Política19/09/2013

Urkullu creu que és el moment d'"avançar cap a un nou estatus polític per a Euskadi"

El lehendakari defensa que a Euskadi li correspon fer una "nova proposta" de relació amb l'Estat una vegada que "ha desaparegut el xantatge terrorista", i que l'"estat autonòmic s'ha debilitat"

Efe

Vitòria P { margin-bottom: 0.21cm; } El lehendakari, Iñigo Urkullu, ha assegurat aquest dijous que és el "moment" i el Parlament Basc "el lloc" per "avançar cap a un nou estatus polític per a Euskadi" a través d'un acord entre partits que es pot assolir durant aquesta legislatura "des de les possibilitats legals i legítimes".

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El lehendakari s'ha referit d'aquesta manera, en la seva primera intervenció en el ple de Política General de la Cambra autonòmica, a l'obertura d'"un nou temps" en què a Euskadi li correspon fer una "nova proposta" de relació amb l'Estat, una vegada que "ha desaparegut el xantatge terrorista" i que l'"estat autonòmic s'ha debilitat".

Cargando
No hay anuncios

"Tenim l'oportunitat d'actualitzar el nostre autogovern sobre una base acordada", ha assenyalat el lehendakari, que ha advocat perquè aquest camí es dugui a terme des dels principis de "pluralitat , de rigor jurídic i de desenvolupament de les possibilitats legals i legítimes".

"La insatisfacció amb el nostre nivell d'autogovern té a veure menys amb la literalitat dels textos i més amb un desenvolupament que no ha estat a l'altura de les expectatives de bilateralitat i imparcialitat", ha manifestat Urkullu, que en cap moment s'ha referit al procés obert a Catalunya.

Cargando
No hay anuncios

Ha insistit en la importància de l'acord entre diferents, "des del respecte i la reciprocitat", per consensuar una proposta de nou marc jurídic i polític en una ponència parlamentària que treballi per plantejar" un procés d'actualització de la relació interna i de la relació externa".

"Aquest és el moment i el lloc de plantejar, negociar i acordar un nou estatus polític i jurídic per a Euskadi”, ha proclamat.

Cargando
No hay anuncios

Urkullu també ha mostrat el seu suport "actiu" a la ponència de pau del Parlament basc, en què no prenen part des del principi ni el PP ni UPyD i de la qual s'ha despenjat el PSE-EE davant la no-acceptació d'EH Bildu d'un "sòl ètic" compartit.

És en aquesta ponència, on, per Urkullu, s'ha de desenvolupar el pla de pau elaborat pel govern basc, document que està obert a aportacions, però que en cap cas pot ser interpretat "per legitimar el terrorisme d'ETA ni per excloure ningú de la integració social i política", ha advertit.

Cargando
No hay anuncios

El lehendakari també ha lamentat l'"escassa receptivitat" que l'executiu autonòmic ha trobat al govern central per avançar conjuntament en la pau i la normalització. Tot i això, ha instat l'executiu de Mariano Rajoy a "actuar en aquesta matèria des de la cooperació i el consens amb les institucions basques”.

En aquest sentit, ha reconegut que en l'àmbit de la convivència cal que tots dos governs "teixeixin una relació de més complicitat" perquè "les apel·lacions a il·legalitzacions de formacions i l'immobilisme en matèria penitenciària no són fàcils d'entendre" .

Cargando
No hay anuncios

Urkullu ha considerat que les relacions amb l'Estat en tots els àmbits estan presidides per una "atonia" que s'ha mostrat disposat a superar, ja que estan pendents de tancar diverses qüestions que requereixen acords bilaterals.

Ha posat èmfasi en les matèries econòmiques, a assenyalar que la relaxació de l'objectiu de dèficit marca un camí per a la "necessària" concertació de nous tributs i per acordar el nou contingent, aspectes a tractar en la Comissió Mixta del Concert.

Cargando
No hay anuncios

"Cal recuperar el respecte institucional", ha defensat el lehendakari, que ha advertit que iniciatives "unilaterals " com la Lomce, la llei de costes o la "imposició" de copagament farmacèutic condueixen a un "tensionament permanent de les normes de bilateralitat".

L'apel·lació a l'acord ha estat permanent durant tota l'al·locució del lehendakari, que l'ha considerat imprescindible per "assentar el futur" d'Euskadi en tots els àmbits.

Cargando
No hay anuncios

"Hem avançat a l'hora de crear un temps d'acords. Necessitem més punts de trobada, més concertació política i institucional, més entesa. Tenim l'oportunitat d'obrir un temps d'acords de país. El país ho necessita i ho reclama”, ha conclòs.

P { margin-bottom: 0.21cm; }