Política 30/06/2016

Errejón insta a revisar l’aliança amb IU

La guerra dins de Podem per responsabilitzar algú dels mals resultats de diumenge ja es lliura a cara descoberta

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
El director de la campanya d’Units Podem, Íñigo Errejón.

MadridLa guerra dins de Podem per responsabilitzar algú dels mals resultats de diumenge ja es lliura a cara descoberta. I Pablo Iglesias busca tallar-la de soca-rel, fins i tot si ha de recórrer a les destitucions fulminants. El número dos del partit, Íñigo Errejón, va discrepar ahir públicament del seu secretari general i va proposar reconsiderar el pacte amb Esquerra Unida (IU). “Certament l’acord sembla que no ha funcionat”, va dir en una entrevista a TVE. Des de la patacada a les urnes que s’han tornat a reobrir les ferides entre les dues grans famílies de Podem. Els afins a Iglesias culpen l’estratègia de la campanya -dirigida per Errejón- i els altres recorden que ja van advertir que en política dos més dos no sempre fan quatre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Iglesias va fer dimarts una crida a l’ordre per no alimentar els adversaris. Poques hores després el seu secretari d’organització, Pablo Echenique, va anar més enllà en un comentari al grup de Telegram del consell ciutadà -màxim òrgan de direcció entre assemblees i del partit- i va recórrer a l’amenaça: “Perquè creixi l’amor no només cal regar-lo sinó també extirpar les males herbes”, va advertir en un missatge que es va filtrar ràpidament als mitjans. Ja en el canal públic d’aquesta plataforma, ahir a la tarda es va reafirmar: “Totes les persones són benvingudes a Podem, però no totes les actituds ho són”, va escriure, i va recordar que “no descarta vies contundents” per fer “desaparèixer” certes dinàmiques.

Per a Errejón, l’aliança amb IU és una de les causes del fracàs electoral, però la principal és que el discurs “no ha sigut capaç de generar la mateixa il·lusió que el 20-D”. “L’important és amb quins continguts i discurs es mobilitza”, va indicar el número dos del partit. En aquest sentit, va dir que l’error és haver construït el discurs sobre el debat dreta-esquerra, cosa que dificulta construir una “majoria nova”.

El coordinador federal d’IU, Alberto Garzón, va córrer a rebatre aquesta tesi. En una carta oberta a la militància del partit defensa que la confluència va ser “una bona idea” i que els ha permès conservar els escons tot i perdre més d’un milió de vots -sumen 71 diputats, igual que el 20-D-. Garzón reivindica el discurs d’esquerres i llança una advertència a Errejón, a qui s’acusa de renegar de la ideologia per convèncer més gent. “L’hegemonia no és un concepte que es refereixi a la capacitat per vendre un producte al mercat electoral”, assenyala.

Camí d’un nou congrés del partit

Totes aquestes visions s’enfrontaran divendres. La direcció de Podem ha convocat una reunió amb IU i totes les confluències per analitzar els resultats. La reunió serà a porta tancada i no està previst que hi hagi una roda de premsa posterior. Serà el preàmbul per fixar una nova assemblea ciutadana per definir l’estratègia del partit. Està previst que se celebri a finals d’any, després de les autonòmiques a Euskadi i Galícia. Per estatuts no tocaria fins a la tardor de l’any vinent.

stats