Política 29/04/2013

Monago: "Catalunya vol un finançament i un dèficit a la carta, i això és injust i inconstitucional"

El president d'Extremadura presenta un informe batejat amb el seu nom que vol ser un avís a Mariano Rajoy sobre una eventual flexibilització asimètrica del dèficit

Ara
2 min

BarcelonaAquest dilluns al matí, el president de la Junta d'Extremadura, el popular José Antonio Monago, ha comparegut per presentar un informe batejat amb el seu nom sobre el dèficit de les autonomies, que és un clar avís a Mariano Rajoy si flexibilitza l'objectiu de dèficit autonòmic als comptes públics de manera asimètrica. Ara és del 0,7% i es vol generalitzar a l'1,2% però amb asimetries, tenint en compte les peculiaritats de cada autonomia. “Espanya no està per menjar a la carta, aquí tots hem de dinar de menú", ha comentat en referència a no apartar-se del cafè per a tothom.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Catalunya ha de gaudir, en principi, d'un topall superior atès el seu nivell d'endeutament, tot i que serà inferior al 2,1% que pretenia el govern de Mas. Una xifra similar han demanat el País Valencià, les Balears i Múrcia, governades pel PP, però Monago ha posat Catalunya al seu punt de mira. Ha afirmat que si el dèficit es flexibilitza per a Catalunya, no li caldrà fer "cap ajustament de més", i això és "injust". "Catalunya diu que aporta més que la resta i no és cert. Volen finançament a la carta i dèficit a la carta, i això és injust i inconstitucional", ha advertit, tot donant a entendre que podria presentar batalla legal contra la flexibilització.

El baró popular ha presentat l'informe 'No al dèficit a la carta i sí a la igualtat' i ha tret pit dels resultats de la seva comunitat, que és a prop del dèficit zero. Obviant els recursos que rep Extremadura d'altres territoris i de la Unió Europea, Monago ha dit que a ell no li caldrà retallar per complir i que la seva regió "és contribuent neta si parlem en termes de dèficit". Ha avisat que no permetrà "un dèficit a la carta" perquè perjudica el creixement. Ha criticat Rajoy per tenir "una doble vara de mesurar que fa que 12 autonomies financin el dèficit de cinc", com ara Catalunya.

stats