2019 s'havia presentat una única llista electoral encapçalada per Eduard Llorà, que no es tornava a presentar, les friccions dins de Junts van portar a crear la nova llista d'Estimem les Planes d'Hostoles, que ha tret set regidors davant dels dos de la candidatura d'Odell. La llista del PSC no ha tret cap regidor.

Girona

Junts per la majoria absoluta a Olot

Amb més d’un 96% escrutat, Junts guanyarà les eleccions a la capital de la Garrotxa, però ho farà perdent la majoria absoluta que va aconseguir el 2019, retrocedint dels 11 als 8 regidors. L'actual alcalde i cap de llista juntaire, Josep Berga, podrà tornar a ser alcalde, però necessitarà suports. La CUP queda com a segona força amb 4 regidors, empatada amb el PSC, mentre que Esquerra queda quarta amb tres. I, segons aquesta fase de l'escrutini, Vox entraria amb una cadira al ple municipal olotí, igual que Activem.

Girona

Alerta a Ripoll: Aliança Catalana, camí de ser primera força

Els primers resultats apunten a un canvi de paradigma important a Ripoll. Aliança Catalana, el partit independentista d'extrema dreta que encapçala Sílvia Orriols, pot convertir-se en primera força. Amb més del 50% escrutat, la formació suma 6 regidors, el doble que Junts i Esquerra (3). Orriols es va presentar per primera vegada el 2019 sota les sigles del Front Nacional Català, dos anys després que Ripoll se situés sobre el mapa com la ciutat on vivien els terroristes jihadistes que van atemptar a la Rambla de Barcelona. Ara, quatre anys després d'entrar al consistori ripollès amb un sol regidor, la candidata extremista, amb un discurs marcadament islamofòbic i antiimmigració, va camí d'aconseguir uns resultats històrics.

Girona

Els sondejos situen Girona com l'única capital catalana sense Vox

Segons els resultats que preveu el sondeig de TV3 i Catalunya Ràdio, Vox no entraria a l'Ajuntament de Girona. Aquest resultat convertiria la ciutat gironina en l'única capital de província sense presència de l'extrema dreta a Catalunya. A Tarragona i Barcelona, la formació verda entraria amb força, amb 3 regidors de cop, mentre que a Lleida, en sumaria dos.

La participació s'enfonsa a Olot

La capital de la Garrotxa ha patit una forta davallada de la participació. A les 18 h, a Olot havien votat només un 37% dels ciutadans, mentre que el 2019 a la mateixa hora havien votat el 52,6% de l'electorat. El 2019 hi va haver majoria absoluta de participació.