Política 23/02/2016

ERC i DL animen Iglesias a defensar el referèndum fins al final

El líder de Podem trasllada als dos partits el seu compromís amb el dret a decidir en la negociació amb el PSOE

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
El portaveu de Democràcia i Llibertat, Francesc Homs, s'ha reunit una hora i mitja amb Pablo Iglesias i Xavier Domènech al Congrés

MadridPablo Iglesias ha obtingut aquest dimarts un aval més a un govern del canvi: el d'Esquerra i Democràcia i Llibertat (DL). Els dos partits independentistes, que han pactat anar junts a Madrid pel procés, defensen que Podem formi part d'un possible govern del PSOE, sempre i quan el referèndum sigui un punt vital en l'agenda del proper executiu.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El líder de Podem, així com el de portaveu d'En Comú Podem, Xavier Domènech, s'han reunit tant amb els portaveus d'ERC com de DL aquest dimarts al Congrés i els han traslladat el seu compromís explícit amb el referèndum. Un compromís que tant els republicans com DL l'han animat a mantenir fins al final. I més després que el PSOE i C's hagin tancat un principi d'acord en què defensen la unitat d'Espanya i el no al dret a decidir.

En aquest sentit, tant Esquerra com DL han reiterat que només s'abstindran en la investidura del líder del PSOE, Pedro Sánchez, si es compromet amb "la celebració d'un referèndum a l'escocesa en el termini d'un any".

El portaveu dels republicans, Joan Tardà, ha qualificat la reunió "d'interessant", però ha lamentat que Podem encara "pequi d'optimisme" amb el dret a decidir. "Els hem animat a no desanimar-se", ha afegit, recordant que ells han intentat fins a 18 vegades que el Congrés avalés el dret a decidir dels catalans.

Punts en comú

ERC considera que comparteix un 85% del programa electoral amb Podem, perquè les bases dels dos partits són d'esquerres i republicanes, però que l'únic que els separa és que ells encara creuen que el PSOE pot abraçar el dret a decidir.

Preguntats sobre si donarien suport a un pacte entre PSOE, C's i Podem, el portaveu adjunt d'ERC, Gabriel Rufián, ha assegurat que mai donaran suport a "un partit que se sustenta en l'anticatalanismes i el neoliberalisme i que va sortir pintant del Parlament català quan va haver de condemnar el franquisme".

Podem: mitjancer del PSOE

Iglesias es va oferir ja la setmana passada per fer de mitjancer del PSOE i intentar negociar amb ERC i DL, ja que considera que una abstenció "seria positiva i raonable per a un govern del canvi". Sánchez, però, ja va decidir vetar a les formacions independentistes des d'un primer moment. Primer ni els va enviar el document negociador, i després va accedir a seure-hi, encara que fos només per dialogar.

stats