La Fiscalia manté la petició de 8 anys de presó a Pol Serena per haver tirat una ampolla i una llauna als Mossos

La causa contra el membre de Jovent Republicà per la vaga general del febrer del 2019 queda vista per a sentència

4 min
Pol Serena abans d'entrar a l'Audiència de Barcelona

BarcelonaTot i que no ha quedat acreditat que l'activista i membre de Jovent Republicà Pol Serena ocupés les vies de Plaça Catalunya i les versions sobre els objectes que va tirar als Mossos d'Esquadra són contradictòries –els agents diuen que va ser una ampolla d'aigua buida i una llauna de cervesa mig plena i Serena assegura que només va ser una ampolla d'aigua buida per partida doble–, la Fiscalia ha mantingut en el judici d'aquest dilluns una acusació de fins a vuit anys de presó per a l'activista.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El ministeri públic atribueix a Serena els delictes d'ocupació de les vies públiques, atemptat contra l'autoritat i lesions. La Generalitat, en canvi, acusa l'activista només d'aquest últim delicte i ha mantingut la petició de sis mesos de presó. És el mínim penal que pot exigir, ja que considera demostrat que va lesionar dos agents, però alhora valora que no ho va fer amb cap objecte perillós, sigui una ampolla o una llauna. La Fiscalia, però, s'ha mostrat inamovible, encara que a mig judici hagi vist totalment rebregada una de les seves tesis: Alejandro Luther, un altre activista a qui es jutjava per la mateixa manifestació i per a qui el ministeri públic demanava també vuit anys, ha sigut absolt sense esperar a la sentència. La falta de proves ha obligat la Fiscalia a retirar l'acusació. De demanar vuit anys durant tot el procés a cap pena.

En el cas de Serena, però, el judici ha sigut diferent, ja que ell mateix ha admès que va tirar objectes als Mossos d'Esquadra, i el seu plet a l'Audiència de Barcelona ha sigut vist per a sentència. Els fets es remunten a la vaga general del 21 de febrer de l'any 2019. Manifestants independentistes es van concentrar a l'estació de Plaça Catalunya –alguns van ocupar les vies– i la protesta va acabar amb càrregues. El judici ha confirmat que Serena era present a l'interior de l'estació i a les càrregues, tot i que, pel que fa al primer escenari, ha quedat desmentit que realment l'activista ocupés una via. Serena ha assegurat que en tot moment es va quedar al vestíbul, lloc on tots els agents l'ubiquen, i cap imatge demostra que fos a les vies. Segons els agents, al vestíbul mantenia una "actitud hostil". "Estàvem enfadats", ha argumentat Serena, que ha explicat que feia pocs dies que havia començat el judici als presos polítics. A partir d'aquell moment, els dos agents lesionats ja el van fitxar: anava amb una dessuadora grisa i era pèl-roig. La cosa no va acabar aquí.

Els agents es van retirar cap als furgons. Segons la versió policial, ho van fer empesos pels manifestants, amb Serena animant els altres concentrats a pressionar els mossos. Va ser aquest el punt en el qual Serena va tirar dos objectes: al primer mosso, una ampolla d'aigua buida –diu que es va lesionar l'abductor en l'intent d'esquivar-la–, i al segon agent, una llauna de cervesa mig plena que li va donar un cop a l'avantbraç.

De tot això, Serena accepta parcialment la versió de la policia, tot i que hi ha detalls diferents. Assegura que només volia sortir de l'estació i que va tirar "com a acte de defensa" una ampolla d'aigua buida, amb cap voluntat de fer mal. Després va tornar a agafar la mateixa ampolla de terra i va tornar-la a tirar, aquest cop a l'aire, sense apuntar a ningú. Amb tot, al·lega que una ampolla de plàstic buida no podia fer mal a ningú, i encara menys lesionar els agents. Aquí va acabar la concentració, sense cap detenció.

Quatre mesos més tard, els Mossos d'Esquadra van detenir Serena a casa seva. Segons la versió d'un agent, la mateix nit de la manifestació estava veient els informatius des de casa seva i en unes imatges de la concentració hi va veure Serena. Llavors, els dos agents lesionats van informar el seu superior i mitjançant imatges dels mitjans de comunicació, de càmeres de seguretat i una cerca a les xarxes socials el van identificar.

L'independentisme es bolca en la causa contra Serena

El cas de Serena no deixa de ser una situació paradoxal: el departament d'Interior, liderat per ERC, demana sis mesos de presó per a un membre de les joventuts republicanes. Aquesta pena, però, és la més baixa en casos de lesions als agents, un criteri contrari al que van mantenir amb Marcel Vivet, a qui van demanar gairebé cinc anys durant el judici i no va ser fins que va ser condemnat quan van exigir rebaixar la pena a sis mesos.

La incomoditat del Govern amb aquestes situacions no ha impedit que la primera plana d'ERC, amb Oriol Junqueras al capdavant, i diputats de Junts, com Francesc de Dalmases o Aurora Madaula, i de la CUP, com Carles Riera, acompanyessin Serena a les portes de l'Audiència. Sigui com sigui, el criteri davant les acusacions a independentistes serà un dels maldecaps d'aquesta legislatura. De moment, els republicans s'espolsen responsabilitats i col·loquen, de manera velada, la pilota a la teulada de Junts: "Hi ha moltes qüestions que portem en herència", ha afirmat sobre el tema la portaveu d'ERC, Marta Vilalta.

Pol Serena abans d'entrar a l'Audiència de Barcelona amb Oriol Junqueras al costat.
stats