En directe
Cas Borràs
10/02/2023

La Fiscalia nega haver "formalitzat" un pacte amb els altres acusats per incriminar Borràs

S'acaba la primera sessió del judici a Laura Borràs

S'ha acabat la primera sessió del judici a Laura Borràs. El tribunal ha fixat una segona jornada de qüestions prèvies per al dimarts 14 de febrer a les 12 h, i després hi haurà una pausa del judici durant una setmana. La vista es reprendrà el dia 20 amb la declaració dels acusats i dels testimonis.

El TSJC cita de nou les defenses el 14 de febrer a les 12 h per seguir amb les qüestions prèvies

La sala del TSJC que jutja el cas de la Institució de les Lletres Catalanes ha decidit ampliar la jornada de qüestions prèvies un dia més. Després que la defensa de Laura Borràs hagi demanat més temps per analitzar els canvis que ha introduït la Fiscalia en l'escrit d'acusació i la petició de noves proves, el tribunal ha decidit fixar una altra jornada per a aquesta qüestió. Serà el dimarts 14 de febrer, a les 12 h.

Aragonès reclama que el judici a Borràs vagi el "més ràpid possible" per acabar amb la "interinitat"

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, continua intentant mirar-se amb distància el judici que afecta la líder de Junts, Laura Borràs, i que ha començat aquest divendres. L'estratègia que segueix és parlar-ne el mínim possible i evitar polèmiques. Avui, a preguntes dels periodistes, ha dit que confia que el procés judicial avanci el "més ràpid possible" per posar fi a la situació d'"interinitat".

Es refereix al fet que el lloc de presidenta del Parlament segueix vacant perquè Junts no vol posar-li cap substitut a Borràs i, interinament, les seves funcions les està assumint la vicepresidenta primera de la cambra, Alba Vergés. Així, Aragonès s'ha limitat a demanar que es respecti "la separació de poders" i "els drets de tothom", com per exemple el de la "presumpció d'innocència". "Respectem els procediments que s'estan duent a terme", ha conclòs.

Guerra oberta entre les defenses: tot el que ha donat de si (fins ara) la primera jornada del judici

L'arrencada del judici a la presidenta suspesa del Parlament, Laura Borràs, no ha estat marcada ni pels centenars de concentrats a les portes del TSJC ni tampoc per les modificacions de la Fiscalia en el seu escrit d'acusació, sinó pel xoc entre els advocats de la líder de Junts i els de la resta dels acusats en el procés.  "S'han convertit en parts acusadores", ha exclamat la lletrada Isabel Elbal, representant de Borràs. Llegiu aquí la crònica del que portem de sessió, per Núria Orriols i Xavi Tedó.

Boye acusa la Fiscalia de fer diligències paral·leles contra Borràs

L'advocat de Laura Borràs, Gonzalo Boye, ha acusat a la Fiscalia d'investigar la líder de Junts, Laura Borràs, de forma paral·lela i sense que n'hagi tingut accés abans del judici oral. "És molt greu. On som? Quina por! La pregunta és quines altres diligències indeterminades hi ha contra la meva defensada Laura Borràs?", ha preguntat a la sala del TSJC, oposant-se així a la voluntat del ministeri públic d'aportar com a proves documentals qüestions d'aquesta causa a la que Boye assegura que fins ara no tenia accés.

Les defenses dels empresaris Isaías Herrero i Andreu Pujol plantegen les seves qüestions prèvies davant la sala

Després de la intervenció de la defensa de Laura Borràs i una pausa d'uns quinze minuts, ha estat el torn de les defenses dels empresaris Isaías Herrero i Andreu Pujol. A diferència d'Isabel Elbal, que ha carregat contra la resta d'advocats per explorar un pacte amb la Fiscalia, els advocats Marina Roig (d'Herrero) i Àlex Solà (de Pujol) han evitat referir-s'hi. Tampoc han aprofundit en l'intercanvi de retrets amb la defensa de Laura Borràs. Han plantejat qüestions processals, com per exemple que hi ha hagut dilacions indegudes, o altres vulneracions de drets fonamentals per intentar aturar el judici.

Un centenar de persones continuen a les portes del TSJC en suport a Borràs

Gairebé dues hores després que Borràs entrés al TSJC per declarar en el primer dia del judici, l'afluència dels manifestants a les portes del Palau de Justícia s'ha reduït a un centenar de persones que continuen esperant a rebre notícies.

La defensa de Borràs demana la suspensió del judici per vulneració del dret de defensa i carrega contra la defensa d'Isaías Herrero

L'advocada de Laura Borràs, Isabel Elbal, ha demanat la suspensió del judici per vulneració del dret a defensa. Elbal ha esclatat contra l'advocada d'Isaías Herrero, Marina Roig, ja que fins ara havien mantingut –ha dit– la mateixa línia de defensa i fa "72 hores" té constància que ha "negociat" amb la Fiscalia.

"Ens hem reunit presencialment durant tres anys. Ens hem comunicat per correu, hem intercanviat informació i hem parlat per telèfon [...] Fins i tot hem finançat i pagat una prova pericial", ha explicat Elbal, per argumentar la manca de defensa que a parer seu té ara Borràs si Herrero ha pactat amb el ministeri públic. De fet, la lletrada fins i tot ha amenaçat de portar Marina Roig al Col·legi d'Advocats de Barcelona per una falta deontològica.

La defensa de Borràs denuncia la vulneració "del jutge predeterminat per llei"

L'advocada de Laura Borràs, Isabel Elbal, ha demanat la nul·litat del judici al·legant una vulneració del jutge predeterminat per llei, el dret a tenir un procés equitatiu i una manca de respecte a la presumpció d'innocència. Ha dit que, després de ser suspesa pel Parlament el 28 de juliol, és dubtós que la líder de Junts mantingui l'aforament i que la pugui jutjar el TSJC. A parer seu, si ara Borràs no té drets ni deures –no vota i no cobra–, tampoc manté l'aforament. En aquest sentit, creu que l'hauria de jutjar un jutjat d'instrucció.

Alhora, considera que el president del tribunal, Jesús María Barrientos, no pot ser tampoc un jutge "imparcial" perquè ha fet "manifestacions en contra del Procés" i ha protagonitzat "xocs" amb Laura Borràs. Ha fet referència a l'episodi de la detenció de l'exvicepresident del Parlament Josep Costa, quan Barrientos no va deixar entrar la líder de Junts al TSJC. "És un xoc profund", ha asseverat Elbal, a més d'argumentar també que s'ha vulnerat la seva presumpció d'innocència. ¿Quan? Elbal ha fet referència a declaracions de la portaveu d'Esquerra, Marta Vilalta, assegurant que els republicans no farien costat a les "pràctiques" de Borràs.

Marina Roig, advocada d'Herrero, topa amb els advocats de Borràs: "Qüestionen el dret de defensa"

Després de la petició de la defensa de Laura Borràs d'intervenir l'última en les qüestions prèvies arran del suposat pacte de la resta d'acusats amb la Fiscalia, l'advocada d'Isaías Herrero, Marina Roig, s'hi ha oposat de forma ferma.

Ha lamentat la intervenció d'Isabel Elbal, que ha definit el seu defensat com una part "acusadora" contra Laura Borràs: "Està qüestionant el seu dret de defensa. Segueix sent acusat". A parer de Roig, parlar de "coacusadors" és "no entendre ni el contingut ni el significat del dret de defensa".

Pel que fa al ministeri fiscal, ha negat que a hores d'ara hi hagi un acord amb Herrero i l'altre acusat, Andreu Pujol. "No hi ha pacte formalitzat", ha dit, motiu pel qual la sala del TSJC, presidida per Jesús María Barrientos, ha rebutjat la petició de la defensa de Laura Borràs. Ha precisat, això sí, que si més endavant es constata un acord, es plantejaran un canvi d'ordre en les declaracions.

La defensa de Borràs demana intervenir en últim lloc perquè els altres advocats s'han convertit en "acusadors"

La defensa de Laura Borràs ha demanat intervenir en darrer lloc en les qüestions prèvies al·legant indefensió. Quan el tribunal li ha donat la paraula –després de la intervenció de la Fiscalia–, ha demanat a la sala que els permetin parlar en últim lloc per evitar una "inseguretat jurídica".

¿Per quin motiu? L'advocada Isabel Elbal –del bufet de Gonzalo Boye– ha reclamat que s'alteri l'ordre del dia i parlin primer els advocats dels empresaris Andreu Pujol i Isaías Herrero, amb qui ha dit que s'hauria arribat a un acord amb la Fiscalia. "S'han convertit en acusadors", ha assegurat Elbal.

"Good morning Vietnam!", la banda sonora de Boye per al judici

L'advocat que pilota la defensa de Laura Borràs en el judici, Gonzalo Boye, ha arrencat el matí amb un tuit amb el vídeo d'una de les cançons de la banda sonora de 'Good Morning Vietnam', la mítica pel·lícula protagonitzada per Robin Williams.

La Fiscalia modifica parts del seu escrit contra els dos empresaris, però no canvia els delictes

La Fiscalia comença esmenant el seu escrit d'acusació en la primera sessió del judici: en les qüestions prèvies ha modificat diversos paràgrafs que afecten els empresaris Andreu Pujol i Isaías Herrero, amb qui el ministeri públic hauria explorat un pacte. Tanmateix, ara per ara no ha canviat els delictes pels quals els acusa –pot modificar al final les seves conclusions–, que són els mateixos que atribueix a Laura Borràs.

Les fiscals Assumpta Pujol i Teresa Duerto també han proposat una altra prova: diversos agents dels Mossos d'Esquadra citats com a testimonis demanen que també siguin citats com a pèrits per la seva condició d'informàtics, ja que són els que van extreure els correus entre Laura Borràs i Herrero, una de les principals proves incriminatòries contra la presidenta del Parlament suspesa.

Alhora aporten una nova prova que consisteix en les instruccions per tramitar els contractes menors al departament de Cultura de la Generalitat, així com les recomanacions de contractació.

Arrenca el judici sobre la Institució de les Lletres Catalanes

Arrenca el judici a la presidenta del Parlament suspesa i líder de Junts, Laura Borràs, al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per la seva gestió al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes.

La primera sessió del judici servirà per exposar les qüestions prèvies. La defensa de Borràs, pilotada per l'advocat Gonzalo Boye, denunciarà vulneració de drets fonamentals al llarg de la instrucció per intentar tombar el judici.

Posteriorment, el procés s'aturarà una setmana i es reprendrà el dia 20 de febrer amb la declaració dels acusats i testimonis. A banda de Borràs, la Fiscalia també acusa com a col·laboradors pels mateixos delictes l'empresari Isaías Herrero i Andreu Pujol.

Borràs arriba a les portes del tribunal entre crits de "Laura Borràs, la nostra presidenta"

This browser does not support the video element.

La líder de Junts ja és al TSJC, on en breu arrencarà la primera jornada del judici pel cas ILC. Hi ha arribat acompanyada pel seu marit i la seva filla i aclamada per unes cinc-centes persones que li expressaven el seu suport amb crits de "Laura Borràs, la nostra presidenta", "Innocent" o "No estàs sola". Abans d'entrar al Palau de Justícia, s'ha girat un cop més per saludar i aplaudir els manifestants.

"No és justícia, és venjança!": Borràs avança cap al TSJC entre crits de suport

This browser does not support the video element.

"No és justícia, és venjança!". Els crits dels manifestants en suport a Laura Borràs han acompanyat la presidenta del Parlament suspesa des de l'Arc de Triomf fins a les portes del TSJC.

La també líder de Junts ha avançat lentament saludant els presents envoltada del seu entorn més proper, amb diputats com Francesc de Dalmases, Aurora Madaula o Jaume Alonso-Cuevillas, així com també l'expresident de la Generalitat Quim Torra.

La delegació del partit l'encapçala el secretari general, Jordi Turull, i el grup parlamentari el representen el seu president, Albert Batet, la portaveu, Mònica Sales, a banda d'altres diputats. També hi eren representants de l'ANC , com el seu vicepresident, Jordi Pesarrodona, i del Consell per la República.

No hi eren, per contra, ni l'alcaldable de Junts a Barcelona, Xavier Trias, ni l'exconseller d'Economia Jaume Giró. Tampoc l'expresident Artur Mas ni representants d'ERC, Òmnium o l'AMI.

Borràs serà acompanyada fins al TSJC des de l'Arc de Triomf

Mentre la concentració comença a créixer a les portes del TSJC, un centenar de persones esperen la presidenta del Parlament suspesa a l'Arc de Triomf, al mateix passeig de Lluís Companys, per acompanyar-la fins a les portes del Palau de Justícia. "Tots i totes amb la presidenta Laura Borràs. Absolució", es pot llegir en una pancarta.

Unes 200 persones es concentren ja al TSJC en suport a Borràs

Pocs minuts abans de l'hora de convocatòria (9.30 h), unes 200 persones es concentren ja a les portes del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya del TSJC en suport a Laura Borràs. Els assistents porten banderes estelades i algunes bufandes i altres peces roba de color groc, en solidaritat amb els represaliats del Procés.

Qui farà costat a Borràs? Els presents (i els absents) a les portes del TSJC

A partir de les 9.30 hores, quan Borràs arribi al Palau de Justícia de Barcelona, l'estarà esperant part de l'independentisme, que defensa que la causa contra ella no és més que una nova demostració de la repressió de l'Estat contra el moviment.

La major part de la direcció i el grup parlamentari de Junts, l'ANC i el Consell per la República hi seran representats, mentre que el Govern, ERC, la CUP, Òmnium o l'AMI s'absentaran de la concentració perquè consideren que el cas té més a veure amb presumpta corrupció que amb la persecució de l'independentisme.

De Junts, però, tampoc hi serà tothom. No hi assistiran ni l'alcaldable del partit a Barcelona, Xavier Trias, ni tampoc l'exconseller d'Economia Jaume Giró. A banda, tampoc participarà de l'acte l'expresident de la Generalitat Artur Mas, tot i que va firmar un manifest en suport a Borràs juntament amb Carles Puigdemont i Quim Torra.

Un pacte amb la Fiscalia per inculpar Borràs?

L'inici del judici està marcat per les informacions que aquests últims dies apuntaven a un possible pacte per inculpar Borràs entre la Fiscalia i l'amic de la líder de Junts a qui ella hauria beneficiat amb el fraccionament de contractes, Isaías Herrero. A canvi, el ministeri públic acceptaria rebaixar-li la petició de pena, que per a tots dos s'eleva a 6 anys de presó i 21 d'inhabilitació.

Borràs, de fet, ja ha demanat ser l'última a declarar al judici perquè es considera l'única acusada, donant per fet que l'empresari Andreu Pujol, a qui el fiscal demana 3 anys de presó i 10 d'inhabilitació com a "col·laborador necessari" de la trama d'adjudicacions a dit també ha negociat un acord amb el ministeri públic.