ERC apressa l'independentisme a arribar a un acord de govern "sense més demora"

Rufián amenaça l'Estat amb trencar la governabilitat si no "soluciona" la situació dels presos en "els propers mesos"

BarcelonaDavant la possibilitat que JxCat pugui ajornar el debat d'investidura si no hi ha acord per formar govern, ERC ha aprofitat l'acte de commemoració dels 90 anys per pressionar el partit de Carles Puigdemont i també la CUP. "Necessitem un Govern fort sense més demora", ha afirmat el vicepresident de l'executiu en funcions i també presidenciable d'ERC, Pere Aragonès, des de l'escenari que el partit ha instal·lat a la rambla de Sants de Barcelona. El lloc no l'han triat a l'atzar, sinó que va ser en aquest barri on es va fundar ERC ara fa noranta anys. I és precisament el llegat del partit el que han volgut reivindicar Pere Aragonès, el president Oriol Junqueras, la secretària general Marta Rovira i també la portaveu, Marta Vilalta, per reclamar la necessitat de constituir un nou govern de la Generalitat que posi els valors del republicanisme al davant.

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Hem d'obrir una nova etapa després de moltes dificultats i això no es fa amb un simple intercanvi de responsabilitats", ha avisat el mateix Aragonès en el seu discurs. El dirigent republicà ha aprofitat l'avinentesa per demanar que tothom hi posi "de la seva part" per construir unes "noves bases que permetin iniciar una nova etapa de progrés i llibertat". "Som conscients de la urgència del moment", ha insistit. Considera urgent que es constitueixi un nou executiu a Catalunya per fer front a la crisi socioeconòmica i sanitària derivada de la pandèmia, i també per "trencar amb la dinàmica antirepressiva i enfilar una sortida democràtica" al conflicte amb l'estat espanyol. De fet, aquesta última qüestió és el principal escull en què estan encallats els tres partits independentistes. Concretament, no es posen d'acord amb l'òrgan de coordinació independentista per intentar evitar que passi el que va passar l'anterior legislatura.

Cargando
No hay anuncios

"El 14 d'abril del 1931 i l'1-O són nexes de la lluita per la llibertat de Catalunya. Totes dues dates estan unides pel fill roig d'esperança i de justícia i l'hem de continuar, perquè ens ha donat tota la força", ha defensat Aragonès. L'actual vicepresident del Govern ha apel·lat també als comuns perquè s'afegeixin a la majoria que defensa el referèndum i l'amnistia per solucionar el conflicte català. Però també a l'independentisme, perquè "sàpiga utilitzar la força" que els atorga haver superat el 50% dels vots per primera vegada.

Cargando
No hay anuncios

Els 90 anys de republicanisme d'ERC

Oriol Junqueras i Marta Rovira també han intervingut en l'acte d'aquest matí per reivindicar els noranta anys de "republicanisme" d'ERC. "Noranta anys de compromís i coherència", ha defensat Rovira. Junqueras, aprofitant el vessant d'historiador, ha fet un repàs dels orígens del partit constatant que ha sigut el que "més ha patit la repressió" al llarg de la història. Però ha demanat no "lamentar-se" per la situació, perquè els seus predecessors van viure en situacions "més difícils".

Cargando
No hay anuncios

"És normal i gairebé inevitable que el principal rival, aquells que l'antic règim perceben com a principal rival, sigui ERC", ha afirmat. En aquest sentit, ha presentat el feixisme com el principal enemic dels republicans, un feixisme que ha afirmat que encara perdura avui. "Vam patir-ne les conseqüències durant quaranta anys. I el feixisme va sobreviure en herència de la dictadura conservant determinats àmbits de poder en l'exèrcit o la judicatura, i ho constatem cada dia. ERC ha sigut sempre l'objectiu d'aquelles formes de poder".

Marta Vilalta ha agraït la tasca dels principals dirigents republicans al llarg de la història. Se l'escoltaven des de baix de l'escenari bona part dels consellers actuals d'ERC, des de Josep Bargalló fins a Alba Vergés, així com també la vicepresidenta primera de la mesa del Parlament, Anna Caula, i també l'exconsellera d'Agricultura arribada fa pocs dies de l'exili, Meritxell Serret. Però també hi eren històrics del partit com Joan Puigcercós i Joan Ridao, a més de l'exconseller Xavier Vendrell.

Cargando
No hay anuncios

L'avís de Rufián

La llibertat dels presos és una de les assignatures pendents del govern espanyol. Sobre la taula hi té els indults, la reforma del codi penal i des de fa uns dies també la proposta de llei d’amnistia que van entrar al Congrés els partits independentistes –i que el PSOE ja ha rebutjat–. Aquest dissabte, el portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha llançat un avís directe al govern espanyol i l'ha advertit que si no “soluciona” la situació dels presos –sense excloure cap via– en “els propers mesos”, ERC “prendrà decisions en conseqüència”. És a dir, ha amenaçat en trencar la governabilitat a l’Estat de la qual ERC n’és “imprescindible”, ha recordat.

Cargando
No hay anuncios