Política23/02/2021

Iglesias acusa el PSOE de "tensar" la coalició amb la reculada sobre la limitació del preu dels lloguers

La Moncloa nega que incompleixi l'acord de govern incentivant fiscalment els propietaris que situïn preus per sota de l'índex de referència

MadridLa regulació dels lloguers és una "línia vermella" per a Unides Podem, tal com ha subratllat aquest dimarts el diputat Gerardo Pisarello, i va pel camí de causar una important discrepància al govern de coalició. Dilluns el ministre d'Agenda Urbana, José Luis Ábalos, va refredar la possibilitat de prohibir preus superiors als índexs de referència en zones tensionades i va optar per la via de donar incentius fiscals a aquells que els situïn per sota. A ulls del partit lila és un "incompliment" del que van firmar els líders del PSOE i de Podem en l'acord de coalició, i Pablo Iglesias ha assegurat que això "tensa" l'executiu. La Moncloa, en canvi, nega que estigui "alterant" els pactes amb els socis i subratlla que només hi ha una discussió sobre l'instrument per controlar els preus.

Cargando
No hay anuncios

"Pedro Sánchez i jo vam firmar perquè es regulessin els lloguers. És un error tensar el govern plantejant que es pot incomplir un acord o que es pot trair la paraula donada. Nosaltres serem lleials al govern de coalició i ser lleials és ser-ho a l'acord que vam firmar", ha afirmat el vicepresident segon, en declaracions als mitjans des del Congrés. Uns minuts més tard la portaveu de l'executiu, María Jesús Montero, ha reiterat que no hi havia cap "renúncia" en el plantejament de la part socialista del govern –és qui té la iniciativa en la nova llei d'habitatge– i s'ha mostrat convençuda que s'aconseguiran salvar les diferències amb Podem. El president, Pedro Sánchez, ha assegurat en la sessió de control al Senat que estava "satisfet" amb el funcionament de la coalició i ha remarcat que eren més coses les que "uneixen" que no pas les que separaven els dos partits.

Fer compatible el dret de l'habitatge i el de la propietat privada

"Ni portarem al Congrés una llei que no tingui el concurs de les dues formacions, ni la portarem sense la seguretat jurídica treballada i articulada dins el marc constitucional", ha apuntat Montero. Aquest últim és un dels arguments que dilluns va donar Ábalos per restringir els preus de la manera que proposa Podem, i que ha reiterat la portaveu del govern espanyol. Tal com ha explicat, cal que aquesta norma faci "compatible" la funció social que la Constitució reserva a l'habitatge i, alhora, el dret de la propietat privada. La part del PSOE creu que per fer aflorar habitatges desocupats és una bona estratègia incentivar fiscalment els propietaris que situïn els preus per sota dels índexs de referència en zones tensionades.

Cargando
No hay anuncios

Montero també ha volgut posar l'accent en el fet que no tot gira al voltant d'aquests punts amb preus abusius a les ciutats més poblades, sinó que també hi ha recorregut en l'oferta de lloguer social i altres mesures. De tota manera, la ministra d'Hisenda ha destacat que a conseqüència de la pandèmia el mercat de lloguer ha canviat amb la reducció del turisme: "El motiu de la tensió venia derivat dels pisos turístics i la falta de mobilitat ha afectat els pisos de lloguer turístic i hi ha hagut menys tensió".

El xoc és notori i, per a Unides Podem, no n'hi ha prou amb els incentius a petits propietaris o amb premiar els promotors que construeixin habitatge de lloguer assequible. "Cal regular el lloguer abusiu i permetre que les comunitats i ajuntaments que vulguin hi introdueixin límits i controls", ha dit el diputat d'En Comú Podem Gerardo Pisarello. "Per què serveix un govern de coalició progressista? Vam acceptar formar part d'aquest govern perquè hi havia un compromís escrit que tindríem lloguers regulats i que es podrien millorar substancialment els salaris i les pensions. Això no va de cadires, va de compliments", ha afegit el també secretari tercer de la mesa de la cambra baixa. Fonts d'Unides Podem apunten que el PSOE sempre s'escuda en la "inseguretat jurídica" en aquelles qüestions en què, en realitat, hi ha una discrepància de fons, tal com creuen que passa també amb la llei trans que proposa el ministeri d'Igualtat.

Cargando
No hay anuncios

Possibles "pressions"

Pisarello ha assegurat no entendre les declaracions d'Ábalos. "No sabem a què obeeixen. Si és perquè estan rebent pressions de la patronal immobiliària, ho entendríem. Això pot passar. Però estem convençuts que la ciutadania acompanyarà aquest govern per tirar endavant la mesura", ha afirmat. Fonts de la formació lila consultades per l'ARA remarquen que Unides Podem votarà en contra de la llei que impulsi el PSOE si no recull el que es va pactar. Entre altres coses, preveia que ajuntaments i comunitats autònomes fixessin índexs de referència en zones tensionades. Recorden, a més, que aquesta reivindicació, acceptada pel PSOE, va possibilitar l'acord de pressupostos amb altres formacions d'esquerres del Congrés com ERC, EH Bildu i Més País.

Cargando
No hay anuncios

Altres fonts del grup parlamentari prefereixen no aventurar-se a escenaris que implicarien un cop a la coalició, com seria que el PSOE no pogués tirar endavant aquesta llei al Congrés. Afirmen que Unides Podem treballarà perquè hi hagi un acord previ a la presentació de la normativa a la cambra baixa i, de fet, Montero ja ha deixat clar aquest dimarts que la llei no es tramitarà si no està pactada amb el soci de coalició.