Política 29/09/2018

L’independentisme crida a omplir Sant Jaume per evitar el tribut a la policia

Jusapol accedeix a modificar el recorregut de la marxa

Xavi Tedó
3 min
El diputat de la CUP, Carles Riera, i la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, a la roda de premsa ahir a la plaça Sant Jaume de Barcelona.

BarcelonaLa crida de l’independentisme a ocupar la plaça Sant Jaume per evitar que avui el sindicat policial Jusapol pugui fer l’homenatge als agents de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil que van participar en l’operació contra el referèndum va tenir efecte i ahir mateix un centenar llarg de persones s’hi van concentrar, tot i que en principi la convocatòria era a les set del matí d’avui. L’ANC, la CUP i els CDR van demanar al matí que la gent ocupés la plaça ahir mateix per impedir que els Mossos els barressin el pas avui.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, el departament d’Interior va anunciar dijous que havia modificat els itineraris de les dues manifestacions perquè no coincidissin i havia proposat altres trajectes. A més, els Mossos van desallotjar un dia abans l’acampada independentista que s’havia reprès després de la festa major amb l’argument de l’alerta antiterrorista que viu la capital catalana des dels atemptats jihadistes del 17 d’agost. Amb l’objectiu d’estalviar-se problemes amb les tendes, els membres de l’Acampada per la Llibertat van demanar ahir que la gent no en portés i molts dels concentrats van portar cadires plegables per passar-hi la nit. Una nit amenitzada amb música i taules rodones en què van participar, entre d’altres, el president del grup parlamentari de la CUP, Carles Riera. D’aquesta manera, l’independentisme més combatiu es negava a acceptar la prohibició de concentrar-se a la plaça Sant Jaume. El sindicat Jusapol, en canvi, va anunciar ahir en un comunicat que acceptava -a desgrat- modificar l’inici de la seva marxa i va citar els seus simpatitzants a les dotze del migdia davant de la Prefectura de la Policia Nacional a la Via Laietana, a uns cent metres de la plaça Sant Jaume.

Preservar la dignitat de l’espai

En una roda de premsa conjunta de les entitats independentistes, la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, va justificar la decisió de plantar-se per preservar la dignitat de la plaça Sant Jaume, on hi ha l’Ajuntament i la Generalitat: “Fins a quin nivell d’indignitat estem disposats a suportar?”, es va preguntar la màxima representant de l’entitat per carregar contra l’homenatge als autors de la repressió policial l’1-O. Més contundent va ser Adriana Roca, la portaveu d’Arran, que ha convocat avui un Holi Festival -festa dels colors- a la plaça: “No podem permetre que el feixisme es passegi lliurement pels nostres carrers”, va deixar clar la portaveu abans d’afegir que “el feixisme avança si no se’l combat”. En representació dels Comitès de Defensa de la República (CDR), Mònica Martí va advertir que plantaran cara a la mobilització policial: “Si volen homenatjar algun policia haurà de ser per damunt nostre”, va avisar Martí, que va admetre que el canvi d’emplaçament de l’inici de la marxa de Jusapol és una primera victòria.

Des de la CUP, Riera, que també va participar en la roda de premsa, no es va mossegar la llengua a l’hora de criticar el Govern: “Necessitem molts 1-O i 3-O per exercir de manera efectiva el dret a l’autodeterminació. Avui els partits independentistes i les institucions catalanes són un embut, un fre a les aspiracions del moviment republicà per fer efectiu el referèndum de l’1-O”, va assenyalar el diputat de la CUP, que defensa una mobilització permanent al carrer per materialitzar la República.

Retrets de Ponsatí a Torra

Les crítiques de la CUP al Govern van coincidir amb el retret que l’exconsellera d’Ensenyament Clara Ponsatí va fer des d’Escòcia al president de la Generalitat, Quim Torra, per haver enviat els Mossos d’Esquadra a retirar l’acampada independentista de la plaça Sant Jaume. En una entrevista al diari Jornada, Ponsatí, exiliada des del març a Saint Andrews, qüestiona el desallotjament de dimecres de manera contundent: “¿Enviar els Mossos d’Esquadra a retirar les tendes de campanya? ¿Calia?”

Ponsatí en responsabilitza directament Torra i considera que “no s’hi val” a anar cada matí a saludar la gent acampada i després enviar-hi la policia “per fer-los fora al·ludint qüestions de seguretat”. A l’entrevista, que es publicarà en paper aquest cap de setmana, Ponsatí considera que Torra hauria d’haver anat personalment a explicar als acampats que havien de marxar. “I si no ho vols fer, doncs aguantes els policies i impedeixes que retirin les tendes”, sentencia.

stats