Política 23/02/2016

Sánchez accepta la "reforma exprés" de la Constitució que proposa Rivera

Acord marc entre el PSOE i C's per investidura, però els caldran més partits. El liberals reclamen suprimir diputacions i aforaments però també necessitaran els vots del PP

Ferran Casas
2 min
Albert Rivera en roda de premsa al Congrés dels Diputats

MadridEl president de Ciutadans, Albert Rivera, ha afirmat aquest dimarts al matí que són "a prop de l’acord amb el PSOE" però que encara no l'han tancat, malgrat la intensitat de la negociació en les darreres hores, perquè hi ha "esculls importants" i cal "un darrer esforç del PSOE". Rivera ha explicat que queden 48 hores perquè el PSOE accepti "una reforma exprés de la Constitució", que no vol dir necessitaria, per tant, del procediment agreujat, sinó dels dos terços de les cambres per introduir una sèrie de canvis. Cal, per tant, el concurs del PP.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En qualsevol cas Pedro Sánchez ja ha dit a primera hora de la tarda que si les peticions són aquestes "hi haurà acord" sense entrar en la resta d'assumptes. Els punts que Rivera demana modificar i Sánchez accepta en el que segons ell és "un pacte de legislatura i d'investidura" (necessiten més vots que els 130 que sumen socialistes i liberals) són els següents:

  • Suprimir els aforats, els polítics que són jutjats pel Suprem o els Tribunals Superiors de Justícia, una figura que només quedaria reduïda a diputats i senadors.
  • Passar de 500.000 a 250.000 les firmes necessàries per tramitar iniciatives legislatives populars al Congrés.
  • Reforma del sistema d'elecció dels magistrats del Tribunal Constitucional, el Tribunal Suprem i el Consell General del Podem Judicial per despolititzar-los.
  • Suprimir les diputacions. De fet, ha recordat, el PSOE ja ho va prometre a les generals del 2011. Quedarien al marge les diputacions forals (les tres basques i Navarra) i els consells insulars de les Balears i Canàries. El PSOE proposa substituir-les per consells d'alcaldes.
  • Limitar a vuit anys els mandats dels presidents del govern.

Rivera està convençut que s'obrirà la ponència de reforma constitucional i se centra en aquestes demandes, que fan necessari el concurs del PP, en un intent de forçar el pacte a tres que busca des del 20-D. El PP, "i sobretot els seus votants", estan majoritàriament d'acord amb aquestes mesures.

L'acceptació d'aquestes reformes per part del PSOE servirà, segons ell, perquè el seu partit es plantegi votar sí a la investidura de Pedro Sánchez. El PSOE reunirà aquest dimecres la seva executiva per ratificar l'acord amb C's, que aquesta setmana votaran les bases i el comitè federal.

stats