Política 24/05/2022

Intervenció de la Generalitat va advertir a Borràs que estava abusant dels contractes a dit a la ILC

Un imputat assenyala la presidenta del Parlament com l'única responsable de les adjudicacions sota sospita a un amic

3 min
La presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs, en una imatge recent

BarcelonaGir de guió en la causa contra la presidenta del Parlament, Laura Borràs, per les presumptes adjudicacions a dit a un amic mentre era directora de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). Segons fonts judicials, un dels investigats ha aportat un informe de la Intervenció de la Generalitat en el qual s'advertia a Borràs que la ILC estava abusant de la figura dels contractes menors, que són els que s'adjudiquen a dit. Borràs va presentar al·legacions assegurant que aquest tipus de contractes eren legals i va donar instruccions als seus subordinats perquè continuessin utilitzant-los.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ja va deixar Borràs a un pas del judici per la seva gestió al capdavant de la Institució, però després va reobrir la causa –que originalment portava el Tribunal Suprem– per donar a la futura presidenta de Junts més garanties de defensa. Aquest és el tràmit que ha aprofitat un dels investigats, subordinat de Borràs, per demanar declarar. Segons fonts judicials, el funcionari –que exercia les funcions de responsable de gestió administrativa de la ILC perquè la cap estava de baixa– s'ha exculpat i ha assenyalat l'ara presidenta del Parlament com l'única responsable de la contractació a l'organisme. Ha dit que ella era qui decidia a qui es contractava i com i que ell es va limitar a seguir les seves instruccions.

L'informe de la Intervenció de la Generalitat, que data de principis del 2014, recomanava a la Institució aparcar els contractes menors i optar pel procediment negociat, un tipus de contractes que passen per un organisme col·legiat, que obliguen a valorar més ofertes i a donar publicitat al procediment, entre altres garanties. Malgrat tot, segons fonts judicials properes al cas, Borràs va presentar al·legacions a l'informe, i va defensar que la ILC continués fent servir la fórmula dels contractes menors per a les adjudicacions de menys de 18.000 euros perquè eren legals. Poc després que tingués coneixement d'aquest informe, Borràs es va reunir amb un dels membres de l'Oficina de Supervisió i Avaluació de la Contractació Pública, que li va explicar el contingut de la instrucció 1/14, que apostava per unificar el sistema de contractació de tots els organismes de la Generalitat. Aquest tècnic, que aquest dimarts ha declarat com a testimoni, ha puntualitzat però que en aquesta trobada no es va abordar el sistema de contractes menors que feia servir la ILC.

Audios de WhatsApp

L'interrogatori al funcionari de la ILC que ha declarat aquest dimarts com a investigat també s'ha centrat en dos àudios de WhatsApp que Borràs li hauria enviat el 2018, quan ja havia marxat de l'organisme. En el primer dels àudios, Borràs comentava al treballador que s'havia assabentat que els Mossos d'Esquadra havien demanat informació a la Institució sobre diversos contractes adjudicats al seu amic i li demanava que l'avisés si els agents tornaven a la ILC. En el segon -enviat quan ja era consellera de Cultura- s'interessava per les factures pendents que encara tenia per cobrar el seu amic.

La Fiscalia acusa Borràs d'aprofitar-se del seu càrrec a la ILC per adjudicar una sèrie de contractes menors a dit a un amic seu, a qui feia anys que coneixia i amb qui havien treballat junts. De fet, el jutge del cas va mantenir aquesta tesi en el seu escrit quan va processar l'ara presidenta del Parlament. Va concloure que hi havia indicis que Borràs havia "abusat" del seu càrrec per afavorir el seu amic. La líder de Junts sempre ha negat les irregularitats i ha acusat la Fiscalia de construir una causa política en contra seva.

stats