Societat 22/02/2021

El PSOE rebutja ara controlar el preu del lloguer tot i l'acord amb Podem

Ábalos aposta per incentius fiscals en la futura llei d'habitatge i el partit lila avisa que s'hi van comprometre per escrit

3 min
Un anunci de pis de lloguer a Barcelona, en una imatge d'arxiu.

MadridQueda només una setmana perquè venci el termini que es van donar el PSOE i Unides Podem per portar al consell de ministres l'avantprojecte de llei d'habitatge i el més calent és a l'aigüera. Els dos partits van pactar després de la presentació dels pressupostos, arran de la presentació d'una esmena per part dels socis de coalició als comptes, comprometre's a controlar el preu del lloguer, tal com estableix l'acord de coalició, abans no acabés el febrer. Però en plena crisi a la coalició el PSOE ha decidit fer marxa enrere i ara rebutja "imposar" un control de preus.

El ministre de Transports, José Luis Ábalos, ha apostat aquest dilluns per incentius fiscals als propietaris sempre que no se superin uns índexs de preus marcats pel ministeri, però ha advertit a Podem que és millor deixar enrere opcions "maximalistes" perquè ja hi ha precedents que "han tingut el veto del Tribunal Constitucional". "Volem una llei garantista que no respongui només a una situació conjuntural", ha advertit durant la roda de premsa posterior a l'executiva permanent del PSOE.

Ábalos s'ha escudat així en la decisió del Constitucional de tombar part del decret d'habitatge de la Generalitat que obligava els grans tenidors a renovar el lloguer social i a oferir alternativa a ocupes. Tot i advertir del "precedent d'opcions maximalistes", Ábalos ha eludit que l'alt tribunal encara no s'ha posicionat sobre la llei catalana que regula el preu dels lloguers i que, de moment, només ha admès a tràmit el recurs del PP. De fet, el PSC va votar en contra de la norma catalana argumentant que el PSOE ja en portaria una de similar al Congrés.

Unides Podem ha replicat a Ábalos que no pot haver-hi "excuses" i que el que s'ha acordat s'ha de "complir". En un tuit, han enllaçat amb l'acord de coalició entre el PSOE i Unides Podem del desembre del 2019, que estipula que "s'impulsaran les mesures normatives necessàries per posar un sostre a les pujades abusives de preus del lloguer en determinades zones del mercat tensionat". Però ara per ara els dos socis de govern divergeixen en la solució.

Podem aposta perquè, a partir dels índexs de preus del ministeri, comunitats i ajuntaments puguin declarar zones de mercat tensionat. Si un immoble està per sota d'aquests índexs no hauria de poder pujar de preu. I si està per sobre hauria de baixar per sota del límit de l'índex. Des del ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana –encarregat de les polítiques d'habitatge– aposten perquè el preu es reguli a través d'incentius fiscals als propietaris en la seva declaració de la renda si lloguen l'habitatge per sota de l'índex.

"Ens sembla un enfocament més positiu incentivar que no pas penalitzar", ha defensat Ábalos. Però si bé el PSOE sosté que "comparteixen objectius" amb Podem però tenen diferències en les "eines", l'abast de les mesures també és diferent. No és el mateix perseguir qui aplica un breu abusiu en el lloguer, per sobre dels índexs recomanats, que donar incentius a qui té els pisos tancats per no treure'ls barats al mercat.

L'amenaça recurrent del TC

Sigui com sigui, el xoc per la llei d'habitatge és un més en la llarga llista de problemes que afronten els socis de govern de Sánchez. S'hi suma l'esborrany de la llei trans elaborat pel ministeri d'Igualtat (en mans de Podem) i fortament criticat per part del PSOE. La Moncloa també ha recorregut a l'argument de la inseguretat jurídica per oposar-se a la norma. La Moncloa argumenta que Vox ja ha promès recórrer-la i que s'ha d'evitar a tota costa que el Tribunal Constitucional la tombi. Des del partit lila, en canvi, asseguren que per als socialistes "inseguretat jurídica" és sinònim de "bloqueig".

Ábalos, de fet, ha assenyalat aquest dilluns que no té pressa per presentar ja la llei al consell de ministres tot i l'acord de fer-ho al febrer. "Tampoc cal córrer per fer una mala llei", ha apuntat, i ha defensat que la llei ha de "tenir en compte que l'habitatge és un dret però també un bé de mercat que genera activitat econòmica, que busca també seguretat jurídica respecte a les inversions". "Tot això no ho podem obviar", ha afirmat.

En aquest sentit, ha subratllat que el PSOE defensa una política d'habitatge que "comprometi els poders públics i no transfereixi aquesta responsabilitat als particulars, siguin aquests més o menys solvents". "No creiem que els particulars hagin de resoldre la política pública d'habitatges, a qui correspon fer-ho és al conjunt d'administracions", ha conclòs.

stats