Economia 12/04/2016

Romeva assistirà en el lloc de Junqueras a la reunió amb Montoro de divendres

El vicepresident econòmic té un viatge oficial a Roma que no ha pogut ser desconvocat

Dani Sánchez Ugart / àlex Font Manté
2 min
El conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva.

Madrid / BarcelonaFinalment, el Consell de Política Fiscal d'aquest divendres –convocat per sorpresa ahir pel ministre d'Hisenda espanyol en funcions Cristóbal Montoro– no serà el primer al qual assistirà el vicepresident econòmic del Govern, Oriol Junqueras. Segons han pogut saber l'ARA, el substituirà el conseller d'Exteriors, Raül Romeva, perquè Junqueras té programat un viatge a Roma dijous i divendres, que no ha pogut ser desconvocat pel curt avís en la convocatòria.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El consell de política fiscal i financera, que aplega els consellers de Finances de les diferents comunitats, no es reuneix des de fa nou mesos. L'última vegada hi va assistir, en representació del Govern català, l'exconseller Andreu Mas-Colell, però en aquesta ocasió la invitació estava cursada a Junqueras.

Tot i que no podrà assistir a aquesta reunió, el vicepresident català ja es va veure cara a cara amb el ministre Montoro fa unes setmanes, en una reunió en què es van acordar algunes mesures que demanava l'executiu català, tot i que no es van arribar a acords de fons sobre finançament.

Romeva serà l'encarregat d'expressar la postura catalana en aquesta reunió. L'anterior equip de Govern defensava la necessitat d'ampliar el marge de dèficit a les comunitats, perquè considerava injust el repartiment que en feia l'Estat. Andreu Mas-Colell va arribar a l'últim CPFF, a l'estiu, amb la demanda d'un objectiu del 0,88% per al 2016, que finalment Montoro va deixar en un 0,3%.

Ara, algunes coses han canviat, perquè la Generalitat té més a sobre que mai els 'homes de negre' de Montoro, després que el govern espanyol aprovés a finals de l'any passat una intervenció pràctica de les finances catalanes, amb obligacions d'informació periòdiques. Aquest encerclament es va fer més estret fa unes setmanes, quan Montoro va aprovar noves mesures coercitives a les comunitats incomplidores del dèficit, com Catalunya.

stats