DRET A DECIDIR
Política 07/03/2014

El 'Financial Times', sobre el cas català: "Negar la llibertat en nom de la igualtat és un concepte jacobí obsolet"

L'editor internacional del rotatiu, David Gardner, lamenta el "curiós recel" d'Espanya a negociar una alternativa federal asimètrica amb Catalunya. "Madrid utilitza la Constitució d'Espanya com una Bíblia per colpejar catalans i bascos", afegeix

Acn
2 min

LondresEl 'Financial Times' lamenta en un article publicat aquest divendres el "curiós recel" d'Espanya a negociar amb Catalunya "alternatives" com un "federalisme asimètric". L'editor internacional del rotatiu britànic, David Gardner, analitza la reacció del Regne Unit i Espanya als moviments independentistes català i escocès i assegura: "Negar la llibertat en nom de la igualtat és un concepte jacobí obsolet".

Per ell, "la possible resposta al problema no ha de ser separatisme o unionisme, podria ser una forma creativa de federalisme". Amb tot, admet que "la paraula, per no parlar de la fórmula, provoca calfreds semàntics a la columna política vertebral d'ambdós països". Segons Gardner, la idea de "l'estat propi" d'Artur Mas podria encaixar "en una Constitució reformada".

L'article de David Gardner, titulat 'Espanya i el Regne Unit no haurien de témer la paraula de la lletra F', assegura que "no és accidental" que l'independentisme creixi en dos estats que són "antigues i orgulloses nacions postimperials" de caire monàrquic. L'editor internacional del rotatiu britànic denuncia en l'article que "negar la llibertat en nom de la igualtat és un concepte jacobí obsolet", però que no ho és la solidaritat fiscal.

Els "nacionalistes majoritaris" espanyols

El periodista descriu com a "nacionalistes majoritaris" els espanyols i britànics, a qui demana que mirin "amb més empatia cap als seus nacionalistes minoritaris" per detectar "les ambigüitats i la indecisió que hi ha al darrere de molt del discurs separatista". En canvi, lamenta Gardner, "Madrid utilitza la Constitució d'Espanya com una Bíblia per colpejar catalans i bascos, Londres amenaça els escocesos de deixar-los sense la lliura esterlina i totes dues capitals, amb l'eco de Brussel·les, avisen que la independència significa la probable sortida de la UE".

L'articulista de l'FT confia que "segur que se'ls ha ocorregut a totes tres capitals que aquestes nacions minoritàries podrien acontentar-se amb alguna cosa menys que la secessió". El text recorda, però, la petició de Catalunya del pacte fiscal i el rebuig de Mariano Rajoy, així com també la sentència del Tribunal Constitucional, que va "disparar" l'independentisme fins a fer-lo "majoritari".

David Gardner lamenta que "oferir als catalans una tria com l'escocesa", és a dir, un referèndum, "sembla que superi el sistema governamental espanyol i atrapa el debat en el reduccionisme de la política d'identitats". Per l'editor internacional del 'Financial Times', això situa "qualsevol persona que suggereixi solucions federals en un foc creuat". Finalment, Gardner conclou que "no hi ha cap raó per la qual algunes regions, especialment les que tenen un sentit profund de nació, no puguin tenir més autogovern que d'altres, si això és el que volen".

stats