El post 28-M

L'extrema dreta independentista no vol saber res de Vox

Tot i que és el partit antiimmigració més gran de Catalunya, la formació ultra és rebutjada per altres forces de dreta xenòfoba com Aliança Catalana pel seu espanyolisme

3 min
Ignacio Garriga en una imatge d'arxiu

BarcelonaA desgrat seu, tot l'arc parlamentari els considera extrema dreta o dreta radical pels seus plantejaments xenòfobs juntament amb un nacionalisme radical. En les darreres municipals del 28-M van tenir un creixement exponencial: Vox va passar de tres regidors a tot Catalunya el 2019 a 124 i Aliança Catalana va obtenir contra tot pronòstic l'alcaldia de Ripoll, mentre que el Front Nacional Català (FNC) té presència en dos ajuntaments i el partit de Josep Anglada, Som Identitaris, en té a Vic. Totes quatre formacions combreguen en el seu discurs en contra dels immigrants i existeixen vasos comunicants entre elles. Curiosament, però, també presenten diferències importants i la relació entre aquests partits és anecdòtica: no col·laboren políticament i cadascuna es dedica al seu municipi, expliquen els seus representants. Les discrepàncies més grans es troben en l'eix identitari: mentre que alguns partits són independentistes, d'altres es defineixen com a catalanistes i Vox és obertament espanyolista i partidari de suprimir les autonomies.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En les darreres municipals, Vox va obtenir 150.653 vots i 124 regidors davant els 3.529 i sis regidors del FNC, els 1.806 i vuit regidors d'AC i els dos regidors i 1.650 vots de SOMI. Fonts de la direcció de Vox confirmen que no hi ha una relació fluida amb cap de les tres formacions municipalistes, encara que altres veus coneixedores adverteixen que alguns dels seus dirigents han vist en Aliança Catalana (AC), liderada per Sílvia Orriols, una rivalitat: "Se'ls menja part de la torrada a les municipals", diuen. El partit d'extrema dreta més gran de Catalunya, doncs, no té aliats en els d'àmbits municipals. Una font de la direcció sospita que amb l'alcaldessa de Ripoll seria impossible pel seu posicionament "independentista", mentre que amb el FNC, pel mateix motiu, recorda que la distància fins i tot en un intent de salutació espontània amb un dels seus membres. Aquest dirigent no s'equivoca.

Un cartell de la candidata d’Aliança Catalana, Sílvia Orriols, a Ripoll.

Consultada per aquest diari, la mateixa Orriols es mostra molt allunyada de Vox: "És un partit espanyolista, que vol esborrar la nació catalana". Afegeix, a més, diferències en matèria de gènere: "Vox ataca els drets i llibertats sexuals, els de les dones constantment". "No som el Vox català, som els catalans que faran recular Vox", assegura. Segons explica a la seva web, AC és un partit independentista que promou la islamofòbia com a principal tret característic –el seu primer punt contra la inseguretat ciutadana és la "tolerància zero" amb "el radicalisme islàmic"– i vol restringir l'entrada de persones a Catalunya. A més, argumenta la tesi que els estrangers reben més ajudes pel fet de ser estrangers i carrega contra els menors no acompanyats.

El d'Orriols és el partit xenòfob més important ara mateix en l'àmbit municipal a banda de Vox. Però el partit d'Ignacio Garriga tampoc té contacte amb Som Identitaris (SOMI), la formació de Josep Anglada, tot i que va aglutinar bona part del seu anterior partit, Plataforma per Catalunya (PxC), que es va dissoldre el 2019. "Ni tinc cap relació amb Vox ni n'he tingut mai", defensa el mateix Anglada, que ja el 2019 es va mostrar dolgut pel pas a Vox de figures com Mònica Lora, avui diputada del partit ultra, o Joan Garriga, portaveu del grup parlamentari de Vox a Catalunya. "És un partit anticatalà, és una barrera que em supera", argumenta Anglada, malgrat que ell mateix havia format d'un partit franquista, Fuerza Nueva. "Discrepo dels seus postulats sobre violència de gènere, que es vulguin carregar les autonomies i TV3", afirma, tot i que coincideix en els seus atacs als immigrants. En canvi, el regidor de Vic creu que té més bona "sintonia" amb AC: "He tingut i tinc relació personal amb alguns dels seus membres". Tot i això, remarca, es tracta de contactes individuals.

En canvi, Anglada admet que desconeix qui és el líder del FNC, el partit que el 28-M va obtenir sis regidors, quatre d'ells al municipi de la Masó, a l'Alt Camp. Justament, molts dels seus votants tampoc sabien ben bé què era el Front Nacional, ni tan sols diversos regidors del mateix partit, com va explicar l'ARA. La figura més coneguda d'aquest partit és el seu secretari general, Jordi Casacuberta, que confirma que prefereixen no "publicitar" els membres de la direcció del partit perquè volen una organització de "lideratges compartits". Encara que una investigació d'El Temps apuntava a quatre fundadors, alguns amb vincles amb Estat Català i formacions amb vincles amb organitzacions neonazis. Casacuberta assegura, com la resta, que no tenen "cap relació" ni amb Anglada ni amb Vox. "No són com nosaltres, el tema nacional està per sobre de tot", exposa. Tampoc amb Orriols (que havia anat en llistes del FNC en el passat com a independent) té contacte perquè considera que tot i estar "d'acord" en alguns temes no coincideix en d'altres. La consolidació de l'extrema dreta a l'espai institucional ha estat una realitat, però també que, per les singularitats de cada partit, de moment continua dividida.

stats