Política06/10/2012

Felipe González a Mas: "No hi haurà independència, i qui ho digui portarà a una frustració perillosa"

L'expresident espanyol assegura que "sempre" s'oposarà a qui s'extralimiti en les seves competències i trenqui les regles de joc

Joan Rusiñol

BarakaldoL'expresident del govern espanyol Felipe González ha carregat aquest dissabte al matí contra el president de la Generalitat, Artur Mas –sense citar-lo–, per plantejar el "dret a decidir" dins el marc constitucional espanyol o fora, si Madrid no permet celebrar la consulta per l'autodeterminació. "M'oposaré sempre a qui vulgui trencar les regles de joc", ha dit en un acte electoral del PSE a Barakaldo, Biscaia."Cal dir les coses clares. No hi haurà independència a cap territori d'Espanya, i qui ho digui portarà a una frustració perillosa".

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"El dret a decidir, dins de les regles del joc que hem pactat i ratificat i cadascú en la seva competència", ha avisat González. Ha alertat que hi ha qui "confon conceptes bàsics" i planteja un debat sobrianista que, segons ell, qüestiona un model constitucional que ha "costat dos segles" de construir. A més, en una referència implícita al PSC, ha dit que hi ha "alguns companys que hi cauen i demanen el dret a decidir, però a decidir què?", s'ha preguntat. L'expresident socialista creu que el debat territorial és l'últim litigi espanyol que queda obert i ha apostat perquè les grans famílies ideològiques, en el seu cas, la socialdemòcrata, uneixi els ciutadans per damunt del "sentiment de pertinença".

Cargando
No hay anuncios

A favor del federalisme

Ha afirmat que ell "no" és nacionalista i que no "alimentarà ni el nacionalisme secessionista ni el centralitzador". S'ha mostrat partidari de "federalitzar" Europa i Espanya. "Crec en l'autodeterminació del poble espanyol", ha afirmat.

Cargando
No hay anuncios

González també ha agraït al lehendakari Patxi López que, per primera vegada, pugui "parlar en públic sense estar sotmès a l'amenaça del terror". Ha demanat als ciutadans bascos que expliquin que la pau no és gràcies als qui "ara han deixat de matar", sinó a "la derrota dels violents des de la democràcia". Ha avisat de la "síndrome d'Estocolm" amb EH Bildu en aquestes eleccions.

"No a la independència"

Cargando
No hay anuncios

El candidat socialista, Patxi López, també ha proclamat que el PSE-EE s'oposarà a la independència que, segons diu, promou l'aspirant del PNB, Iñigo Urkullu, sense dir-ho obertament. "Mai més a Euskadi ningú serà més que ningú", ha dit dirigint-se al PNB. "Diem sí a la convivència i a l'entesa entre bascos diferents", ha dit. Pel que fa a les polítiques socials, ha assegurat que, si ell repeteix com a lehendakari, "no" deixarà "ningú" a la deriva i ha promès una reforma fiscal "justa", perquè "massa gent ara marxa sense pagar la ronda".