Política 17/05/2019

Maragall veu "cada cop més probable" que ERC acabi governant Barcelona en solitari

La pugna amb Colau i els atacs d'Artadi han centrat la primera setmana de campanya

Aleix Moldes
3 min

BarcelonaArribem a l'equador de la campanya electoral i les enquestes continuen somrient l'alcaldable d'ERC a Barcelona, Ernest Maragall, en un frec a frec directe amb Ada Colau per guanyar les eleccions municipals a Barcelona. I, malgrat que ell mateix ha obert repetidament la porta a un govern de coalició amb els comuns i també amb JxCat, fa dies que intenta distanciar-se de la resta de formacions polítiques. En l'entrevista a l'ARA, Maragall ha explicat que veu "cada cop més probable" que ERC governi en solitari si acaba guanyant les eleccions.

Segons ell, l'evolució de la campanya, amb "bel·ligerància" per part dels dos hipotètics socis de govern, li fa pensar que un govern en solitari seria una bona solució, malgrat que reconeix que tenir minoria al ple municipal no és el més desitjable. "Nosaltres tenim una capacitat d'acord molt superior als comuns", ha assenyalat per afirmar que la seva capacitat d'arribar a pactes, encara que fos en minoria, seria molt més gran que la de Colau en els últims quatre anys. "No ha estat capaç d'aprovar ni un pressupost nou", ha recordat en aquest sentit.

"No vinc a pactar amb Colau, vinc a substituir-la", exclama a cada míting per fer callar les veus que diuen que el seu pacte amb els comuns és només qüestió de temps. Una d'aquestes veus crítiques és la d'Elsa Artadi, candidata de Junts per Catalunya, que no ha parat de qüestionar el compromís d'ERC a Barcelona amb la independència. Sobre Artadi, Maragall ha justificat la seva "bel·ligerància" pel fet que JxCat està "exclòs" de la pugna per l'alcaldia.

Ernest Maragall ha estat entrevistat aquest divendres al matí per l'ARA només unes hores després que la Junta Electoral Central rebutgés el cara a cara que ell mateix havia demanat amb el cap de llista dels postconvergents, Joaquim Forn. Ara haurà de decidir si, a més de voler debatre amb Colau, també accepta un cara a cara amb Artadi.

"Barcelona ha de ser governada amb l'esperit de l'1-O i del 3-O i ERC està en condicions de representar això. Com més siguem capaços d'incloure aquest esperit en la governació, millor", ha subratllat Maragall, que ha apel·lat tant a JxCat com a la CUP i als comuns. "Es notarà que hi ha un alcalde independentista des del primer dia perquè tirarem endavant l'acord de coordinació amb JxCat i la CUP i prendrem mesures en aquest sentit", ha conclòs.

"Tinc l'edat que tinc"

Una de les referències constants en el discurs d'Artadi i JxCat –i, en menor mesura, dels comuns– ha estat l'edat d'Ernest Maragall. Nascut el 1943, té 76 anys, i és l'alcaldable més veterà dels que es presenten per Barcelona. "Tinc l'edat que tinc", ha dit, tot apuntant que "parlar de l'edat és una manera de no parlar de l'experiència que d'altres no poden lluir".

L'alcaldable republicà ha negat que els partits de futbol i de ping-pong en campanya hagin estat preparats pel seu equip de campanya per demostrar que està en forma tot i l'edat. "Això forma part de la naturalitat quan et trobes amb una escena urbana", ha indicat. Segons ell, hauria fet el mateix si no hagués estat en campanya.

Hipoteques inverses per afegir pisos al parc de lloguer

Ara fa uns dies va dedicar un acte de campanya a explicar com actuaria per millorar el parc públic d'habitatge. A més de construir pisos i negociar amb els grans tenidors, el candidat d'ERC va plantejar fins i tot expropiar els pisos turístics il·legals. En l'entrevista amb l'ARA ha afegit una nova modalitat per ampliar el nombre d'habitatges a disposició de l'administració: les hipoteques inverses.

Són aquelles hipoteques que es fan amb la gent gran perquè, un cop morin, l'habitatge passi a mans de l'Ajuntament. A canvi, l'administració es compromet a pagar-li una mensualitat fins al moment de la mort. "Hi ha un estoc enorme de pisos per a una sola persona que es podrien convertir en pisos per a una família, amb dos, tres o quatre persones", ha explicat.

Maragall afirma que els 'menes' sabien que participaven en un acte polític

Dissabte passat Ernest Maragall va participar en un acte polític al Parc Joan Miró de Barcelona, on va fer uns tocs de pilota amb uns menors d'edat tutelats per la Generalitat. "Coneixien perfectament que estaven participant en una acte organitzat per ERC", ha assenyalat durant l'entrevista amb l'ARA. Els menors, però, van negar tenir cap coneixement que estaven participant en un acte polític i van explicar que només els havien explicat que participarien en un torneig de futbol –organitzat conjuntament per ERC i la fundació Darna–. Aquest dijous, una associació de joves extutelats va criticar l'ús dels menors en campanya, tant per la criminalització que en fan alguns candidats –no acusaven en aquest sentit Esquerra– com per l'ús de la seva imatge. "Els nois no sabien ni qui era ell ni que aquell era un acte electoral", va denunciar la Lamiae, una de les integrants de l'associació.

stats