La Fiscalia i el col·laborador de Borràs exploren un pacte a canvi d'inculpar la líder de Junts

La Fiscalia demana per a Isaías Herrero la mateixa pena que per a la presidenta suspesa del Parlament, sis anys de presó

3 min
Laura Borrà i Jordi turull en roda de premsa, aquesta tarda, a la seu de Junts, a Barcelona

BarcelonaEls acostaments entre defenses i acusacions abans d'un judici són habituals, però el moviment que ha fet un dels acusats en el cas de presumpta corrupció que afecta la líder de Junts, Laura Borràs, pot capgirar el judici que comença aquest divendres. La presidenta suspesa del Parlament i un empresari col·laborador seu, Isaías Herrero, s'enfronten a una petició de sis anys de presó i 21 d'inhabilitació per part de la Fiscalia, que acusa Borràs de fraccionar diversos contractes quan estava al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes per poder-los adjudicar a dit a Herrero. Segons ha avançat La Vanguardia i han confirmat fonts judicials a l'ARA, ara aquest empresari hauria sondejat la Fiscalia per acostar posicions i mirar de buscar un pacte de conformitat que li permetés rebaixar la condemna a canvi de confessar els fets.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Si aquesta confessió s'acaba produint pot comprometre la defensa de Borràs al judici perquè suposaria inculpar l'expresidenta del Parlament. Malgrat tot, les fonts consultades asseguren que no hi ha res tancat. El judici començarà divendres amb el plantejament de les qüestions prèvies. En aquest tràmit acusacions i defenses plantegen els seus escrits de conclusions provisionals amb la petició inicial de pena. Però això no vol dir que l'acord de conformitat s'hagués de tancar en aquest moment. Les parts podrien esperar a la declaració dels acusats –prevista per al dia 20 de febrer– per garantir la confessió d'Herrero i veure en quins termes es produeix. En funció d'aquesta hipotètica inculpació, les fiscals del cas, Teresa Duerto i Assumpta Pujol, modificarien les seves conclusions definitives al final del judici, l'1 de març. El judici s'allargarà gairebé un mes, però està previst que es desenvolupi en set sessions, la meitat de les quals per testimonis.

Borràs sempre ha negat els fets i ha parlat de persecució política per part de la justícia. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va arribar a processar-la pels delictes de prevaricació, falsedat documental amb l'agreujant del seu caràcter públic, malversació i frau, però finalment la Fiscalia la va eximir dels dos últims delictes. Malgrat tot, acusa la líder de Junts i el seu amic de posar-se d'acord perquè aquest empresari s'encarregués de diversos projectes informàtics per la Institució de les Lletres Catalanes, quan Borràs estava al capdavant. La Fiscalia assegura que va "abusar" del seu càrrec i va "vulnerar els principis de transparència i concurrència pública" per assegurar la contractació d'Herrero fraccionant els 18 contractes per poder-los adjudicar a dit a l'empresari, que va acabar cobrant 277.438,17 euros de la institució. En el cas també està acusat un informàtic que s'enfronta a una pena de tres anys de presó i deu d'inhabilitació. En canvi, la Fiscalia va exculpar un altre funcionari de la institució que va aportar àudios de WhatsApp en què Borràs li demanava que pagués una factura pendent a l'empresari o que l'avisés si els Mossos es presentaven a la institució.

Concentració de suport, sense el Govern

El primer dia del judici hi ha prevista una concentració de suport a Borràs. El Govern, igual que ERC, tampoc té previst enviar-hi cap representant, segons ha confirmat la seva portaveu, Patrícia Plaja, que ha subratllat que l'executiu "considera que no hi ha de ser i no hi serà", després de reclamar "un judici just i amb totes les garanties". La CUP també ha anunciat que no acompanyarà Borràs. La diputada dels anticapitalistes Eulàlia Reguant defensava, en una entrevista a Ràdio 4 i La 2, que "barrejar les coses i posar-ho tot al mateix sac és un mal servei a la repressió política". ERC ja va confirmar dilluns que tampoc hi aniria i va argumentar que "no és un cas de repressió" sinó de "mala praxi". Borràs deia aquest dimarts que veu "coherent" que ERC no l'acompanyi: "Ja han fet de jutge i ja m'han apartat del Parlament amb una decisió partidista i arbitrària. Ja hi ha hagut vulneració de presumpció d'innocència per part d'ERC", ha dit en una entrevista a TV3. Borràs ha titllat de "trist i decebedor" que persones que també han patit "persecució política" no se solidaritzin amb altres que la pateixen, i assegura que ella ha estat i estarà al costat de "tots els represaliats". L’ANC i Òmnium encara no han acordat si l’acompanyaran a l’espera del que decideixin les seves direccions.

stats