Eleccions municipals

Miguel Comino: “Hem aconseguit treure l’Ajuntament del Procés i centrar el debat en Sant Vicenç”

Alcalde de Sant Vicenç dels Horts (PSC)

Roger Palós
3 min
L'alcalde de Sant Vicenç dels Horts, Miguel Comino (PSC)

Sant Vicenç dels HortsMiguel Comino (Sant Vicenç dels Horts, 1978) és l’alcalde de la seva ciutat des del 2019, després de superar ERC per 66 vots i pactar amb Cs. Optarà a la reelecció.

Com ha anat el mandat?

— Bé, però ha estat estrany, amb el temporal Gloria, que ens va afectar força, i després la pandèmia, que l’ha marcat. Hem aconseguit algunes qüestions prioritàries, com centrar el debat. Sant Vicenç és un poble que ha viscut en primera persona el Procés, i un dels nostres objectius, que hem assolit, és fer tornar el debat a la realitat vicentina, que l’Ajuntament es preocupi bàsicament de les qüestions municipals i no estigui tan pendent del que passa a fora, com els vuit anys d’ERC.

¿Creu que ha millorat la convivència al seu municipi?

— Parlo de la convivència en el sentit de la màxima institució municipal, que és l’Ajuntament. Crec que no ha de prendre partit sobre la independència, seria fer un mal ús de la institució. L’Ajuntament no participa en trobades federalistes, unionistes ni molt menys independentistes. L’anterior alcaldessa va anar a manifestacions amb la vara. Jo no posaré la vara al servei de cap causa que no sigui la de Sant Vicenç.

¿L’ha penalitzat la inestabilitat pel trencament del pacte amb Cs?

— Sí. Vam fer un acord de governabilitat en què Cs es va incorporar al govern. Vam estar dos anys de coalició amb ells i la valoro positivament, ja que va donar bons fruits i estabilitat. Segurament era l’únic acord possible. Després de vuit anys de govern d’ERC, havíem de forçar un canvi i això dificultava pactar amb ells, i amb els comuns els números no sortien. Es va trencar el govern per desavinences internes del grup de Cs, però una regidora es va quedar com a no adscrita. Des de llavors governem en minoria i és més complicat. Però vam aprovar els pressupostos amb els comuns: ens hi entenem.

Quins reptes ha d’abordar Sant Vicenç dels Horts?

— El primer: el social. Ens hem acostumat a tenir un índex d’atur més alt que la resta de Catalunya. I tenim dues grans actuacions més: reivindicar l’orgull i la memòria i un projecte de barris on estem destinant els 5 milions d’inversió. Estem tancant el trànsit al casc antic per enfortir el comerç de la zona i millorem la mobilitat sincronitzant les carreteres.

¿Han canviat les polítiques d’habitatge respecte a les d’ERC?

— L’última clau d’un edifici protegit la va entregar l’alcaldessa socialista Amparo Piqueras fa 12 anys. Ni Junqueras ni Aymerich han fet polítiques d’habitatge en el sentit d’emancipació. S’han fet polítiques relacionades amb l’emergència habitacional, que mantenim. De fet, hem signat un acord amb la Fundació Iris i Càritas per posar les places habitacionals al servei de l’emergència. Però tenim clar que hem de fer polítiques perquè els joves es quedin a la ciutat, fent habitatges. 

JxSVH-ERC critica la manca de diàleg del seu govern i el retorn a “pràctiques clientelars”.

— Què vol dir això? Nosaltres treballem amb normalitat. Hem passat set mesos en minoria amb només un punt de votació perdut. Això vol dir que dialoguem i pactem amb els grups de l’oposició. Hem pactat amb comuns i Cs, només ERC n'ha quedat fora. No sé si és per la seva portaveu o per alguna indicació superior.

¿Ha volgut anul·lar l’obra de govern dels alcaldes d’ERC?

— Cap projecte engegat s’ha anul·lat. Evidentment, no estem fent tot el que el govern anterior volia fer, perquè la gent ens va votar per governar. Hem fet el que hem valorat positivament. Així és la vida.

stats