Política30/06/2016

Errejón insta a revisar l’aliança amb IU

La guerra dins de Podem per responsabilitzar algú dels mals resultats de diumenge ja es lliura a cara descoberta

Mariona Ferrer I Fornells

MadridLa guerra dins de Podem per responsabilitzar algú dels mals resultats de diumenge ja es lliura a cara descoberta. I Pablo Iglesias busca tallar-la de soca-rel, fins i tot si ha de recórrer a les destitucions fulminants. El número dos del partit, Íñigo Errejón, va discrepar ahir públicament del seu secretari general i va proposar reconsiderar el pacte amb Esquerra Unida (IU). “Certament l’acord sembla que no ha funcionat”, va dir en una entrevista a TVE. Des de la patacada a les urnes que s’han tornat a reobrir les ferides entre les dues grans famílies de Podem. Els afins a Iglesias culpen l’estratègia de la campanya -dirigida per Errejón- i els altres recorden que ja van advertir que en política dos més dos no sempre fan quatre.

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Iglesias va fer dimarts una crida a l’ordre per no alimentar els adversaris. Poques hores després el seu secretari d’organització, Pablo Echenique, va anar més enllà en un comentari al grup de Telegram del consell ciutadà -màxim òrgan de direcció entre assemblees i del partit- i va recórrer a l’amenaça: “Perquè creixi l’amor no només cal regar-lo sinó també extirpar les males herbes”, va advertir en un missatge que es va filtrar ràpidament als mitjans. Ja en el canal públic d’aquesta plataforma, ahir a la tarda es va reafirmar: “Totes les persones són benvingudes a Podem, però no totes les actituds ho són”, va escriure, i va recordar que “no descarta vies contundents” per fer “desaparèixer” certes dinàmiques.

Cargando
No hay anuncios

Per a Errejón, l’aliança amb IU és una de les causes del fracàs electoral, però la principal és que el discurs “no ha sigut capaç de generar la mateixa il·lusió que el 20-D”. “L’important és amb quins continguts i discurs es mobilitza”, va indicar el número dos del partit. En aquest sentit, va dir que l’error és haver construït el discurs sobre el debat dreta-esquerra, cosa que dificulta construir una “majoria nova”.

El coordinador federal d’IU, Alberto Garzón, va córrer a rebatre aquesta tesi. En una carta oberta a la militància del partit defensa que la confluència va ser “una bona idea” i que els ha permès conservar els escons tot i perdre més d’un milió de vots -sumen 71 diputats, igual que el 20-D-. Garzón reivindica el discurs d’esquerres i llança una advertència a Errejón, a qui s’acusa de renegar de la ideologia per convèncer més gent. “L’hegemonia no és un concepte que es refereixi a la capacitat per vendre un producte al mercat electoral”, assenyala.

Cargando
No hay anuncios

Camí d’un nou congrés del partit

Totes aquestes visions s’enfrontaran divendres. La direcció de Podem ha convocat una reunió amb IU i totes les confluències per analitzar els resultats. La reunió serà a porta tancada i no està previst que hi hagi una roda de premsa posterior. Serà el preàmbul per fixar una nova assemblea ciutadana per definir l’estratègia del partit. Està previst que se celebri a finals d’any, després de les autonòmiques a Euskadi i Galícia. Per estatuts no tocaria fins a la tardor de l’any vinent.