Política 06/10/2012

Felipe González a Mas: "No hi haurà independència, i qui ho digui portarà a una frustració perillosa"

L'expresident espanyol assegura que "sempre" s'oposarà a qui s'extralimiti en les seves competències i trenqui les regles de joc

Joan Rusiñol
2 min
Felipe González, aquest dissabte en un acte de campanya del PSE a Barakaldo / LUIS TEJIDO / EFE

BarakaldoL'expresident del govern espanyol Felipe González ha carregat aquest dissabte al matí contra el president de la Generalitat, Artur Mas –sense citar-lo–, per plantejar el "dret a decidir" dins el marc constitucional espanyol o fora, si Madrid no permet celebrar la consulta per l'autodeterminació. "M'oposaré sempre a qui vulgui trencar les regles de joc", ha dit en un acte electoral del PSE a Barakaldo, Biscaia."Cal dir les coses clares. No hi haurà independència a cap territori d'Espanya, i qui ho digui portarà a una frustració perillosa".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"El dret a decidir, dins de les regles del joc que hem pactat i ratificat i cadascú en la seva competència", ha avisat González. Ha alertat que hi ha qui "confon conceptes bàsics" i planteja un debat sobrianista que, segons ell, qüestiona un model constitucional que ha "costat dos segles" de construir. A més, en una referència implícita al PSC, ha dit que hi ha "alguns companys que hi cauen i demanen el dret a decidir, però a decidir què?", s'ha preguntat. L'expresident socialista creu que el debat territorial és l'últim litigi espanyol que queda obert i ha apostat perquè les grans famílies ideològiques, en el seu cas, la socialdemòcrata, uneixi els ciutadans per damunt del "sentiment de pertinença".

A favor del federalisme

Ha afirmat que ell "no" és nacionalista i que no "alimentarà ni el nacionalisme secessionista ni el centralitzador". S'ha mostrat partidari de "federalitzar" Europa i Espanya. "Crec en l'autodeterminació del poble espanyol", ha afirmat.

González també ha agraït al lehendakari Patxi López que, per primera vegada, pugui "parlar en públic sense estar sotmès a l'amenaça del terror". Ha demanat als ciutadans bascos que expliquin que la pau no és gràcies als qui "ara han deixat de matar", sinó a "la derrota dels violents des de la democràcia". Ha avisat de la "síndrome d'Estocolm" amb EH Bildu en aquestes eleccions.

"No a la independència"

El candidat socialista, Patxi López, també ha proclamat que el PSE-EE s'oposarà a la independència que, segons diu, promou l'aspirant del PNB, Iñigo Urkullu, sense dir-ho obertament. "Mai més a Euskadi ningú serà més que ningú", ha dit dirigint-se al PNB. "Diem sí a la convivència i a l'entesa entre bascos diferents", ha dit. Pel que fa a les polítiques socials, ha assegurat que, si ell repeteix com a lehendakari, "no" deixarà "ningú" a la deriva i ha promès una reforma fiscal "justa", perquè "massa gent ara marxa sense pagar la ronda".

stats