Política30/11/2017

Iceta defensa que Catalunya recapti i gestioni els impostos a través d'un consorci amb l'Estat

El PSC proposa una hisenda federal que augmenti la cessió d'impostos a les autonomies

Ara

BarcelonaSi aquest dimecres Miquel Iceta defensava una condonació del deute a Catalunya i a les comunitats autònomes que han fet un "esforç excessiu", aquest dijous el líder del PSC defensa que el Consorci Tributari de Catalunya, previst a l'Estatut, sigui qui assumeixi tota la "recaptació i gestió dels impostos" que es paguen a Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En un article a 'El Mundo' titulat 'Finançament just per a la hisenda federal', Miquel Iceta exposa el seu projecte per caminar cap a un model de finançament "just". Una proposta que ja defensava Pere Navarro i que s'inclou al programa electoral del PSC, tal com va avançar l'ARA. El document amb el qual els socialistes es presenten a les eleccions defensa la creació del citat consorci "entre l'Agència Tributària del govern central i la Generalitat de Catalunya", el qual "compartirà la gestió, recaptació, liquidació i inspecció dels impostos que paguem".

Cargando
No hay anuncios

Iceta aposta per crear una "hisenda federal" que suposaria, diu, "augmentar els percentatges de cessió" dels tres grans impostos que a hores d'ara es recapten a escala estatal -IVA, IRPF i impostos especials-. L'objectiu, segons Iceta, és "augmentar la suficiència financera necessària i crear també, amb aquests recursos, un fons de garantia a repartir de manera igualitària entre les comunitats autònomes". Aquest model permetria, defensa el líder del PSC, permetria garantir el criteri d'ordinalitat i "la igualtat d'accés a serveis públics fonamentals de l'estat del benestar a tots els territoris".

Tardà: "És intentar oferir un plat de carn a la ciutadania"

El portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, ha criticat la proposta de Miquel Iceta i l'ha valorat així: "És intentar oferir un plat de carn a la ciutadania". Tardà ha emmarcat la proposta en la precampanya electoral dels socialistes i ha retret a Iceta que fa pocs mesos defensés un referèndum pactat a Catalunya i que després, ha dit, canviés de postura.

Cargando
No hay anuncios

El dirigent republicà ha explicat que el govern espanyol ja va qualificar fa temps la proposta que fa Iceta d'"impossible" i "es va tancar en banda". De fet, ha recordat que l'expresident de la Generalitat Artur Mas va reclamar un pacte fiscal i que les opinions socialistes "més o menys favorables" van ser "emmudides" per líders territorials del partit.

Per la seva banda, Albiol ha expressat la seva disconformitat amb la proposta del primer secretari del PSC i ha assenyalat que "facilitaria el frau, suposaria un augment de despesa en personal i provocaria un error de concepció perquè donaria el triomf a l'independentisme". "Si una cosa funciona a Espanya és la hisenda", ha afegit.