En directe
30/05/2023

La ressaca del 28-M, en directe | Trias ja negocia amb Maragall per lligar l'alcaldia

Segueix l'escenari postelectoral minut a minut

Junts decidirà el cap de llista a Madrid el 9 de juny

L'executiva de Junts ha aprovat aquest dimecres el reglament per escollir el candidat al Congrés dels Diputats a les properes eleccions del 23 de juliol. La votació serà el proper 9 de juny i hi haurà tres dies de campanya electoral: del 5 al 8. La presentació de les candidatures, en aquest sentit, s'ha de fer abans del 4 de juny: ara mateix es postulen dos candidats per liderar la llista, l'actual portaveu, Míriam Nogueras, i l'exconseller Jaume Giró.

Fins aquí el directe d'avui. Gràcies per seguir amb nosaltres tota l'actualitat política!

Junts s'imposa en els consells comarcals per davant d'ERC i el PSC

De les eleccions municipals també se'n deriva la representació dels partits als consells comarcals i aquest dimarts la Junta Electoral de cada província n'ha fet el repartiment provisional. I el resultat ha estat el següent: Junts per Catalunya s'ha imposat per davant d'Esquerra i el PSC. Els de Laura Borràs i Jordi Turull han aconseguit ser la candidatura amb més consellers en 18 dels consells comarcals, mentre que Esquerra ha sigut la força més votada en 15 d'ells. El PSC, per la seva banda, ha estat el primer partit en set consells comarcals.

Aragonès pica el crostó a l'empresariat català pel seu "discurs derrotista"

Ha intentat ser el més diplomàtic possible, però el president Aragonès ha picat el crostó aquest dimarts a l'empresariat català durant la seva participació en les jornades del Cercle d'Economia. Allà els hi ha retret que ofereixin "un discurs derrotista d'una suposada decadència [de Catalunya] que no té res a veure amb la realitat". Tot i que no ho ha dit explícitament, és la seva manera d'expressar el seu malestar pel posicionament que va fer el Cercle la setmana passada, quan va dir que Catalunya i Barcelona podien caure "en una espiral d'irrellevància econòmica". Aragonès ha advertit als empresaris que si volen obrir nous mercats i que les empreses funcionin també han d'oferir "una mirada positiva" de l'economia del país. Si fan el contrari, pagaran "un peatge en forma de reputació negativa". "Veure per sistema el got mig buit no ajuda a créixer", ha sostingut.

Aragonès descarta una llista unitària amb Junts a les eleccions generals

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha precisat una mica més aquesta tarda què és el "front democràtic" que ha proposat al matí per combatre l'auge del PP i Vox. Més aviat, ha detallat què no era. Així, ha explicat que no es tractava de fer una coalició amb Junts a les pròximes eleccions generals del mes de juliol. "Vull ser clar, no es tracta de fer una llista de dos, sinó una aliança més àmplia", ha dit. Així, s'ha obert a trobar "una fórmula" amb la resta de partits sobiranistes, però no pas una llista conjunta amb Junts.

L'empresariat català felicita Aragonès pel "pragmatisme", però li retreu "estancament" econòmic

Una de freda i una de calenta. Aquesta és la rebuda que ha fet l'empresariat català al president Aragonès a les jornades del Cercle d'Economia. El president de l'entitat, Jaume Guardiola, l'ha felicitat pel seu "pragmatisme en l'acció de govern". En concret, ha aplaudit que pogués aprovar els pressupostos de la Generalitat d'aquest any. Ara bé, no tot han estat floretes. Guardiola també li ha fet algunes advertències. Per exemple, "l'estancament" de l'economia catalana en qüestions com "l'evolució de la productivitat". I ha dit que una part del problema no és només atribuïble a la Generalitat, sinó que també cal apuntar "al dèficit de finançament" de la Generalitat i el "dèficit inversor" de l'Estat a Catalunya.

Salutació improvisada d'Aragonès i Trias a la reunió del Cercle d'Economia

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el guanyador de les eleccions a Barcelona, Xavier Trias (Junts), s'han saludat aquest dimarts a les jornades del Cercle d'Economia que se celebren a la capital. Ha estat una salutació improvisada i no prevista. El fet és que tots dos han coincidit a l'entrada de l'hotel W, s'han donat la mà i han mantingut un breu intercanvi de paraules.

Fernández Vara intentarà primer formar govern a Extremadura i marxarà si no ho aconsegueix

El president en funcions d'Extremadura, Guillermo Fernández Vara, ha afirmat avui que intentarà formar govern com a guanyador de les eleccions, en un missatge molt diferent de les intencions que ahir s'havien traslladat sobre el seu futur: demanar el reingrés a la seva plaça de metge forense. Després de la reunió de l'executiva regional del PSOE, Vara ha assegurat que la seva idea era presentar-se a la investidura i, si no obté prou suport, iniciarà el procés de relleu al partit. El que ha descartat és abstenir-se perquè governi la candidata del PP, María Guardiola, que tot i empatar a 28 escons ha quedat per darrere en nombre de vots. "¿Quan ha passat en la història que el partit que guanya s'abstingui perquè governi el que perd?", s'ha preguntat.

Mireia Ingla deixarà l’Ajuntament de Sant Cugat

L’alcaldessa de Sant Cugat del Vallès, Mireia Ingla, deixarà l’Ajuntament el 17 de juny. Després dels resultats adversos d'ERC al municipi ha decidit que no recollirà l'acta de regidora i que, per tant, no farà de cap de l'oposició. Ho ha anunciat aquest dimarts en una compareixença institucional, dos dies després d’unes eleccions en què Esquerra ha perdut quasi la meitat dels vots aconseguits el 2019. Ingla ha admès que els resultats de diumenge no han estat els que esperava, perquè “havia plantejat les eleccions per tornar a ser alcaldessa”. “I això no ha passat”, ha lamentat, tot defensant que renuncia a l’acta “per coherència i conseqüència”: “El meu lloc no és seguir com a regidora”.

ERC convoca els militants a una assemblea oberta per analitzar la reculada de les municipals

ERC ha convocat la militància a una "assemblea oberta" per dimarts vinent. Un dels objectius de la trobada serà analitzar els resultats de les eleccions municipals, on els republicans van patir una reculada de 300.000 vots. "Els resultats obtinguts no són tan bons com hauríem volgut", es diu en l'escrit firmat per Oriol Junqueras i enviat a tots els militants, que ha avançat Nació Digital i al qual també ha pogut tenir accés l'ARA. El líder republicà atribueix el retrocés a la "baixa participació", però defensa que hi ha brots verds als quals agafar-se: continuen sent el primer partit en regidors i "segona força" a l'àrea metropolitana de Barcelona. Segons fonts republicanes consultades per l'ARA, l'assemblea oberta no serà una trobada física, sinó telemàtica. Està previst que parli la direcció del partit i que es doni la veu als militants.

La investigació sobre la compra de vots a Mojácar esquitxa també el PP

La suposada trama de compra de vots per correu al municipi de Mojácar, a Almeria, va esquitxar el PSOE durant la segona setmana de campanya electoral. Dos dies després dels comicis, el Tribunal Superior de Justícia d'Andalusia ha comunicat que hi ha un vuitè detingut que presumptament hauria beneficiat el PP, a diferència de la resta d'arrestats. Per això s'ha obert una peça separada respecte de la causa principal, de la qual s'ha aixecat el secret de sumari avui dimarts.

Revilla permetrà un govern en solitari del PP a Cantàbria per evitar que pacti amb Vox

El PP s'estalviarà un pacte amb Vox a Cantàbria. El president sortint, Miguel Ángel Revilla, ha anunciat avui que permetrà que la candidata conservadora, María José Sáenz de Buruaga, governi tota sola per evitar que també entri a l'executiu l'extrema dreta. "El Partit Regionalista de Cantàbria no és un partit de carronyers i jo, que he defensat aquesta terra per sobre de tot, intentaré que sigui governable i no es contamini amb Vox", ha afirmat en una entrevista a Antena 3.

El Partit Socialista impedirà que EH Bildu tingui l'alcaldia de Pamplona

A l'Ajuntament de Pamplona, el Partit Socialista de Navarra (5 regidors) traspassa la responsabilitat a EH Bildu (8 regidors) sobre si l'alcaldia de Pamplona serà per a la dreta d'Unió del Poble Navarrès (UPN, 9 regidors) o per a una coalició entre els socialistes, els nacionalistes de Geroa Bai (2 regidors) i Contigo Navarra (1 regidor), la marca amb la qual es presentava Unides Podem. La líder del PSN a la capital navarresa, Elma Saiz, que ha estat tercera força en les eleccions, ha afirmat avui que buscarà un acord amb les forces progressistes per a la investidura, la qual no aconseguiria prou vots si els abertzales no hi donen suport. En cas de fracassar, l'alcaldia serà per a la força més votada, UPN, que és qui ja tenia ara l'alcaldia de Pamplona. El PSN, doncs, no es planteja entregar l'alcaldia a EH Bildu, sinó a UPN, com ja va fer la legislatura anterior.

La CUP mostra recels amb el front unitari i la llista unitària: "Són propostes a cop de papereta fruit dels mals resultats"

La CUP ha mostrat avui recels tant respecte al front ampli que ha proposat el president Pere Aragonès com a la llista unitària que ha defensat Junts de cara a les eleccions espanyoles. "Són propostes a cop de papereta fruit dels mals resultats", ha afirmat el diputat Xavi Pellicer, que no ha amagat les reserves dels anticapitalistes: "Hi veiem uns pros clars". Pellicer ha defensat la necessitat d'engegar "un debat en profunditat allunyat de qualsevol escenari electoral" després de criticar que aquestes propostes sorgeixin just després dels comicis: "Ens preocupa que només es parli d’independència quan les urnes no s'omplen de paperetes independentistes".

Pellicer ha reclamat posar el punt final a les "falses relacions amb l’Estat" i a iniciar un treball estratègic en l’independentisme per teixir "uns elements comuns" per fer front a l'estancament del Procés i al gir conservador. El diputat tampoc ha confirmat que la CUP es presenti als comicis i ha assegurat que en deu o quinze dies faran públic el posicionament. "Seguim el procés ordinari per habilitar els mecanismes interns més democràtics possibles", ha dit, justificant que l'avançament electoral els ha agafat a contrapeu.

El fiscal general de l'Estat assegura que la investigació sobre el frau electoral a Melilla demostra "que els mecanismes de control funcionen"

El fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, considera que investigacions com les de la campanya de frau electoral a Melilla en les últimes eleccions municipals no han de neguitejar la ciutadania. "No ha de provocar alarma, sinó confiança perquè els mecanismes de control funcionen", ha assegurat Ortiz des de Barcelona, on ha presidit la presa de possessió de la nova fiscal en cap de Barcelona, Neus Pujal.

Ortiz també s'ha referit a l'avançament de les eleccions espanyoles i ha volgut emmarcar la convocatòria en "l'absoluta normalitat democràtica".

Laura Borràs es posa en contacte amb Pere Aragonès per parlar del "front comú" el 23-J

Després de la compareixença del president, Pere Aragonès, la líder de Junts, Laura Borràs, s'ha posat en contacte amb el cap de l'executiu per parlar de fer un "front comú" a les eleccions espanyoles. "El president proposa ara el que fa quatre anys va proposar JxCat", ha remarcat Borràs, considerant que s'han "perdut quatre anys" de legislatura espanyola.

La Moncloa acusa Feijóo de "populisme" pel nou eslògan de campanya: "Sánchez o Espanya"

La portaveu de la Moncloa, Isabel Rodríguez, ha considerat que el nou eslògan del PP de cara a les eleccions generals és "populisme en estat pur". Alberto Núñez Feijóo ha culminat el seu discurs davant la junta directiva del partit situant la dicotomia "Sánchez o Espanya", cosa que per a Rodríguez representa una "còpia" del que els últims anys ha plantejat Isabel Díaz Ayuso a Madrid. "És tan poc innovador el senyor Feijóo que no s'atreveix a tenir discurs propi", ha dit la dirigent del PSOE, que també ha aprofitat per demanar concentrar el vot de l'esquerra en les seves sigles de cara al 23-J. "La segregació ha impedit representació i la dreta els ha aglutinat en forma de regidors", ha apuntat, sobre el 28-M. 

30 May 2023

Aragonès crida a refer la unitat sobiranista davant l'auge del PP i Vox

Quim Bertomeu

Yolanda Díaz registra Moviment Sumar com a partit polític i crida a la confluència de l'esquerra del PSOE

Yolanda Díaz ha registrat avui com a partit la seva plataforma amb el nom de Moviment Sumar. L'objectiu és "garantir la participació de persones independents i professionals en la confluència", indiquen fonts de la formació, que pretenen que el nou partit sigui "l'instrument" al voltant del qual s'aglutinin la resta de forces a l'esquerra del PSOE. El repte ara és acordar amb Podem la fórmula per presentar-se units a les eleccions generals del 23 de juliol. Per fer-ho com a coalició, hi ha un termini de deu dies.

Joan Garriga (Vox): "Celebrem que Aragonès vulgui fer un front comú davant Vox, vol dir que el separatisme i l'esquerra ens temen"

El portaveu de Vox al Parlament, Joan Garriga, ha celebrat aquest dimarts la crida del president Pere Aragonès a refer la unitat del sobiranisme enfront de l'auge del PP i Vox: "Vol dir que el separatisme i l'esquerra progre temen la nostra formació". Garriga s'ha mostrat satisfet que "aquestes municipals hagin forçat la convocatòria d'unes generals" i ha remarcat que el seu partit és "el que més creix a Catalunya". Vox ha obtingut 124 regidors a Catalunya aquest 28-M, davant dels 3 que va treure el 2019.