L’ENQUESTA DE L’ARA
Política 17/09/2017

Enquesta de l'ARA: Forcadell, reforçada entre els votants del sí

Els catalans valoren sis vegades millor Carles Puigdemont que Mariano Rajoy

Aleix Moldes
2 min
El ple més difícil de Carme Forcadell

BarcelonaLa tensió i la polèmica van ser dues de les característiques principals del debat de la llei del referèndum, que la setmana passada va crear una forta divisió entre els grups independentistes i els de l’oposició. La presidenta de la cambra, Carme Forcadell, va ser el blanc de les crítiques dels partits constitucionalistes, que la van acusar de trencar el reglament del Parlament i d’intentar silenciar-los. Els resultats de l’enquesta de l’ARA -que es va fer uns dies després del debat al Parlament- evidencien la llunyania de la presidenta amb els electors que simpatitzen amb el PP, Cs i el PSC, però també la complicitat amb els votants de Junts pel Sí i de la CUP. Un 84,4% de les persones que el 27-S van votar per JxSí valoren “bé o molt bé” l’actuació de Forcadell durant la setmana de l’aprovació de la llei del referèndum. Entre els de la CUP, la valoren positivament un 85,7% dels electors. Majoria absoluta entre el sobiranisme, però rebuig frontal a l’actitud de la presidenta dels votants de la resta de formacions polítiques.

Enquesta de l'ARA: Forcadell, reforçada entre els votants del sí

Entre els electors de Cs, un 87,1% valoren Forcadell “malament o molt malament”, un percentatge similar al dels electors del PP, que en un 84,6% critiquen l’actuació de la presidenta del Parlament. Pel que fa als votants del PSC, també són àmplia majoria els que censuren el seu comportament. Un 62,3% creuen que va actuar malament i només un 14,1% defensen el seu paper com a moderadora del debat.

La presidenta del Parlament també va rebre dures crítiques dels portaveus de CSQP. L’electorat dels comuns està més dividit en la valoració de Carme Forcadell, tot i que també són majoria els que consideren que no va fer un bon paper. Un 35,6% creuen que va actuar malament, enfront del 31,6% que opinen que ho va fer bé. El 21,1% valoren la seva actuació com a “regular” i l’11,8% restant no ho saben o no contesten.

Pel que fa a la resta de líders polítics que van tenir protagonisme la setmana passada al Parlament, la portaveu de JxSí, Marta Rovira, és la més ben valorada, amb un 37,1% de suports, i supera la portaveu de la CUP, Anna Gabriel (25%), i la resta de líders parlamentaris. La portaveu cupaire, però, també rep molta animadversió d’una part dels enquestats, que consideren en un 37% que ho va fer malament, només superada per Inés Arrimadas (Cs) amb un 49% i Miquel Iceta (PSC) amb un 38%.

Els presidents prenen el relleu

Ni el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ni el del govern espanyol, Mariano Rajoy, van participar directament en el debat parlamentari sobre l’1-O. Ells van agafar, però, el relleu del Parlament i s’han convertit en els protagonistes del combat pel referèndum. “Com valora la seva actuació durant la setmana passada?”, es va preguntar als enquestats: un 44,3% valoren que Puigdemont ho va fer “bé o molt bé”. Rajoy, en canvi, es queda lluny i la seva aposta per la repressió del referèndum només ha convençut un 7,3% dels catalans. Un 75%, en canvi, consideren que Rajoy va estar “malament o molt malament”. Puigdemont, el líder més ben valorat de l’enquesta, també té un 30,8% de detractors.

stats