Eleccions municipals

El primer poble on governarà la ultradreta independentista: "Ningú de la llista sabia què era el Front Nacional"

L'alcalde, l'únic militant d'aquest partit, va convèncer els membres de la candidatura per concórrer sota les seves sigles

3 min
Veïns de La Masó, en una imatge d'aquesta setmana

BarcelonaAmb la incògnita de saber si Aliança Catalana acabarà governant a Ripoll o la resta de forces impulsaran un cordó sanitari per impedir-ho, la Masó, a l'Alt Camp, serà el primer municipi de Catalunya on governarà la ultradreta independentista. El Front Nacional de Catalunya (FNC), el partit del qual es va escindir Sílvia Orriols perquè el considerava massa moderat, ha desbancat Junts, que hi governava des del 2011, després d'aconseguir la majoria absoluta, amb 91 vots i 4 regidors enfront dels 67 i 3 dels juntaires. Però la majoria dels seus votants, fins i tot els futurs regidors, han votat un partit que ni coneixien.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Albert Camps, que només té 22 anys i que dissabte que ve es convertirà en el nou alcalde d'aquest poble de menys de 300 habitants, és l'únic militant d'aquesta formació, que va usurpar les sigles de l'històric partit creat el 1940 a París per exiliats d’Estat Català i que ara aplega "patriotes" i "nacionalistes" que volen "una Catalunya independent, rica, segura i on la llengua i la identitat catalanes siguin les hegemòniques". Els altres sis membres de la candidatura són independents. De fet, Camps els va explicar en una reunió què era i què volia el Front a grans trets. "Alguns n'havien sentit a parlar, però d'altres no i no els va semblar ni bé ni malament perquè les sigles no tenen importància", admet el futur alcalde.

"Ningú sabia què era el FNC", afirma el número 3 de la candidatura, Joan Lluís Venteo. "Un cop ens ho va explicar li vam dir que no ens presentaríem amb el programa del Front, que volíem fer política de poble", diu aquest programador de 49 anys, que no amaga les seves reserves amb la ideologia del partit. "Em sento molt català, però la immigració no em molesta, les dotze persones que són de fora s'han adaptat i no les considero immigrants". L'alcalde rebat que siguin un partit antiimmigració: "Apostem per controlar-la i regular-la i més que en contra del multiculturalisme defensem la nostra identitat, que està en perill. No neguem la catalanitat a ningú". El programa municipalista del FNC ho diu amb unes altres paraules: "El multiculturalisme va en contra d’una identitat nacional forta i, per tant, en contra de la nació. Els qui vinguin a Catalunya s’han d’adaptar a la cultura nacional, mai a l’inrevés".

El programa també recull que no autoritzaran "l’obertura de centres religiosos finançats amb capital estranger ni de temples que segreguin per raó de sexe en el seu accés", en referència a les mesquites, però l'alcalde deixa clar, en aquest punt, que si és legal no s'hi podria oposar. "Cal ser realistes", apunta. Sí que comparteix que els immigrants que no tenen papers i són reincidents siguin expulsats: "Per què els hem de mantenir? Si no, això és can pixa i no pots passejar tranquil·lament".  

David Benet, un dels seus votants, reconeix que ell també aposta per "una immigració més ordenada amb mesures més estrictes", però subratlla que en aquestes eleccions la gent ha votat "la persona, no un partit". "El poble volia un canvi, gairebé ningú que els ha votat sap què és el Front, ni els mateixos de la llista", afegeix aquest jardiner de 50 anys. "No van posar cap cartell i molta gent creia que era un partit d'independents", denuncia un avi, que prefereix mantenir-se en l'anonimat. Una altra àvia que tampoc vol quedar exposada diu que el nou alcalde "sembla bon noi", però recela del partit per "les bestieses" que diu de la immigració.

"Amb un partit independent també hauria guanyat"

L'alcalde sortint, Pep Solé, també creu que el seu substitut no ha sigut sincer: "La gent no sabia que era un partit antiimmigració, si ho va explicar ho va fer amb la boca ben petita. Ara li toca al poble reflexionar què ha votat". El veterà alcalde, de 80 anys, està convençut que Camps hauria guanyat amb qualsevol partit: "No diré que no, la gent que ens votava és al cementiri i els joves l'han votat a ell, i jo no he anat a cap casa a demanar el vot i ells han mogut cel i terra". El seu substitut tampoc discrepa: "Amb un partit independent també hauria guanyat", diu. Curiosament, Camps havia estat regidor de Junts en aquest darrer mandat, però va partir peres amb l'alcalde. "Feia el que li rotava sense consultar res", etziba.

Dos anys abans que acabés el mandat es va fer militant del Front: "Era l’únic partit que podia acceptar, perquè Junts ja tenia representant i ERC i la CUP s'han venut i són col·laboracionistes de l’estat espanyol". Refusa que el partit que representa sigui d'extrema dreta: "El FNC és d’extrema normalitat, un partit normal que vol un país normal. I el punt més important és la independència, perquè no podem prosperar com a nació oprimida". La DUI no la proclamaran: "No ho farem perquè se'n fotrien, s'ha de fer des del Parlament".

stats