Cuixart demana al PSOE que "deixi d'alinear-se amb la dreta i l'extrema dreta per impedir el debat democràtic"

El president d'Òmnium reclama un Govern "fort" i no caure "en el parany" de la divisió independentista

ARA
2 min
Jordi Cuixart, president d'Òmnium, en l'acte d'aquest divendres

BarcelonaEl president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha demanat al PSOE que deixi "d'alinear-se amb la dreta i l'extrema dreta per impedir el debat democràtic". En una carta dirigida als socis de l'entitat, Cuixar ha advertit els socialistes que, si no ho fan, "acabaran pagant molt cara la seva irresponsabilitat". Justament, aquesta setmana els partits independentistes han registrat al Congrés de Diputats la proposta de llei d'amnistia i el PSOE ha tornat a defensar el rebuig a aquesta mesura, que permetria la llibertat dels presos polítics. Cuixart subratlla a la carta que l'amnistia és un "gran consens de país" perquè és "l'única eina vàlida que abasta el conjunt dels represaliats".

En aquest sentit, el president d'Òmnium ha instat el PSOE a afrontar el debat sobre aquesta normativa a la cambra baixa i a desmarcar-se del PP, Cs i Vox. "Tard o d'hora també ells en seran víctimes", ha avisat. "Davant la repressió, la retallada de drets i la socialització de la intolerància i el feixisme, cal tornar als carrers dels Països Catalans, units en la diversitat", ha proclamat Cuixart, que ha demanat que no es criminalitzi el jovent "que protesta perquè no es resigna".

Un Govern "fort"

El president d'Òmnium Cultural també ha reclamat "un govern de la Generalitat fort i una societat civil exigent, que situïn la cultura, la cohesió social i l'autodeterminació al centre de les prioritats". "Busquen dividir-nos i que tinguem por, i no podem caure constantment en aquest parany". Cuixart ha recordat que "el front antirepressiu i la lluita per la República són totalment complementaris", i ha advertit que "els poders de l'Estat mantenen la repressió" perquè "volen que renunciem a pensar com pensem i a la nostra voluntat de ser". També ha remarcat que, "lluny de cap penediment, l'única resposta possible és la perseverança".

Finalment, des de la presó de Lledoners i deu dies després de la revocació del tercer grau penitenciari, ha considerat "més evident que mai" que "no hi ha via judicial a l'Estat per a la resolució democràtica del conflicte polític". Per això ha afirmat que "els presos polítics i exiliats només trobarem justícia als tribunals europeus. És allà també on acusarem l'estat espanyol de vulnerar l'exercici de drets fonamentals".

stats