Eleccions municipals

Trias s’imposa a Colau i Collboni i recupera Barcelona

Només un difícil pacte entre el PSC, els comuns i ERC podria privar-lo de tornar a ser alcalde de la capital

4 min
Xavier Trias, guanyador de les elccions a l'alcaldia de Barcelona

BarcelonaEls que es van passar mesos pressionant Xavier Trias perquè tornés a la política i entomés el repte de disputar l’alcaldia de Barcelona tenen des d’ahir motius per somriure. L’exalcalde de la capital catalana va sortir finalment triomfador de la disputadíssima cursa que va lliurar fins a l’últim minut amb Jaume Collboni i Ada Colau, i recuperarà la ciutat per a Junts per Catalunya vuit anys després (quan encara era CiU). Trias va aconseguir amb 11 regidors capitalitzar el vot anti-Colau i, si no hi ha un pacte inversemblant que ara mateix no es divisa, tot i que Collboni ahir ja el va demanar, haurà d’abandonar definitivament la seva jubilació per comandar la capital catalana durant els propers quatre anys.

Trias: "Seré alcalde de Barcelona, la meva feina serà aconseguir fer govern"

Trias posaria el punt final a l’etapa d’Ada Colau al capdavant de l’Ajuntament de Barcelona. L’alcaldessa, que encara sortia com a favorita en alguna de les enquestes fetes públiques ahir, va acabar en tercera posició amb 9 regidors, tot i que tan a prop de Collboni –només 141 vots al tancament d’aquesta edició– que podria acabar sent segona. Aquest era l’únic clau roent que els quedava ahir als comuns en una nit dura. Si fos segona, Colau encara podria intentar articular al seu voltant el pacte amb el PSC i Esquerra que ha reivindicat durant tota la campanya. Tanmateix, no sembla que aquest hagi de ser un pacte fàcil. Si aquesta via –remota– no prospera, el futur polític de Colau és una de les incògnites que deixa la nit d’ahir. Si no és alcaldessa, és impensable  que continuï al consistori. Una baixa que deixa tocats els comuns, que perden el seu principal actiu, i que és també un cop dur per al projecte de Yolanda Díaz a l’Estat.

Colau: "Hem quedat en tercera posició, en un context de soroll constant i campanyes de difamació"

Collboni no renuncia “a res”

Tampoc és prometedor el futur de Jaume Collboni. En cas de confirmar que és ell el segon, la possibilitat d’un acord a tres amb comuns i ERC encara es dilueix més, tot i que ahir va insistir a dir que “no renuncia a res”. En el seu tercer intent, l’alcaldable socialista es va quedar amb 10 regidors i tampoc va aconseguir fer-se amb la primera posició, i això que el PSC va arrasar a gairebé totes les grans ciutats de Catalunya, especialment a l’àrea metropolitana. Salvador Illa es va quedar així sense poder entregar la capital catalana a un Pedro Sánchez necessitat de triomfs després d’una nit terrible a l’Estat, on van perdre pràcticament tot el poder.

L’altre gran derrotat de la nit va ser Ernest Maragall, que fa quatre anys havia sigut capaç de guanyar i havia acariciat l’alcaldia fins que un pacte entre els comuns, el PSC i Manuel Valls li va barrar el pas. Ahir Esquerra va fer evident a Barcelona el retrocés que també va patir a la gran majoria de les grans ciutats i va caure fins a la quarta posició amb només 5 regidors. Sobre el republicà recauran ara moltes mirades, perquè ell té a les mans l’única via per no fer alcalde Trias. ERC haurà de decidir si vol eixamplar la fractura amb Junts o si, per contra, facilita que Trias governi. Ahir Maragall es va limitar a dir que facilitaran que la ciutat tingui el “govern estable” que mereix.

Illa i Collboni: "El PSC ha guanyat les eleccions a Catalunya i no renuncia a res"

Més enllà de la cursa per l’alcaldia, l’altra gran notícia de la nit a la capital catalana va ser l’entrada de Vox a l’Ajuntament. L’extrema dreta va ser la principal beneficiada de la desaparició de Ciutadans –a Barcelona els d’Anna Grau només van obtenir 147 vots més que el Pacma– i va entrar a la majoria de grans ciutats del país. En el cas de Barcelona, van obtenir dos regidors, per darrere d’un PP que, aprofitant l’onada positiva a tot l’Estat, va aconseguir doblar amb Daniel Sirera els resultats de fa quatre anys, passant dels dos als quatre regidors.

Qui no va passar el tall tampoc aquest cop va ser la CUP, que com el 2019 va tornar a quedar fora del consistori. Els anticapitalistes es van quedar en el 3,8% dels vots, per sota del llindar del 5% necessari per entrar a l’Ajuntament.

Un triomf fomentat a Sarrià i l'Eixample

Una mirada ràpida sobre els deu districtes de la ciutat permetia ahir a la nit observar que Trias havia edificat el seu triomf a Sarrià-Sant Gervasi –va obtenir-hi un 40% del vot– i sobretot a l’Eixample –un 28,3% del vot–. El districte més poblat, doncs, hauria premiat Trias per sobre d’una Colau que ha fet de la seva pacificació amb eixos verds una de les claus del seu govern. L’alcaldessa només va obtenir la victòria a Ciutat Vella i Sants-Montjuïc, mentre que Trias va fer-ho a les Corts i Gràcia, i Collboni a Sant Martí, Horta-Guinardó, Nou Barris i Sant Andreu.

Informació útil sobre les eleccions municipals a Barcelona

stats