El Tribunal de Comptes nega indefensió i manté la vista per l'acció exterior de la Generalitat

La delegada instructora imposarà una fiança de 5,4 milions d'euros, segons 'El País'

3 min
Imatge de  La placa de l’entrada 
 De la seu  Del Tribunal  De Comptes instal·lada 
 A Madrid.

MadridUna quarantena de càrrecs i excàrrecs de la Generalitat hauran de comparèixer -a través dels seus advocats- dimarts de la setmana que ve davant el Tribunal de Comptes per conèixer quina fiança se'ls imposa per l'acció exterior de la Generalitat entre el 2011 i el 2017. La sala d'enjudiciament va rebutjar dimecres tots els recursos presentats que demanaven ajornar la vista i tenir més temps per estudiar l'extensa documentació de la causa. Milers de fulls que les defenses es queixen que no han pogut analitzar amb prou cura i que, a més, no concreten ni argumenten per què es demanen responsabilitats comptables a totes aquestes persones, entre les quals hi ha els expresidents Artur Mas i Carles Puigdemont, l'exvicepresident Oriol Junqueras i l'exconseller d'Economia Andreu Mas-Colell. Segons publica El País, la fiança que es fixarà serà de 5,4 milions d'euros.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els investigats van demanar inicialment a la delegada instructora, Esperanza García -una funcionària adscrita a la presidència de la secció d'enjudiciament-, que posposés la vista, però ho va rebutjar. Els recursos ara tombats són els que van presentar contra la resolució de García, i els han resolt tres membres de la secció d'enjudiciament, un dels quals el president i màxim responsable jeràrquic de la mateixa delegada instructora. Tots tres són els que, en cas d'haver-hi judici i apel·lació contra una hipotètica condemna, decidiran en segona instància.

"El primerenc moment processal en què ens trobem motiva que no s'hagi d'aconseguir un coneixement exhaustiu i extens [de la causa], sinó la informació el més veraç possible d'unes primeres línies indicatives sobre les quals s'han desenvolupat les diligències d'investigació de l'òrgan instructor", sostenen els consellers en la seva interlocutòria. Tot i així, destaquen que la delegada instructora ha fet un esforç per facilitar les coses als advocats: "Ha fet una tasca addicional de confecció de guies explicatives per facilitar a tots els interessats, així com la gestió al més àgilment possible de les esmenes de determinats defectes o errors tècnics a l'hora d'accedir a la informació, fins i tot, per via telemàtica".

Denúncies "jurídicament incorrectes"

La secció d'enjudiciament sosté que les defenses plantegen també qüestions de fons que no corresponen a aquest recurs, sinó que s'han d'abocar si s'obre judici. "És dins del procés davant l'òrgan jurisdiccional independent, competent i establert per la llei on es desenvoluparan amb plenes garanties les al·legacions i proves de les parts, i on es dictarà la resolució fundada que atorgui efectiva tutela en l'ordre comptable", remarquen. Es tracta d'un tràmit en què només es pot al·legar que no s'han complert les diligències pròpies del moment processal, i creuen que això no ha estat així.

"No queda acreditat que s'hagi denegat cap diligència proposada pels que intervenen, ni que per raó de la denegació de l'ampliació dels terminis d'al·legacions, que portaria aparellada la suspensió de la compareixença per a la liquidació provisional, en aquest expedient s'hagi donat lloc a una indefensió per no respondre a les pretensions dels recurrents, en absolut", resol el Tribunal de Comptes, que qualifica de "jurídicament incorrectes" les denúncies presentades pels advocats.

A més, els consellers utilitzen jurisprudència del Tribunal Constitucional per negar que tota irregularitat processal que s'hagi pogut produir necessàriament causa indefensió. "Aquest tribunal [el TC] segueix reiterant que perquè una irregularitat processal o infracció de les normes de procediment assoleixi rellevància constitucional s'ha de produir un perjudici real i efectiu en les possibilitats de defensa de qui denuncia", diu una sentència del tribunal de garanties. El Tribunal de Comptes no creu que s'hagi produït una vulneració del dret constitucional de defensa i encamina els investigats a la vista de dimarts, en què reclamarà una fiança milionària.

stats