Política 27/03/2016

Espadaler suggereix la creació d'un espai de centre catalanista amb Unió i veus de CDC i PSC

El secretari general dels democristians avisa que caldrà reorganitzar uns òrgans interns "sobredimensionats" després de quedar fora del Parlament i del Congrés

Ara
2 min
El secretari general d'Unió, Ramon Espadaler

BarcelonaEl secretari general d'Unió, Ramon Espadaler, ha suggerit aquest diumenge en una entrevista a Efe la configuració d'un espai de centre catalanista amb la participació dels democristians en el qual veus moderades de Convergència i del PSC podrien sentir-se "còmodes". "CiU ja és història, però el que no és història és un espai sociològic de centre catalanista, que no ha trobat sortida des del divorci entre CDC i Unió", resolt al mes de juny. L'ARA, el 7 de març, ja va publicar que els democristians es plantejaven "confluir" per sobreviure.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Aquest espai central del catalanisme existeix. I Unió vol participar en la seva articulació política", ha destacat Espadaler, que ha remarcat que els partits "no han de ser els únics agents" d'aquesta operació sinó que s'ha de comptar sobretot amb els votants. Espadaler ha concretat quines han de ser les "fronteres" d'aquest nou espai: la seva vessant catalanista xocarà amb PP i Ciutadans a causa de "la seva hostilitat i el seu immobilisme respecte a la realitat catalana", mentre que la seva vocació centrista marcarà unes "línies vermelles amb ERC i, no diguem ja, amb la CUP".

Segons Espadaler, poden sentir-se atrets per aquest espai "una part de votants i exvotants de CDC o del PSC" que s'identifiquen amb el catalanisme moderat, que fan bandera de reivindicacions com la llengua, el finançament o el dret a decidir, i que volen un "canvi profund en les relacions entre Catalunya i Espanya", però sense trencar amb la legalitat ni desviar-se de la centralitat.

Situació interna

Malgrat haver hagut d'acudir a un preconcurs de creditors davant la greu situació econòmica del partit, Unió "segueix tenint futur com a projecte" i per això està elaborant un "pla de viabilitat", encara que haurà de "redimensionar a la baixa" la seva estructura per adaptar-se a la nova realitat, ha explicat. Això passa, segons Espadaler, per "una profunda reorganització interna" que simplifiqui els "òrgans de direcció, ara sobredimensionats", i que introdueixi mecanismes "més democràtics i transparents" per a l'elecció de càrrecs, com la votació directa del president del comitè de govern i del secretari general.

Aquesta fase de reorganització interna es concretarà amb una reforma dels estatuts que el partit debatrà en un congrés l'11 de juny, previ a un segon conclave, l'1 d'octubre, per escollir els noms de la nova direcció.

stats