Política 05/01/2015

El jutge Castro decidirà a finals d'aquesta setmana sobre el recurs presentat per la infanta Cristina

El magistrat va obrir fa dues setmanes el procés contra la germana del rei per dos presumptes delictes fiscals

Efe
2 min
La infanta al·lega que no la poden imputar per "meres sospites"

PalmaEl jutge José Castro no preveu decidir fins a finals de setmana si admet o no el recurs d'apel·lació plantejat per la defensa de la infanta Cristina contra la interlocutòria que va dictar el 22 de desembre, en la qual obria procés contra la germana del rei per dos presumptes delictes fiscals.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Castro ha dictat avui una providència en la qual respon a dos escrits de les defenses de dos processats en la causa, Diego Torres i Luis Lobón, però no ha adoptat cap decisió sobre el recurs de la infanta, ja que preveu decidir sobre aquest recurs a finals de setmana, segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de Balears.

La defensa de la infanta va presentar divendres passat un recurs d'apel·lació de 24 pàgines contra "determinats pronunciaments" de l'acte d'obertura de judici oral perquè consideren que incorre en "excessos", no se cenyeix a l'estrictament propi d'aquest tipus d'acte i inclou "una matèria que ha de ser objecte d'una resolució prèvia: la de la legitimació processal per sol·licitar l'obertura de judici oral".

L'equip legal liderat per Miquel Roca i Jesus María Silva va al·legar falta de legitimació de l'acció popular exercitada pel sindicat d'ultradreta Manos Limpias per acusar de delictes contra la Hisenda Pública, en aplicació de l'anomenada "doctrina Botín", i falta de fonament i desproporció de la fiança acordada contra Cristina de Borbó (que el magistrat va fixar en 2,7 milions d'euros).

Van reclamar a Castro que, "en compliment de les garanties constitucionals" i del dret a un procés amb totes les garanties, elevi el recurs d'apel·lació a l'Audiència de Palma, ja que consideren que la qüestió de la legitimitat de l'acusació popular per demanar l'obertura de judici s'havia d'haver resolt "en resolució judicial prèvia i independent".

En el recurs van demanar al tribunal provincial que declari que l'acció popular no és acusació particular i no té legitimació per formular acusació pels delictes contra la Hisenda Pública i que en conseqüència siguin arxivades les actuacions respecte a Cristina de Borbó i, subsidiàriament, indiqui que no cap acordar la fiança imposada.

D'una altra banda, Castro ha acordat lliurar exhort al Jutjat Degà de Barcelona per a la comunicació en persona de l'acte d'obertura de judici oral, trasllat dels escrits d'acusació, emplaçament per presentar escrit de defensa i requeriment de la prestació de fiança (de 4,1 milions d'euros) a l'exsecretari de Turisme de la Comunitat Valenciana Luis Lobón, que així ho ha sol·licitat.

Com a conseqüència d'aquesta sol·licitud, i encara que Castro diu que no s'endevina quina possible indefensió podria generar no haver realitzat la doble notificació, el jutge ha ofert "en defensa de la legalitat" a la Fiscalia i a les defenses dels acusats, la possibilitat de sol·licitar al jutjat la notificació en persona com ja ha fet Lobón, per al que els dóna tres dies.

Castro assegura en la providència que va considerar "absolutament innecessari" dur a terme l'esmentada notificació en persona, per complir el requisit de doble notificació i emplaçament, perquè "generaria quantioses despeses en desplegament de mesures de seguretat" i a més "sotmetria les persones afectades a nous seguiments mediàtics".

Indica que va considerar que "suposaria un efecte dilatori important" ja que tots els terminis per presentar els escrits de defensa s'haurien de computar des que es produís l'última notificació en persona.

stats