POLÍTICA
Política 23/03/2012

L'Estat preveu inhabilitacions de fins a 10 anys per a gestors públics que falsegin o ocultin dades

La llei de transparència que ha aprovat aquest divendres el govern espanyol se sotmetrà a audiència pública a partir de dilluns

Ara
2 min

MadridLa llei de transparència que ha aprovat aquest divendres el consell de ministres preveu sancions penals de fins a 10 anys d'inhabilitació, a més de multa econòmica –que si no es paga, se substituirà per presó– per als gestors públics que falsegin o ocultin dades. Altres infraccions –que poden ser greus o molt greus– no es consideren delicte, però sí que donaran origen a un procediment sancionador i poden comportar la destitució dels càrrecs públics i la impossibilitat de ser nomenats per a un altre càrrec durant un període de cinc a deu anys.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ho ha anunciat la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, que ha explicat també que la llei que impulsa l'executiu de Mariano Rajoy se sotmetrà per primera vegada a un procés d'audiència pública perquè els ciutadans hi facin aportacions a partir de dilluns, i durant un període de 15 dies, a la web del ministeri de Presidència.

En roda de premsa després del consell de ministres, Sáenz de Santamaría, ha detallat el catàleg d'infraccions en matèria de gestió econòmica i pressupostària que s'inclourà en el codi de bon govern que, per primera vegada, tindrà rang legal per a totes les administracions públiques a l'Estat espanyol. La llei obligarà les administracions a publicar "com es contracta, subvenciona i es retribueix Els càrrecs públics". Tota la informació pública es podrà consultar en una pàgina web única que posarà en marxa l'executiu espanyol.

Espanya era dels pocs països europeus que encara no tenien llei de transparència. Per això, Sáenz de Santamaría ha relacionat la llei de transparència i bon govern amb la recuperació de la confiança, que assegura que ha de relaxar les pressions dels mercats.

stats