Política23/02/2016

ERC i DL animen Iglesias a defensar el referèndum fins al final

El líder de Podem trasllada als dos partits el seu compromís amb el dret a decidir en la negociació amb el PSOE

Mariona Ferrer I Fornells

MadridPablo Iglesias ha obtingut aquest dimarts un aval més a un govern del canvi: el d'Esquerra i Democràcia i Llibertat (DL). Els dos partits independentistes, que han pactat anar junts a Madrid pel procés, defensen que Podem formi part d'un possible govern del PSOE, sempre i quan el referèndum sigui un punt vital en l'agenda del proper executiu.

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El líder de Podem, així com el de portaveu d'En Comú Podem, Xavier Domènech, s'han reunit tant amb els portaveus d'ERC com de DL aquest dimarts al Congrés i els han traslladat el seu compromís explícit amb el referèndum. Un compromís que tant els republicans com DL l'han animat a mantenir fins al final. I més després que el PSOE i C's hagin tancat un principi d'acord en què defensen la unitat d'Espanya i el no al dret a decidir.

Cargando
No hay anuncios

En aquest sentit, tant Esquerra com DL han reiterat que només s'abstindran en la investidura del líder del PSOE, Pedro Sánchez, si es compromet amb "la celebració d'un referèndum a l'escocesa en el termini d'un any".

El portaveu dels republicans, Joan Tardà, ha qualificat la reunió "d'interessant", però ha lamentat que Podem encara "pequi d'optimisme" amb el dret a decidir. "Els hem animat a no desanimar-se", ha afegit, recordant que ells han intentat fins a 18 vegades que el Congrés avalés el dret a decidir dels catalans.

Cargando
No hay anuncios

Punts en comú

ERC considera que comparteix un 85% del programa electoral amb Podem, perquè les bases dels dos partits són d'esquerres i republicanes, però que l'únic que els separa és que ells encara creuen que el PSOE pot abraçar el dret a decidir.

Cargando
No hay anuncios

Preguntats sobre si donarien suport a un pacte entre PSOE, C's i Podem, el portaveu adjunt d'ERC, Gabriel Rufián, ha assegurat que mai donaran suport a "un partit que se sustenta en l'anticatalanismes i el neoliberalisme i que va sortir pintant del Parlament català quan va haver de condemnar el franquisme".

Podem: mitjancer del PSOE

Cargando
No hay anuncios

Iglesias es va oferir ja la setmana passada per fer de mitjancer del PSOE i intentar negociar amb ERC i DL, ja que considera que una abstenció "seria positiva i raonable per a un govern del canvi". Sánchez, però, ja va decidir vetar a les formacions independentistes des d'un primer moment. Primer ni els va enviar el document negociador, i després va accedir a seure-hi, encara que fos només per dialogar.