Eleccions municipals

Reculada d’Esquerra en el primer examen a Pere Aragonès

El partit perd 300.000 vots arrossegat per la desfeta a Barcelona i a les grans ciutats

3 min
El president d'ERC, Oriol Junqueras, valorant els resultats de les eleccions municipals.

BarcelonaDes del 2019 Esquerra comptava les nits electorals per alegries més o menys inapel·lables, però la tendència aquest diumenge s'ha estroncat. El partit ha intentat oferir un somriure reivindicant que continuen sent la primera formació en nombre de regidors a Catalunya, però la llista de decepcions de la jornada ha sigut llarga. La primera, cedir el tron municipal al PSC com a partit més votat de Catalunya. A això s’hi ha d’afegir la desfeta de Barcelona amb Ernest Maragall i la pèrdua de les dues joies de la corona: es quedaran sense les alcaldies de Lleida i Tarragona. Per acabar-ho d’adobar, tampoc ha sortit reforçada en les zones metropolitanes del país. A més, no eren unes eleccions qualssevol: era el primer examen ciutadà des que Pere Aragonès presideix la Generalitat i la nota no ha sigut bona.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En l’Esquerra prejunquerista, els d’aquest diumenge encara serien uns resultats per reivindicar, però en l’Esquerra actual, amb el control de la Generalitat i amb més poder polític que mai a escala institucional, són difícils de digerir per als republicans. Un dels motius més importants és que el PSC és el partit que en surt més beneficiat i, per tant, el reforça en la cursa de fons que tot just avui tenia la primera etapa i que continuarà amb les eleccions espanyoles de finals d’any i les eleccions al Parlament. Si Esquerra ja ho intuïa des de fa temps, ara en té la constatació. El PSC surt amb avantatge en la cursa per liderar el pròxim cicle electoral i, a més, Junts es manté en la lluita més viu del que preveien els estrategs d’ERC.

Maragall: "No hem estat capaços de liderar l'alternativa progressista"

Una altra de les preocupacions de la nit per a Esquerra és que retrocedeix en les ciutats més poblades, precisament en les zones metropolitanes, on havia posat molt esforç i moltes esperances en créixer. De les onze ciutats amb més de 100.000 habitants, només ha crescut en una en regidors: Santa Coloma de Gramenet. L’operació Rufián ha donat un estèril regidor més als republicans, però no ha trencat la majoria absoluta del PSC de Núria Parlon. El somni de dominar algun dia l’àrea metropolitana no només no s’acosta, sinó que queda una mica més lluny. Si Esquerra ha pogut mantenir una mica el tipus ha sigut per la força de municipis mitjans i petits. Entre les bones notícies de la nit hi ha Manresa, Amposta i Cardona.

L'anàlisi dels resultats

El president d’ERC, Oriol Junqueras, ha sigut el primer que ha admès l’evidència: “Aquests resultats no són els que voldríem”. Hi haurà temps per fer anàlisis més profundes, però el primer que fan els republicans és atribuir-ho al fet que no han sabut convèncer una “part rellevant” d’electors que sí que havien convençut en el passat. Malgrat tot, Junqueras sí que ha tret pit d’haver-se mantingut líders en nombre de regidors i de tenir unes 200 alcaldies consolidades a través de majories absolutes. La nit republicana també s'ha pogut resumir en el to greu emprat pel candidat a Barcelona, Ernest Maragall. Relegat a la quarta posició després d’haver quedat primer fa quatre anys, s'ha posat “a disposició de la ciutat” perquè tingui un “govern estable”. No ha quedat clar si això era una oferta en ferm a Xavier Trias (Junts), però sí que ha apuntat la necessitat de recuperar “la unitat del sobiranisme”. És a dir, reconstruir els ponts amb el partit de Borràs i Turull.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, arribant a la seu electoral amb la seva dona, Janina Juli.

Potser l’aspecte més preocupant per a ERC aquest diumenge és que no ha sabut rendibilitzar en vots el fet de tenir la presidència de la Generalitat, i encara més en uns temps de pressupostos públics expansius amb una despesa social que havia tingut gestos cap als treballadors públics, els sindicats i, en definitiva, els ciutadans. Què ha passat en aquest sentit serà una de les lectures que caldrà fer a partir d’aquest dilluns. Aquest diumenge, Pere Aragonès, no ha parlat.

stats