L’ENQUESTA DE L’ARA
Política17/09/2017

Enquesta de l'ARA: Forcadell, reforçada entre els votants del sí

Els catalans valoren sis vegades millor Carles Puigdemont que Mariano Rajoy

Aleix Moldes

BarcelonaLa tensió i la polèmica van ser dues de les característiques principals del debat de la llei del referèndum, que la setmana passada va crear una forta divisió entre els grups independentistes i els de l’oposició. La presidenta de la cambra, Carme Forcadell, va ser el blanc de les crítiques dels partits constitucionalistes, que la van acusar de trencar el reglament del Parlament i d’intentar silenciar-los. Els resultats de l’enquesta de l’ARA -que es va fer uns dies després del debat al Parlament- evidencien la llunyania de la presidenta amb els electors que simpatitzen amb el PP, Cs i el PSC, però també la complicitat amb els votants de Junts pel Sí i de la CUP. Un 84,4% de les persones que el 27-S van votar per JxSí valoren “bé o molt bé” l’actuació de Forcadell durant la setmana de l’aprovació de la llei del referèndum. Entre els de la CUP, la valoren positivament un 85,7% dels electors. Majoria absoluta entre el sobiranisme, però rebuig frontal a l’actitud de la presidenta dels votants de la resta de formacions polítiques.

Entre els electors de Cs, un 87,1% valoren Forcadell “malament o molt malament”, un percentatge similar al dels electors del PP, que en un 84,6% critiquen l’actuació de la presidenta del Parlament. Pel que fa als votants del PSC, també són àmplia majoria els que censuren el seu comportament. Un 62,3% creuen que va actuar malament i només un 14,1% defensen el seu paper com a moderadora del debat.

Cargando
No hay anuncios

La presidenta del Parlament també va rebre dures crítiques dels portaveus de CSQP. L’electorat dels comuns està més dividit en la valoració de Carme Forcadell, tot i que també són majoria els que consideren que no va fer un bon paper. Un 35,6% creuen que va actuar malament, enfront del 31,6% que opinen que ho va fer bé. El 21,1% valoren la seva actuació com a “regular” i l’11,8% restant no ho saben o no contesten.

Pel que fa a la resta de líders polítics que van tenir protagonisme la setmana passada al Parlament, la portaveu de JxSí, Marta Rovira, és la més ben valorada, amb un 37,1% de suports, i supera la portaveu de la CUP, Anna Gabriel (25%), i la resta de líders parlamentaris. La portaveu cupaire, però, també rep molta animadversió d’una part dels enquestats, que consideren en un 37% que ho va fer malament, només superada per Inés Arrimadas (Cs) amb un 49% i Miquel Iceta (PSC) amb un 38%.

Cargando
No hay anuncios

Els presidents prenen el relleu

Ni el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ni el del govern espanyol, Mariano Rajoy, van participar directament en el debat parlamentari sobre l’1-O. Ells van agafar, però, el relleu del Parlament i s’han convertit en els protagonistes del combat pel referèndum. “Com valora la seva actuació durant la setmana passada?”, es va preguntar als enquestats: un 44,3% valoren que Puigdemont ho va fer “bé o molt bé”. Rajoy, en canvi, es queda lluny i la seva aposta per la repressió del referèndum només ha convençut un 7,3% dels catalans. Un 75%, en canvi, consideren que Rajoy va estar “malament o molt malament”. Puigdemont, el líder més ben valorat de l’enquesta, també té un 30,8% de detractors.