Política 22/03/2015

La proposta de Forcadell de cara a les generals: o el sobiranisme hi va unit o no s'hi presenta

Demana una Diada "diferent" amb més implicació dels partits polítics en el que serà també el tret de sortida de la campanya electoral del 27-S

Europa Press
2 min
Carme Forcadell durant la seva intervenció PERE VIRGILI

BarcelonaLa presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, ha plantejat que els partits sobiranistes afrontin les eleccions generals amb una estratègia "diferent", de manera que suggereix dues opcions: o la unió de les forces independentistes o que no es presentin. "Qualsevol d'aquestes dues vies pot ser bona, però quan arribi el moment es decidirà. En aquestes eleccions hem de presentar-nos de manera diferent", ha concretat en una entrevista d'Europa Press.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Forcadell ha destacat que l'ANC formalment no s'ha posicionat sobre aquesta iniciativa, sorgida de l'activisme independentista sota el nom 'Via Claver', i creu que el debat anirà prenent forma a mesura que s'acostin les eleccions generals. Una opció passa per presentar-se tots els independentistes en una sola candidatura –imitant la Solidaritat Catalana de principis del segle XX– per negociar i fer més força a l'hora d'acordar amb el govern espanyol els termes de la futura secessió.

La segona opció seria que el sobiranisme no estigués representat: "Si no es presentés cap partit sobiranista, facilitaríem que guanyés Podem, i negociar amb un govern de Podem serà més fàcil que amb el PP". Sobre el líder de Podem, Pablo Iglesias, Forcadell ha recordat que és partidari del dret de l'autodeterminació, tot i que "una altra cosa serà el que farà" si arriba a la Moncloa. El que és clar, segons Forcadell, és que Podem a Catalunya té militants independentistes, encara que el partit no es defineix oficialment com a federalista, com sí que ha fet IU.

Diada unitària

Tot i que queden mesos per a la Diada, la comissió de l'ANC que organitza els actes –amb participació multitudinària en les últimes edicions– ja té unes 170 propostes sobre la taula, i Forcadell espera que serà una mobilització diferent, ja que coincidirà amb l'arrencada de la campanya del 27-S. "Hi han de tenir joc els partits, que fins ara venien com a espectadors, i ara els hem de donar un protagonisme", ha dit, llançant un missatge als electors i als polítics a favor de la unitat del sobiranisme. "Volem visualitzar la unitat d'acció dels partits juntament amb la societat civil, i la força de la gent empenyent a favor del procés", ha afegit.

A més, Forcadell no considera que l'independentisme hagi disminuït: "ERC, CiU i la CUP segueixen sumant més de 70 escons, però el repartiment és diferent", segons els enquestes. Es tracta d'una dada molt meritòria, segons ella, perquè es produeix "tot i que durant els últims anys els partits no han donat massa exemple d'unitat".

L'ANC no es presentarà

Carme Forcadell també ha expressat el seu convenciment que els partits mantindran el consens pel que fa al full de ruta, i ha descartat que l'ANC concorri a les eleccions, perquè la seva pretensió no ha estat constituir-se en partit, i a més, "es fragmentaria molt més el vot independentista".

Amb independència que les eleccions es diguin "plebiscitàries, referendàries, constituents o autonòmiques", l'ANC treballa perquè hi hagi una majoria sobiranista que treballi de forma unitària. Forcadell també ha fet una crida a l'Estat a donar arguments "racionals i no emocionals" sobre les conseqüències de la independència i ha reclamat un debat rigorós, amb dades i informació contrastades.

stats