Política 17/01/2011

El govern espanyol no vol "recentralitzar" sinó "harmonitzar" l'Estat

Jáuregui diu que els nacionalistes catalans "s'inventen una polèmica que per la nostra banda no volem plantejar"

Miquel Codolar
2 min

MadridEl ministre de la Presidència, Ramon Jáuregui, ha exposat que el govern espanyol "no suscitarà cap plantejament recentralitzador o renacionalitzador d'Espanya". En tot cas, ha reiterat que té la intenció d'"eliminar duplicitats" utilitzant un "mecanisme de concertació, harmonització amb cooperació". Ha afegit que l'executiu espanyol serà molt sever amb el compromís de consolidació fiscal de les autonomies, un dels compromisos "absolutament inqüestionables". Ha explicat que "en la resta de matèries som partidaris de la concertació".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ha dit que els nacionalistes catalans "s'inventen una polèmica que per la nostra banda no volem plantejar". Per altra banda, ha criticat el PP dient que "s'equivoquen els que pretenen reformar el model" de les autonomies perquè "l'Estat és plural o no és" i "mai com ara s'ha construït una Espanya incloent, amb un potencial com el d'ara" tot i que "Espanya sempre ha estat fracturada per la tensió territorial". Ha defensat que "el model del 1978 és l'únic possible per a l'Espanya del segle XXI", que ha permès que "territoris marginats històricament pel centralisme hagin pres la paraula".

Ha afegit que el govern espanyol te la intenció de concertar polítiques amb les autonomies a través de "mecanismes federals de coordinació i confederació". Ha posat com exemple de la necessitat d'arribar a acords entre totes les autonomies a les distàncies entre els seients dels autobusos, les llicències per antenes o les llicències de pesca o caça. Considera que les divergències fan "necessàries" polítiques comunes sense canviar el model. Davant d'això, ha criticat la posició de l'expresident popular José Maria Aznar, que per Jáuregui defensa unes tesis "dramàtiques".

Ha explicat que el secretari d'Estat de Política Territorial i secretari de Política Autonòmica del PSOE, Gaspar Zarrías, coordina el programa electoral en matèria autonòmica, que el PSOE debatrà properament per abordar "retocs al sistema autonòmic". p { margin-bottom: 0.21cm; }

stats