Política 10/02/2023

Guerra oberta entre les defenses de Laura Borràs i Isaías Herrero

Els advocats de la líder de Junts consideren que els altres acusats s'han convertit en "acusadors" i demanen la suspensió del judici

5 min
Laura Borràs entrant al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya

BarcelonaL'arrencada del judici a la presidenta suspesa del Parlament, Laura Borràs, no ha estat marcada ni pels centenars de persones que s'han acostat a les portes del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per donar-li suport ni tampoc per les modificacions que ha fet la Fiscalia en el seu escrit d'acusació, sinó pel xoc entre els advocats de la líder de Junts i els de la resta dels acusats en el procés, Isaías Herrero i Andreu Pujol. "S'han convertit en parts acusadores", ha exclamat la lletrada Isabel Elbal quan ha intervingut en les qüestions prèvies, la primera part del judici on s'al·leguen vulneracions de drets fonamentals. Per a la defensa de Borràs, queda vulnerat el seu dret de defensa des del moment que la resta d'acusats han "negociat" amb la Fiscalia, amb qui exploren un pacte per rebaixar les penes a canvi d'una confessió. La lletrada ha assegurat que això dinamita la seva capacitat de defensar-se després de "tres anys" coordinant-se amb els advocats dels altres acusats. Laura Borràs s'enfronta a 6 anys de presó i 21 d'inhabilitació per presumptes delictes de prevaricació i falsedat documental –igual que Herrero–, mentre que per a Pujol, acusat de "col·laborador necessari", la pena que es demana és de tres anys de presó i deu d'inhabilitació.

"Ens hem reunit presencialment durant tres anys, ens hem coordinat, ens hem comunicat per correu, hem intercanviat informació i hem parlat per telèfon", ha assegurat Elbal, que fins i tot ha detallat que han pagat conjuntament proves pericials per defensar-se de la imputació de malversació –que ja va descartar el ministeri públic abans d'obrir el judici oral–. De fet, fins i tot ha dit que demanarà una dispensa al Col·legi d'Advocats de Barcelona per poder acreditar que ha estat així.

L'argument d'Elbal és que després de compartir la mateixa estratègia al llarg de tota la instrucció s'ha assabentat fa "72 hores" que les defenses d'Isaías Herrero i Andreu Pujol han explorat un pacte amb la Fiscalia. Un pacte que, en tot cas, ni el ministeri públic ni Marina Roig, advocada d'Herrero, han confirmat dins la sala. "No està formalitzat", s'han limitat a dir les fiscals Teresa Duerto i Assumpció Pujol, que també han negat que la seva actuació afecti els drets fonamentals de la presidenta del Parlament suspesa. Tot i això, la lletrada de Borràs ha requerit la sala a suspendre el judici per tenir temps de refer la seva defensa de la líder de Junts.

L'advocada de Borràs apunta a una falta deontològica dels altres advocats i demana suspendre el judici per buscar més proves

Elbal, que s'ha referit contínuament a les altres defenses com a parts "acusadores" del procediment, ha enervat de forma visible Marina Roig, que ara defensa Herrero i va ser lletrada de Jordi Cuixart durant el judici del Procés. "Estan qüestionant el dret de defensa. Segueix sent acusat", ha protestat davant la sala, requerint Elbal perquè no s'hi referís més en aquests termes. Una petició que ha fet seva el president del TSJC, Jesús María Barrientos.

Marina Roig ha anat més enllà, asseverant que el dret de defensa s'exerceix de forma "individual" i que és habitual que es mantinguin converses amb el ministeri públic. "No vull instrumentalitzar una discussió sobre el dret a la defensa", ha sentenciat, i ha acusat els lletrats de Borràs de fer un "show".

La presidenta del Parlament suspesa i líder de Junts, Laura Borràs, entrant al TSJC

Un canvi de jutjat?

A banda d'al·legar la vulneració del dret de defensa, la lletrada Isabel Elbal –amb l'advocat Gonzalo Boye al costat– també ha demanat la nul·litat del judici al·legant una vulneració del jutge predeterminat per llei, el dret a tenir un procés equitatiu i una manca de respecte a la presumpció d'innocència. Ha dit que, després de ser suspesa pel Parlament el 28 de juliol, és dubtós que la líder de Junts mantingui l'aforament i que la pugui jutjar el TSJC. A parer seu, si ara Borràs no té drets ni deures –no vota i no cobra com a diputada–, tampoc manté l'aforament. En aquest sentit, creu que l'hauria de jutjar la primera instància. 

Alhora, també ha considerat que el president del tribunal, Jesús María Barrientos, no pot ser tampoc un jutge "imparcial" per a Borràs perquè ha fet "manifestacions en contra del Procés" i ha protagonitzat "xocs" amb la mateixa Borràs. En aquest sentit, s'ha referit a l'episodi de la detenció de l'exvicepresident del Parlament Josep Costa, quan Barrientos no va deixar entrar la líder de Junts al TSJC. "És un xoc profund", ha assegurat Elbal, a més d'argumentar que s'ha vulnerat la seva presumpció d'innocència. Quan? Elbal ha fet referència a declaracions de la portaveu d'Esquerra, Marta Vilalta, en què assegurava que els republicans no farien costat a les "pràctiques" de Borràs.

Crits de "Laura Borràs, la nostra presidenta" per acompanyar la líder de Junts al TSJC

D'altra banda, el lletrat Gonzalo Boye ha acusat a la Fiscalia d'investigar de forma paral·lela a Borràs sense tenir accés a totes les diligències. Ho ha assegurat després que el ministeri públic hagi demanat introduir noves proves documentals al judici. "És molt greu. On som? Quina por! La pregunta és quines altres diligències indeterminades hi ha contra la meva defensada Laura Borràs?", ha preguntat a la sala del TSJC, oposant-se així a la voluntat del ministeri públic i reclamant explicacions al president del TSJC Jesús María Barrientos. Segons la Fiscalia, però, són només sol·licituds d'informació en base l'estatut del ministeri fiscal. Per tal que les defenses puguin analitzar els canvis que ha fet el ministeri públic en l'escrit d'acusació i la nova petició de proves, el tribunal ha fixat una nova jornada de qüestions prèvies el proper 14 de febrer a les 12 h.

Suport a les portes del TSJC

La primera sessió del judici en què s'ha de dirimir si Borràs va fraccionar irregularment contractes mentre dirigia la Institució de les Lletres Catalanes ha començat a les deu del matí, després d'una concentració de suport a les portes del TSJC. La convocava Junts per Catalunya sense comptar ni amb ERC ni amb la CUP, que consideren que aquest és un cas de presumpta corrupció que no té res a veure amb l'independentisme. Òmnium també s'ha desmarcat de la protesta, i només l'ANC hi ha enviat una delegació sense la seva presidenta, Dolors Feliu.

Borràs ha arribat flanquejada per l'expresident de la Generalitat Quim Torra i el seu entorn més proper, Francesc de Dalmases, Aurora Madaula i Jaume Alonso Cuevillas. També hi havia el secretari general de Junts, Jordi Turull, i el president del grup parlamentari, Albert Batet. No hi havia, en canvi, el candidat a l'alcaldia de Barcelona, Xavier Trias –ha mostrat suport a Borràs però ha dit que ell no s'ha de dedicar a "aquestes coses"–, ni tampoc altres membres de la direcció de Junts enquadrats en el sector pragmàtic, com l'exconseller Jaume Giró.

A l'hora d'entrar al Palau de Justícia de Barcelona ho ha fet amb el seu marit i la seva filla mentre era aclamada per unes cinc-centes persones que li expressaven suport amb crits de "Laura Borràs, la nostra presidenta", "Innocent" o "No estàs sola". El judici s'ha d'allargar fins al 3 de març i Borràs ja ha anunciat que durant aquest temps s'apartarà de la vida pública per concentrar-se en demostrar la seva innocència.

stats