Política23/10/2020

El jutge arxiva la investigació sobre la presumpta caixa B de Podem però manté oberta la resta de la causa

No considera "anòmal" que es dediquin fons de la caixa de solidaritat a moviments pròxims al partit

Europa Press

MadridEl jutjat d'instrucció número 42 de Madrid ha arxivat una part de la causa en què s'investiga el presumpte finançament irregular de Podem, concretament la que fa referència al delicte d'administració deslleial de la caixa de solidaritat del partit. La investigació parteix de la denúncia de l'exadvocat de Podem José Manuel Calvente que, entre altres coses, va suggerir una presumpta administració deslleial dels fons de la caixa de solidaritat de Podem pel dirigent Rafa Mayoral, perquè no s'estarien dedicant a les finalitats per a les quals es va concebre, sinó per pagar a un membre de Podem.

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En concret, Calvente va esmentar una petició de 50.000 euros que va fer el projecte #404 Comunicación Popular a la caixa de solidaritat. El jutge Juan José Escalonilla no ha pogut confirmar en les seves diligències si aquesta sol·licitud es va autoritzar, però sí que la formació lila va fer tres transferències d'un mínim de 10.000 euros a aquesta associació i que està integrada majoritàriament per membres de Podem.

Cargando
No hay anuncios

Amb tot, Escalonilla considera que "no resulta anòmal o estrany que el numerari de la caixa de solidaritat sigui destinat a fundacions o moviments pròxims al partit polític Podem, i fins i tot formats per membres d'aquest partit que desenvolupin activitats pròpies de les previstes com a subvencionables per aquesta caixa de solidaritat", segons consta en la interlocutòria avançada pel mitjà La Información i a què ha tingut accés Europa Press. Així, ha estimat que "els fets descrits no resulten indiciàriament expositius d'una presumpta administració deslleial del numerari del fons de solidaritat de Podem per part de Rafael Mayoral", per la qual ha acordat "el sobreseïment provisional a la causa respecte a aquest delicte".

Els contractes amb Neurona

La causa instruïda al jutjat número 42 de Madrid es basa en els fets denunciats per Calvente el desembre del 2019: el destí de 50.000 euros de la caixa de solidaritat a #404 Comunicación Popular; l'accés no consentit al disc dur d'una de les treballadores de la formació –l'advocada Marta Flor–; la licitació irregular d'obres, incloses les de la nova seu a Madrid; i els serveis electorals contractats amb les empreses Neurona i ABD Europa. La Fiscalia ha recomanat limitar les investigacions al contracte entre Neurona i Podem per a les eleccions generals del 28 d'abril del 2019, argumentant que les altres qüestions denunciades per Calvente no són sinó "rumors, sospites o suspicàcies".

Cargando
No hay anuncios

En el cas de Neurona, el ministeri públic aprecia l'existència d'"indicis racionals suficients de la perpetració d'un fet delictiu" i indica que "és una empresa creada ad hoc l'objecte real de la qual seria "el mateix finançament del partit des del compte electoral". El Tribunal de Comptes ja va apuntar dos tipus de delictes –frau electoral i falsedat documental– pels serveis facturats per Neurona a Podem, perquè no estava suficientment acreditat que s'haguessin prestat.

La Fiscalia de Madrid ha aclarit aquesta setmana que aquests delictes no els pot cometre una persona jurídica i que només els poden cometre els administradors generals. De tota manera, el ministeri públic ha instat Escalonilla a mantenir Podem com a investigat perquè "resulta més garantista" per al partit, atès que li "permet prendre coneixement de la recerca i defensar-se" si del resultat de les diligències hi ha més indicis del presumpte finançament irregular.