Cas Kitchen
Política 13/05/2021

Eugenio Pino, el policia que ho faria "tot" per Espanya

L'exnúmero 2 de la Policia Nacional nega la Kitchen i l'operació Catalunya

2 min
L'exdirector adjunt operatiu de la Policia Nacional Eugenio Pino, a la comissió Kitchen del Congrés de Diputats

MadridL’exnúmero 2 de la Policia Nacional Eugenio Pino, amb bandera d’Espanya a la mascareta, respon a Gabriel Rufián que ho faria “tot” pel seu país. “Tot és tot”, assegura. “També coses que estiguin fora de la llei?”, pregunta el portaveu d’ERC al Congrés. “En aquest cas, segurament la llei no existiria si haguéssim de fer-ho tot per Espanya”. La frase és prou críptica perquè Rufián demani si pot aprofundir-hi, però l’ex director adjunt operatiu de la Policia Nacional, enfangat en infinites causes judicials vinculades a la policia patriòtica de l’època de Jorge Fernández Díaz al ministeri de l’Interior, ja havia dit més que en una hora de compareixença. “Sense comentaris”, replica, com en moltes de les interpel·lacions anteriors.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Té una mica més de sort el diputat d’EH Bildu Jon Iñarritu, que arrenca algunes respostes a Pino, fins al punt que el policia reconeix que s’ha “passat un pelet”. Tampoc no revela gran cosa: afirma que el govern de Mariano Rajoy no va ordenar ni l’operació Catalunya ni la Kitchen, però es mostra ambigu sobre si van existir o bé no se les anomenava així. Qui marxa més preocupat de la comissió és Edmundo Bal, de Cs, que en la seva habitual presentació de “suposo que se’n recorda de mi” amb els compareixents amb qui ha coincidit en judicis s’endú una sorpresa: resulta que sap quins comentaris va fer als seus col·legues de l’Advocacia de l’Estat després d’interrogar-lo en el cas del pen drive de Jordi Pujol Ferrusola. “Ah, sí? Em va seguir? Em va posar un micròfon?”, exclama. 

La dona de Bárcenas guarda silenci

S'esperava que Rosalía Iglesias, esposa de l'extresorer del PP Luis Bárcenas i personada com a perjudicada en el cas Kitchen, s'avingués a parlar, com a mínim del famós episodi en què un fals sacerdot va entrar a casa seva. Des de la presó i acompanyada de la seva advocada –compleix condemna pel cas Gürtel–, insisteix que no declararà sobre la causa perquè hi ha una part que es troba sota secret de sumari, tot i que afirma que és la primera interessada que s'esclareixi tot. ¿Si s'aixequés el secret, s'avindria a tornar a comparèixer?, li demanen alguns portaveus, però no vol "remoure" aquella "experiència dolorosa". Així, els diputats es queden sense saber si al seu estudi de restauració d'art hi guardava informació comprometedora pel PP en un bagul.

stats