Política 16/04/2016

Homs avança que Puigdemont vol parlar del procés amb Rajoy, però també del "dia a dia"

Arrimadas demana al president espanyol que escolti "les reivindicacions legítimes" però que rebati "els arguments tramposos"

Agències
5 min
Rajoy i Puigdemont se saluden en l'acte d'homenatge per les víctimes de Germanwings

BarcelonaEl portaveu de Democràcia i Llibertat (DL), Francesc Homs, afronta amb escepticisme i amb "poques esperances" la reunió del 20 d'abril a la Moncloa entre Mariano Rajoy i Carles Puigdemont. "El president li posarà sobre la taula el procés, però també qüestions del dia a dia que cal resoldre amb urgència", ha assenyalat Homs al 'Via Lliure' de RAC1. "Hi ha una cosa pitjor que no haver fet cap reunió des de fa un any i mig, i és que del plantejament de les 23 propostes que va fer el president Mas no n'hem obtingut cap resposta, tot i que moltes demanaven el simple compliment de lleis vigents", ha recordat el portaveu de DL.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així mateix, Homs també s'ha mostrat convençut que la causa del 9-N tirarà endavant tot i la polèmica amb Manos Limpias. "A nosaltres qui ens busca les pessigolles i vol posar-nos a la presó és la fiscalia", ha afirmat Homs. "Així com a la infanta l'acusació s'aguanta per Manos Limpias i la fiscalia es va dedicar a dir coses com que 'hacienda no somos todos'", ha ironitzat el portaveu de Democràcia i Llibertat, "en el meu cas és la mateixa fiscalia la que ens ha enfilat".

En aquest sentit, Homs ha volgut posar sobre la taula una "gran contradicció" de la fiscalia, ja que inicialment no va veure cap indici de delicte en el 9-N per unanimitat de la junta de fiscals de Catalunya. "I ara els hi veuen tots, van canviar de criteri", ha puntualitzat el portaveu de DL al Congrés, que ha descartat haver rebut cap tipus de pressió del sindicat ultradretà Manos Limpias.

"A mi no m'han intentat extorquir i, a més a més, un sindicat feixista d'aquestes característiques ho hauria tingut molt malament", ha precisat Homs. "Mercadegen amb la informació. Manos Limpias era una font que de vegades es personava en una causa simplement per tenir accés a l'expedient i llavors la passaven", ha valorat el portaveu de Democràcia i Llibertat. "És arxiconegut en els mitjans judicials i periodístics que en una causa quan hi ha Manos Limpias automàticament passa a la premsa. I a canvi d'això jo crec que han tingut certa protecció en alguns mitjans", ha conclòs Homs.

Arrimadas demana entesa en les "reivindicacions legítimes"

Així mateix, pel que fa a la reunió entre els presidents català i espanyol, la presidenta del grup parlamentari de C's, Inés Arrimadas, considera que "arriba tard, s'hauria d'haver fet abans". Malgrat tot, espera que Rajoy escolti "les reivindicacions legítimes" però que rebati "els arguments tramposos" quan es trobi aquest dimecres amb el dirigent català. De fet, ha acusat el Govern de fer "una política del victimisme".

"El que no pot fer Rajoy és amagar el cap sota l'ala i pensar que se solucionarà sol", ha apuntat. Per això li ha recordat que la situació a Catalunya s'ha de "gestionar" amb diàleg i política. Al seu torn, ha reclamat al Govern que "abandoni el full rupturista" i que negociï amb l'Estat. La trobada "arriba tard però esperem que serveixi d'alguna cosa", ha clamat la dirigent.

En aquest sentit, Arrimadas ha demanat a la Generalitat que "gasti millor" els diners públics. Tot i això, s'ha ofert a "donar suport" al Govern en reclamar "millors condicions" per al repartiment del dèficit o per accedir al fons de liquiditat autonòmic, però no avalarà "no negociar, no treballar o no assumir responsabilitats". De fet, ha criticat que fos el conseller d'Exteriors, Raül Romeva, qui assistís al Consell de Política Fiscal i Financera en lloc del vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras.

D'aquesta manera, la dirigent de C's ha denunciat les "estructures polítiques duplicades i triplicades, plenes de burocràcia i persones endollades de partits" i creu que es pot treballar per suprimir-les i per evitar "més retallades" als serveis socials bàsics. De fet, creu que el Govern pot "prioritzar" com inverteix els diners i al seu torn el ministeri d'Hisenda "canviar d'estratègia". Per això ha apel·lat a "la col·laboració, la coordinació i el sentit comú" entre institucions.

Albiol, preocupat per la divisió del bloc unionista

Tanmateix, aquesta aparent equidistància no agrada al líder del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, que en una entrevista a Efe ha denunciat que a Catalunya ja es coneixia "aquesta ambigüitat" de C's que ara critica en relació a les negociacions per a la investidura, ja que al Parlament "és capaç de votar al costat d'independentistes contra propostes que pretenen deixar clara la defensa del projecte de Catalunya a dins d'Espanya".

De fet, el dirigent popular s'ha mostrat preocupat per la fallida del bloc unionista a Catalunya, amb un PSC que se sent "més còmode" en posicions nacionalistes i amb C's abandonant "allò que fins ara havia defensat". Així, ha apostat perquè es visualitzin determinades accions del que anomena "partits constitucionalistes", perquè és una forma de transmetre un missatge positiu a la part de la població catalana que no és independentista. Un exemple seria la presentació conjunta del recurs davant el Tribunal Constitucional contra la declaració de ruptura del Parlament que van registrar el novembre.

Tot i això, lamenta que al PSC i al seu primer secretari, Miquel Iceta, els "incomoden" aquestes situacions, i "estan molt més còmodes en posicions nacionalistes que no juntament amb el PP". Els socialistes, per exemple, es van desmarcar del recurs conjunt contra les ponències de les lleis de desconnexió. Així mateix, Albiol creu que C's també està abandonant "allò que fins ara havia defensat" i està evolucionant "a posicions més pròximes a l'estratègia del PSC i no dels principis que teòricament eren una de les seves senyes d'identitat".

Niubó atribueix la preocupació a l'"aïllament" del PP

Malgrat tot, els socialistes catalans han replicat el dirigent del PP de la mà de la seva portaveu, Esther Niubó, que ha atribuït els seus temors a l'"aïllament" polític del PP tant en l'àmbit català com a tot l'Estat. "El PP està aïllat políticament" en no participar en negociacions amb altres partits, ha assegurat Niubó, "però també està acorralat per la justícia davant els casos de corrupció que l'afecten i, a sobre, segueix ancorat en el passat".

Segons la portaveu del PSC, aquestes circumstàncies provoquen "quelcom nou, i és que el PP comença a ser qüestionat pels seus propis votants", cosa que "fa possible que hi hagi un canvi a Espanya". En aquest sentit, Niubó ha explicat que "mentre que el PP segueix aïllat, el PSC treballa a favor de la transversalitat, per intentar superar l'escenari de divisió sorgit dels resultats de les eleccions catalanes del 27-S".

Les JERC debaten sobre el procés constituent

En un sentit del tot oposat, les Joventuts d'Esquerra Republicana (JERC) han posat fil a l'agulla per encarar la nova etapa i han començat aquest dissabte les jornades de debat 'Comencem!' per afrontar el procés constituent de Catalunya, amb l'objectiu de "debatre sobre el model de país" que volen els joves independentistes. La primera de les jornades s'ha celebrat al centre Cívic Sant Jordi del Prat de Llobregat (Barcelona), per tractar sobre "la vertebració dels Països Catalans", ha informat la formació en un comunicat.

El portaveu nacional de les JERC i diputat de JxSí, Gerard Gómez del Moral, ha explicat que la voluntat de l'organització és iniciar debats per construir "entre tots la República catalana", ja que aquestes jornades estan obertes al públic.

stats