Tribunals

Borràs va demanar a la ILC que pagués una factura pendent a Isaías Herrero: "Si convé, ja l'hi pagaré jo"

El TSJC ordena bolcar les converses entre la presidenta del Parlament i un funcionari de la institució, i demana més informes als interventors de la Generalitat

ARA
2 min
La presidenta del Parlament, Laura Borràs, en una imatge d'arxiu

BarcelonaEl juny del 2018, quan ja era consellera de Cultura, Laura Borràs va enviar un àudio de WhatsApp a un funcionari de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), l’organisme que havia dirigit fins uns mesos abans, demanant-li que pagués a Isaías Herrero, amic seu, una feina que havia fet per a la ILC. “Em diu que no se li va pagar la factura del desembre”, li va dir al funcionari en un missatge de veu avançat per El Nacional i el contingut del qual ha pogut verificar l’ARA. En el mateix àudio, l’ara presidenta del Parlament es va oferir a pagar la feina: "Jo ja li he dit [a Herrero] que si convé ja l'hi pagaré jo".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest funcionari, igual que Borràs, està investigat en la causa que té oberta el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per la presumpta contractació a dit de diversos projectes a Herrero mentre ella era al capdavant de l’organisme. La setmana passada, el treballador va declarar davant del jutge i va exposar el contingut d’aquest missatge i d’un altre d'anterior, del febrer del 2018, en el qual la futura presidenta de Junts li explicava que s’havia assabentat que un agent dels Mossos d’Esquadra s’havia presentat a l’entitat demanant pels contractes amb aquest amic de Borràs. “Si torna a venir, avisa’m de seguida”, li va demanar.

El magistrat ha ordenat que la setmana que ve es bolqui el contingut sencer de les converses entre el funcionari i Borràs, tal com ha demanat l’advocat de l’ara presidenta del Parlament, Gonzalo Boye. Segons fonts judicials consultades per l’ARA, el jutge també ha demanat que els interventors de la Generalitat li remetin tots els informes que van fer sobre Borràs mentre era directora de la ILC. Segons consta a la causa, en almenys una ocasió la intervenció de la Generalitat va advertir-la que estava abusant dels contractes menors, que s’adjudiquen a dit, a la ILC. Borràs va presentar al·legacions assegurant que aquest tipus de contractes eren legals i va donar instruccions als seus subordinats perquè continuessin utilitzant-los, segons va assegurar el funcionari investigat, que va assenyalar Borràs com l’única responsable de la contractació sota sospita.

La Fiscalia acusa Borràs d’haver-se aprofitat del seu càrrec a la ILC per afavorir el seu amic. Ella sempre ho ha negat i ha qüestionat el ministeri públic de crear una causa política en contra seva. La instrucció és a la recta final i un cop es faci el bolcat del mòbil del funcionari -que demanarà que s’arxivi la seva investigació- i arribi la documentació dels interventors de la Generalitat es podria donar per tancada. Aleshores la Fiscalia haurà de decidir si demana que s’enviï a judici Borràs i la resta d’investigats. 

stats