En directe
La majoria d'edat de l'hereva al tron espanyol
31/10/2023

El jurament de la Constitució d'Elionor: Sánchez promet "lleialtat" a la futura reina

Segueix tota l'actualitat d'un dia clau per a la renovació de la imatge de la monarquia

I fins aquí el minut a minut del jurament de la Constitució de la princesa Elionor. Gràcies per haver seguit la jornada en directe amb nosaltres i fins aviat!

Crònica | La monarquia busca reafirmar-se amb l'hereva Elionor

Elionor ha jurat la Constitució i també fidelitat a Felip VI, el seu pare. "No només a la seva persona, sinó també a allò que la Corona simbolitza i representa: la unitat i permanència d'Espanya", ha subratllat.

I Pedro Sánchez ha promès "lleialtat" a la futura reina, malgrat l'ànima republicana del PSOE i mentre tota la resta de socis no creuen que la "permanència" d'Espanya depengui de la monarquia.

La crònica de la jornada, per Ot Serrades de Madrid: 'La monarquia busca reafirmar-se amb l'hereva Elionor: "Els demano que confiïn en mi"'.

Felip VI a la princesa Elionor: "No estaràs sola"

El rei Felip VI s'ha dirigit a la princesa Elionor durant el discurs que ha pronunciat abans del dinar de gala al Palau Reial: "No estaràs sola en el teu camí. A la teva família hi trobaràs el suport més personal necessari". El monarca ha defensat la Constitució i li ha dit a la princesa que forma part "d'una nova generació, que com totes les que ens han precedit, tindrà els seus propis ideals". En aquest sentit, l'ha animat a conèixer més la història d'Espanya i "valorar la riquesa i la diversitat cultural i natural del nostre país". Finalment, ha acabat donant-li "l'enhorabona" pel jurament de la Constitució.

'La monarquia espectacle', l'article de Josep Ramoneda

"Un dia d’espectacle perquè la dreta compensi el trencament d’Espanya que ens està anunciant des de fa dies i perquè el govern pugui fer oblidar, ni que sigui per unes hores, l’amnistia o la foto amb Puigdemont, que per a uns obre pas a la calma i per a altres és un pecat de lesa pàtria".

L'article d'opinió del filòsof Josep Ramoneda, aquí: 'La monarquia espectacle'.

Elionor: "A partir d'avui em dec a tots els espanyols. Els demano que confiïn en mi"

Elionor ha mostrat la seva gratitud per la condició que des d'avui adquireix i ha assegurat que recordarà aquest dia "tota la vida". "Compliré amb les obligacions amb entrega i sense condicions", ha afirmat, i ha promès servir amb "total respecte i lleialtat tots els espanyols". "No hi ha orgull més gran. Els demano que confiïn en mi com jo tinc posada confiança en el futur d’Espanya", ha conclòs.  

Sánchez promet "lleialtat" a la futura reina Elionor

El president espanyol, Pedro Sánchez, ha promès "lleialtat, respecte i afecte" a la princesa d'Astúries, Elionor de Borbó, de cara a la seva etapa com a hereva del tron i futura reina d'Espanya. En un breu discurs al Palau Reial de Madrid, on Elionor rep el Collar de l'Orde de Carles III, el líder del PSOE ha assegurat que és un "honor" fer-li entrega de la màxima distinció civil de l'Estat.

El focus es trasllada al Palau Reial de Madrid, on Elionor, Felip VI i Pedro Sánchez pronunciaran un discurs

Elionor ja és al Palau Reial de Madrid, on rebrà el Collar del Reial i Distingit Orde Espanyol de Carles III i pronunciarà un discurs. També hi intervindran el rei, Felip VI, i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez.

Plaja justifica l'absència d'Aragonès a la jura de la Constitució de la princesa Elionor: "No perpetuarem i blanquejarem una institució anacrònica i deslegitimada"

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha justificat l'absència del president, Pere Aragonès, en la jura de la Constitució espanyola de la princesa Elionor amb motiu de la seva majoria d'edat que s'ha celebrat al Congrés de Diputats. "No perpetuarem i blanquejarem una institució anacrònica i deslegitimada, som un govern republicà i independentista", ha subratllat la portaveu.

Salvador Illa assegura que les institucions espanyoles "s'enforteixen" amb el jurament d'Elionor

El jurament de la Constitució d'Elionor "enforteix" la democràcia espanyola, en opinió del cap de l'oposició a Catalunya, Salvador Illa. El líder del PSC assegura que "unes institucions sòlides garanteixen la convivència en la pluralitat de tots els pobles d'Espanya".

Crònica | 'Un conte de fades contra la crisi de la monarquia', per David Miró

"El paper d'Elionor és, en efecte, ser una esfinx. Però després del conte de fades d’avui, algú li haurà d’explicar que potser amb això no n’hi ha prou si vol salvar de veritat la monarquia".

La crònica del jurament del delegat de l'ARA a Madrid, David Miró, en aquest enllaç: 'Un conte de fades contra la crisi de la monarquia'.

Elionor ja enfila cap al Palau Reial un cop culminada la desfilada militar

La llarga cerimònia conjunta de les Corts celebrada al Congrés ha acabat amb una desfilada militar per la Carrera de San Jerónimo en presència d'Elionor, la seva germana Sofia i els reis Felip VI i Letícia, a més de les principals autoritats de l'Estat.

Després han pujat en els dos Rolls-Royce amb què havien arribat a la cambra baixa i ja es dirigeixen cap al Palau Reial, on parlaran tant la princesa com el seu pare i el president espanyol en funcions, Pedro Sánchez.

'Les absències', l'article d'Esther Vera

"Per més que els màxims representants de l'Estat despleguin simbolisme i protocol, la institució de la monarquia no està avui per damunt dels reptes polítics. L'absència del president de la Generalitat i de lehendakari són l'exemple del trencament del paper moderador i representatiu de la monarquia. L'operació Elionor culmina l'intent de passar pàgina als escàndols del seu avi, però Elionor carrega els errors polítics del seu pare".

L'article de la directora de l'ARA, Esther Vera, en aquest enllaç: 'Les absències'.

"M'encantaria donar-n'hi personalment a la princesa"

Juan Antonio Martín, director de l'obrador que ha fet els famosos pastissets de la bandera espanyola que es reparteixen gratuïtament a la Puerta del Sol, explica que per a ell ha sigut un "honor" rebre aquest encàrrec de la Comunitat de Madrid. "M'encantaria donar-n'hi personalment a la princesa", ha dit en declaracions als mitjans.

Els diputats de la dreta forcen els del PSOE a allargar els aplaudiments a la princesa

En acabar el jurament de la Constitució, entre els assistents a l'hemicicle hi ha hagut una baralla pels aplaudiments. Si bé l'ovació començava a l'uníson, els diputats i senadors de l'extrema dreta han allargat els aplaudiments de manera gairebé inacabable. Això ha fet que els socialistes i els pocs membres de Sumar presents a l'acte hagin hagut d'aguantar de manera artificial l'ovació.

Elionor jura la Constitució i es converteix en hereva al tron

Elionor ha jurat la Constitució al Congrés i es converteix oficialment en hereva al tron. "Juro fidelment guardar i fer guardar la Constitució", ha proclamat la princesa d'Astúries davant l'apel·lació de la presidenta del Congrés, Francina Armengol, que ha assegurat sentir-se "privilegiada" per ser en el lloc que de Gregorio Peces Barba quan va ser amb Felip VI l'any 1986.

L'expresidenta balear ha acabat el jurament promovent, amb poc entusiasme, el "Viva la Constitución, viva España y viva el rey". S'ha produït una llarga ovació que els diputats de la dreta han allargat tant com han pogut i que Armengol ha maldat per tallar i poder aixecar la sessió.

Xiulets a la Puerta del Sol per a Pedro Sánchez, el català, el gallec i el basc

This browser does not support the video element.

A la Puerta del Sol, on desenes de gent s'ha ajuntat per seguir l'acte de jurament de la Constitució de la princesa Elionor per una gran pantalla, hi ha un clima festiu. Crits de "Visca la princesa" i "Visca el rei" s'han apoderat de la mítica localització madrilenya.

Tot i això, els assistents tenen clar qui són els seus i qui no. Cada vegada que les càmeres de televisió capten el president en funcions del govern, Pedro Sánchez, se senten xiulets.

Durant el discurs de la presidenta del Congrés, Francina Armengol, també s'han sentit xiulets en mostra de desaprovació en tres moments concrets: durant les cites que ha pronunciat en català, gallec i basc.

Armengol cita versos en català, gallec i basc en el seu discurs

La presidenta del Congrés, la mallorquina Francina Armengol, ha volgut introduir versos en català, gallec i basc al seu discurs durant l’acte solemne de jura de la Constitució d’Elionor. En primer lloc ha citat el poeta valencià Vicent Andrés Estellés: "Allò que val és la consciència de no ser res si no s’és poble", ha mencionat, per subratllar que la democràcia "és el poder del poble".

La intervenció d’Armengol ha girat al voltant de la societat espanyola, amb especial èmfasi en el progrés, la diversitat i la igualtat entre homes i dones. "Eu temén navegar" [jo també vull navegar], ha dit, parafrasejant la poeta gallega Xohana Torres, i també ha citat al poeta basc Felipe Juaristi: "Bihotz zintzoa bezain zabala" [ampla com un cor generós], en referència a la idea de com ha de ser Espanya.

Aplaudiment de diputats, senadors i convidats a la tribuna quan Elionor entra a l'hemicicle

L'hemicicle del Congrés s'ha posat dret per aplaudir l'entrada d'Elionor, acompanyada de Felip VI, Letícia i la infanta Sofia, i s'ha pogut escoltar un "Viva el rey" des de la bancada de la dreta. S'ha interpretat l'himne espanyol i comença l'acte, amb la lectura de l'acord del consell de ministres pel qual es convoca aquest acte solemne. "Bon dia", ha continuat la presidenta de la cambra baixa, Francina Armengol, que intervé en aquesta sessió, justament 45 anys després de l'aprovació de la Constitució.

No hi ha llocs buits a l'hemicicle (tot i les nombroses absències)

La cerimònia de jurament de la Constitució d'Elionor s'està celebrant en un Congrés ple tot i les nombroses absències a l'acte. Els diputats de Sumar, d’ERC, de Junts, del PNB, d'EH Bildu i el del BNG no hi assisteixen: un total de 54 absents que representen el 16% dels diputats i el 19% dels electors del 23-J. Sumant diputats, senadors i convidats de la resta de partits, però, s'ha acabat invisibilitzat el gest de protesta. Tots els escons estan ocupats.

Així s'ha viscut el pas d'Elionor per la Puerta del Sol

This browser does not support the video element.

El pas del vehicle que transportava la princesa Elionor per la Puerta del Sol, on desenes de seguidors monàrquics segueixen en directe el seu jurament de la Constitució, ha arrencat nous crits de "Visca el rei" i "Visca la princesa".